Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Prskavec zahájil SP pátým místem v Augsburgu, Krejčí a Fišerová skončili šestí

První den úvodního Světového poháru ve vodním slalomu českým kajakářům a kajakářkám medaili nepřinesl. O nejlepší výsledek se v Augsburgu postaral olympijský šampion Jiří Prskavec, který obsadil pátou příčku. Úřadující mistr světa Vít Přindiš se těsně do finále nedostal. Jakub Krejčí dojel při svém debutu na mezinárodní scéně šestý, stejnou pozici zapsala mezi ženami Tereza Fišerová.

Prskavec uzavřel finálovou jízdou na kajaku mimořádně náročný den, kdy absolvoval čtyři jízdy. Dopoledne jel dvakrát v kvalifikaci na kánoi, s níž ve SP debutoval. Pak uspěl v semifinále ve své parádní disciplíně. Síly mu prý ve finále nescházely. "Já myslím, že kromě toho, že jsem byl možná mentálně, psychicky unavený, jsem to na mojí (finálové) jízdě nepozoroval. Myslím si, že jsem na to měl," hodnotil Prskavec.

Doplatil na chyby v deváté a desáté brance, za které dostal celkem čtyři trestné sekundy. Kvůli tomu zůstal více než sekundu od medaile, i když měl druhý nejrychlejší čistý čas. Jen vítězný Ital Giovanni de Gennaro byl na trati o 32 setin rychlejší. "Se dvěma šťouchy nejde úplně vyhrávat," poznamenal.

Hned při prvním startu ve SP se dostal do finále jednadvacetiletý Krejčí. Finálovou jízdu rozjel výborně, ale pak ztrácel, dostal dvě trestné sekundy a zaostal o 47 setin za slavnějším reprezentačním kolegou Prskavcem. "Byl jsem rád, že jsem se dostal do finále. Bohužel, nebylo to tak hezké jako tu jízdu předtím, kdy mi to odjíždělo. Byl jsem trošku víc unavený," komentoval Krejčí.

Návrat na místo, kde loni poprvé v kariéře získal světový titul, naopak neproměnil ve finálovou účast Přindiš. V semifinále skončil jedenáctý, jen devět setin za postupovou desítkou. O boj o medaile přišel především kvůli chybě v poslední protivodné brance.

Z tria českých kajakářek se do finále prosadila jen Fišerová, která v semifinále obsadila třetí příčku. V jízdě o medaile ale na výkon nenavázala a skončila šestá se ztrátou 7,75 sekundy na vítěznou domácí kajakářku Elenu Lilikovou.

"Úplně to tak neklouzlo, jak bych si představovala. Horní třetina ještě byla vcelku dobrá, v té druhé už jsem docela ztratila. A v poslední protivodě mi to nevyšlo jako v té semifinálové jízdě, nechala jsem tam nějaké vteřiny a ještě jsem do toho šťouchla. Ale jsem spokojená, že jsem šestá," popsala svůj výkon. O medaili může zabojovat ještě v sobotu na kánoi a v neděli při kayakcrossu.

Světový pohár v Augsburgu je pro české slalomáře generálkou na domácí závod elitního seriálu, který bude za týden hostit pražská Troja.

Prskavec prošel do semifinále i na kánoi, Rohan skončil v kvalifikaci 

Bez Lukáše Rohana, který neprošel kvalifikací, bude v Augsburgu pokračovat SP na kánoi. Bez problémů si naopak postup zajistil Václav Chaloupka, zmíněný Prskavec a také kompletní trio žen.

Sedmadvacetiletý Rohan loni na úvod SP skončil třetí v Troji, letošní start do seriálu mu ale nevyšel. V první jízdě obsadil nepostupové pětadvacáté místo a nevydařila se mu ani oprava, v níž neprojel hned druhou branku a byl daleko za postupovou desítkou.

Bez padesátisekundové penalizace, která se v cíli objevila až dodatečně, by s přehledem postoupil. "Jel jsem to riskantně, na svoji slabší ruku. Věděl jsem, že hrozí, že to můžu zkazit, ale nechtěl jsem být pusinka a jel jsem to riskantnější. Asi jsem tam nebyl. Neumím to posoudit. Minimálně jsem tam byl špatně a dal jsem šanci rozhodčím," řekl Rohan.

Opravnou jízdu naopak zvládl olympijský vítěz na kajaku Prskavec. Ve své doplňkové disciplíně byl v první kvalifikaci těsně před Rohanem čtyřiadvacátý a v druhé rozjížďce se i s jedním dotekem branky jako osmý vešel do postupové desítky. Síly ušetřil mistr světa z roku 2021 Chaloupka, jenž byl v první jízdě sedmý.

Pouze jedna kvalifikační jízda stačila na postup do semifinále trojici českých kanoistek. Martina Satková obsadila třetí místo, úřadující dvojnásobná vítězka SP Fišerová byla pátá a Tereza Kneblová jedenáctá.

Semifinále a finále pojedou kanoisté v sobotu.

SP ve vodním slalomu v Augsburgu (Německo):

Muži: K1: 1. De Gennaro (It.) 90,71 (0 tr. sekund), 2. Clarke (Brit.) -2,98 (2), 3. Aigner (Něm.) -3,03 (0), ...5. Prskavec -4,32 (4), 6. Krejčí -4,79 (2), v semifinále 11. Přindiš (všichni ČR).

Ženy: K1: 1. Liliková (Něm.) 101,66 (0), 2. Hornová (It.) -4,29 (2), 3. Wolffhardtová (Rak.) -4,48 (0), ...6. Fišerová -7,75 (2), v semifinále 12. Hilgertová, 23. A. Galušková (všechny ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články