Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

První i poslední olympiáda zároveň? Přindiš zabojuje na domácí trati v kvalifikaci kayakcrossu

Mistr světa ve vodním slalomu z roku 2022 Vít Přindiš se v pětatřiceti letech pokusí možná naposledy probojovat na olympijské hry. V sezoně dal kvůli tomu přednost kayakcrossu a v neděli v pražské Troji nastoupí do světové olympijské kvalifikace, z níž mohou tři úspěšné státy vybrat specialistu, který odjede bojovat do Paříže v této nově přidané disciplíně. Přímé přenosy z Troje sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
V Troji se utkají slalomáři v kayakcrossu o postup na OH

Přindiš dlouhodobě patří k nejlepším kajakářům světa, ale jediné postupové místo na OH v silné domácí konkurenci nikdy nevybojoval. Vstupenku do Paříže uzmul už po loňském MS olympijský vítěz z Tokia Jiří Prskavec a od té doby se Přindiš upnul na kayakcross. Kladl na něj důraz v přípravě a od květnového evropského šampionátu v Tacenu mu věnuje tak 70 procent času.

"Snažím se pracovat i na taktické stránce, přemýšlet u různých branek před závodem o různých variantách v různých situacích. Najednou máte plnou hlavu nějakých průjezdů, v jaké být pozici, co udělat, na koho zaútočit. Je toho strašně moc, co se v závodě děje," popisoval český kajakář. Taktika hraje mnohem větší roli než v klasickém slalomu, kde je závodník na trati sám a průjezdy brankami mu nikdo neovlivňuje. 

V Troji se zúčastní i slalomu 

V Praze ale bude zásadní start. "Trojská trať je půlkou v proudu a půlkou ve vracáku. Zrovna když skočíte do vracáku, tak vás to úplně zastaví a nerozjedete to. Takže bude podstatné zajet dobře už sobotní time trial," popisoval Přindiš.

Časovku, kdy se závodník pohybuje po krosové trati sám, vyhrál na mistrovství Evropy. Naplno ji zřejmě pojede i v sobotu, aby si ve vyřazovacích jízdách mohl vybírat startovní pozici.

Před nedělní olympijskou kvalifikací v kayakcrossu Přindiše ještě čeká v pátek závod Světového poháru ve slalomu. Zvažoval, že by ho vynechal a všechno soustředil na neděli, ale nakonec bude startovat. Loni byl mezi kajakáři druhý. "Byla by strašná škoda nezávodit vzhledem k tomu, že je to Světový pohár v Praze. Nevím, kolik si jich ještě budu moci v životě zajet," svěřil se.

Vyhovuje mu, že kvůli velké vodě museli pořadatelé zkrátit program, a nebude samostatný den na kvalifikaci. "Mně se úprava programu líbí, že budeme mít ten jeden den. Buď pojedu jednu, nebo dvě jízdy. Další den je až večerní jízda. Myslím, že pro šetření sil je to úplně v pohodě a že mě to může naopak nakopnout k tomu krosu," pochvaloval si.

Program Světového poháru ve vodním slalomu v Praze:

Pátek 7. června:

13:15 kvalifikace K1 ženy

14:42 kvalifikace K1 muži

16:45 finále K1 ženy

17:25 finále K1 muži

Sobota 8. června:

8:30 kvalifikace C1 ženy

9:42 kvalifikace C1 muži

11:30 finále C1 ženy

12:10 finále C1 muži

17:00 cayakcross – časovka

Neděle 9. června:

15:44 cayakcross finále ženy

15:51 cayakcross finále muži

Strategie týmů je omezena

Každá země může nasadit do kayakcrossu tři závodníky, ale týmová strategie je v této disciplíně obtížná, i když to některé státy zkoušejí. Na vlastní kůži to zažil Přindiš v zimě na Réunionu, kdy v jeho jízdě jeden ze dvou francouzských soupeřů ztratil šanci na postup a vydal se ho atakovat, aby uvolnil cestu týmovému kolegovi. Vynechával branky a na Přindiše najížděl zezadu.

Nic takového ale už není možné, protože mezinárodní federace přišla s dodatkem pravidel, který podobné praktiky zakazuje. "Za všechna taková nefér jednání, kdy se očividně závodník na trať vykašle a jde po někom, diskvalifikují toho člověka plus všechny závodníky jeho týmu," přiblížil Přindiš.

Další šanci na olympiádu už asi mít nebude, v době Her v Los Angeles 2028 mu bude 39 let. "Teď si nedokážu představit, že bych se další čtyři roky připravoval na další olympiádu. Rozhodně mám v plánu ještě jeden rok zkusit. Ale co bude dál, nemám vůbec tušení," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články