Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

SESTŘIH: Dánové uhráli remízu a postupují, Srbové se trápili a na Euru končí

Málo fotbalu, málo šancí. Tak vypadal zápas mezi Dánskem a Srbskem na závěr skupiny C. Srbům velela postupová matematika útočit, ale hráli většinou Dánové. Ti byli nebezpečnější a snažili se hrozit srbské brance, ale žádná ofenzivní smršť se nekonala. Bezbranková remíza tak nabídla postup Dánům, o jejichž druhém místě před Slovinskem, které má po remíze 0:0 s Anglií shodnou bilanci, rozhodlo až umístění v kvalifikačním žebříčku. Srbové se dvěma body skončili na čtvrtém místě tabulky a turnaj pro ně končí. 

Dánsko – Srbsko
zdroj: Reuters autor: Leonhard Simon

Určit pořadí na druhém a třetím místě bylo složitější. Dánsko i Slovinsko totiž ve skupině uhrály po třech bodech, měly i stejné skóre 2:2, stejný počet vstřelených branek a také oba celky dostaly po šesti žlutých kartách.

Rozhodnout tak musel až úplně poslední parametr, a tím bylo pořadí v žebříčku po kvalifikaci. V něm bylo Dánsko deváté a Slovinsko patnácté. Dánsko tak získalo druhé místo a Slovinci postoupí ze třetí příčky, jelikož už nyní je jisté, že až za nimi skončí na třetích místech Chorvatsko a Maďarsko.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Dánsko – Srbsko

Dánsko vsadilo na osvědčenou sestavu, když jedinou změnou byl návrat pravého beka s minulostí v pražské Slavii Baha. To Srbsko sáhlo do sestavy více a udělalo hned tři změny. Poprvé na turnaji dostal šanci Mijailovič, poprvé v základu byl také Samardžič a střed hřiště posílil Gudelj, aby pomáhal krýt dánského kapitána Eriksena.

Právě Eriksen se i tak dostal do největší šance první půle, když ve 21. minutě střílel z 20 metrů, ale brankář Rajkovič jeho pokus vyrazil. Jinak se hrála spíše taktická partie a dominovaly obrany. Ani jeden z týmů se nepouštěl do risku a fanoušci se nudili.

Z letargie je dostal jen další chytrý moment Eriksena. Ten si všiml, že si srbská obrana nehlídá při rohu bližší tyč, napálil míč přímo na branku, a po souboji Winda s brankářem Rajkovičem skončil míč v síti. Gól však nemohl být uznán, jelikož při letu se dostal míč za brankovou čáru.

Srbsko potřebovalo vyhrát, a jelikož si v první půli nic pořádného nevytvořilo, udělal trenér Stojkovič v poločase hned dvě změny a poslal do hry ofenzivní žolíky Joviče a kapitána Tadiče.

Na chvíli přišlo oživení a Srbsko se dokonce dočkalo branky, když si Andersen srazil střílenou Jovičovu přihrávku do vlastní branky. Jenže Jovič byl předtím v ofsajdu a branka tak neplatila.

Dánsko se ale nenechalo zatlačit a naopak mělo opět více ze hry. A také šanci Vestergaarda, vytáhlý stoper ale po centru Eriksena hlavičkoval jen do prostoru brankáře.

Deset minut před koncem udělali Dánové chybu ve vlastním vápně, Srbsko se dostalo k míči, ale Mitrovič svým pokusem na zadní tyč branku minul. Srbové se snažili v závěru si vytvořit tlak, ale do výraznější šance už se nedostali.

Skupina C:

Dánsko – Srbsko 0:0

Rozhodčí: Letexier – Mugnier, Rahmouni (všichni Fr.) – Dankert (video, Něm.). ŽK: M. Hjulmund, Wind – Milenkovič, Mitrovič. Diváci: 64.288.

Dánsko: Schmeichel – Andersen, Christensen, Vestergaard – Bah (77. Kristiansen), M. Hjulmand (77. Delaney), Höjbjerg, Maehle – Eriksen (88. Poulsen) – Höjlund (59. Dolberg), Wind (46. Skov Olsen). Trenér: K. Hjulmand.

Srbsko: Rajkovič – Veljkovič, Milenkovič, Pavlovič – Mijailovič (73. Mladenovič), Ilič (67. Vlahovič), Gudelj (46. Tadič), Živkovič – Samardžič (46. Jovič), Mitrovič, Lukič (87. S. Milinkovič-Savič). Trenér: Stojkovič.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články