Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Češi v Troji obhajují čtyři medaile, rozdají se i místenky do Paříže v kayakcrossu

Pražská Troja se o víkendu zaplní závodníky a návštěvníky druhé zastávky Světového poháru ve vodním slalomu. Čeští reprezentanti na domácí půdě obhajují tři medaile z klasického slalomu a jednu z cayakcrossu. V něm se v nedělním finále pojede i o postup na olympijské hry. Program závodu museli organizátoři kvůli velké vodě zkrátit na tři dny. Sledovat semifinálové a finálové jízdy od pátku až do neděle můžete exkluzivně ve vysílání ČT sport Plus.

Jiří Prskavec
zdroj: Reuters autor: Yara Nardi

V klasických slalomářských disciplínách se uskuteční kvalifikace, z níž se bude postupovat přímo do desetičlenného finále. Prakticky zachován zůstal rozpis cayakcrossu, který je na tomto SP nejdůležitější. V sobotu se pojede kvalifikační časovka. První rozjížďky budou v neděli od 9:00, program vyvrcholí finálovými jízdami v 15:44 a 15:51.

Je nám líto, video expirovalo.
Pražský SP ve vodním slalomu okoření boj o OH v kajak krosu

V Troji je zatím levá část tratě zatopená. Pořadatelé jednají s Povodím Vltavy o úpravě průtoku. "Máme přislíbeno, že během zítřka a hlavně v pátek dojde ke snížení, abychom závod mohli uspořádat," uvedl ředitel závodu Jiří Rohan.

Program Světového poháru ve vodním slalomu v Praze:

Pátek 7. června:

13:15 kvalifikace K1 ženy
14:42 kvalifikace K1 muži
16:45 finále K1 ženy
17:25 finále K1 muži

Sobota 8. června:

8:30 kvalifikace C1 ženy
9:42 kvalifikace C1 muži
11:30 finále C1 ženy
12:10 finále C1 muži
17:00 cayakcross  časovka

Neděle 9. června:

15:44 cayakcross finále ženy
15:51 cayakcross finále muži

V kayakcrossu budou Česko reprezentovat Tereza Kneblová, Veronika Vojtová, Tereza Fišerová, Jakub Krejčí, Ondřej Tunka a Vít Přindiš. Přihlášených je 45 žen a 79 mužů. Dopředu je jisté, že by případně na OH odcestovali Fišerová a Přindiš. Pokud kvótu vyjede někdo z jejich reprezentačních kolegů, dostane za to odměnu 100.000 korun. "Věřím, že alespoň jedno místo se nám podaří urvat," poznamenal předseda Českého svazu kanoistů Stanislav Ježek.

Evropský šampion v kayakcrossu z roku 2021 Přindiš očekává náročnou kvalifikaci. "Kros bude zajímavý, bude těžký. Všichni, co sem jedou na ten kros, se na to připravovali minimálně poslední zimu. Jenom tři si to vyjedou. My se pokusíme nějaké místo urvat. Jak to dopadne, uvidíme za pár dní. Ať to dopadne, jak to dopadne, budeme si moci konečně naplánovat léto," řekl.

Loni v Troji vybojovala Fišerová v nové olympijské disciplíně stříbro, Přindiš na vltavské trati vypadl ve čtvrtfinále. V této sezoně se ještě nikdo z českého týmu nedostal v kayakcrossu do finálové jízdy. Maximem bylo Přindišovo semifinále na mistrovství Evropy, na prvním Světovém poháru v Augsburgu čeští slalomáři vypadli nejpozději ve čtvrtfinále.

Světový pohár odstartoval minulý týden v německém Augsburgu, kde žádná česká loď nepostoupila do finále. V Praze bude ale silnější tým včetně olympioniků Jiřího Prskavce, Lukáše Rohana, Antonie Galuškové a Gabriely Satkové, kteří úvodní závod vynechali. V klasickém slalomu Češi obhajují tři medaile. Prskavec a Přindiš obsadili první dvě místa na kajaku, Satková byla bronzová na kánoi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články