Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Šampioni z Ptačího hnízda

Po sedmi letech od olympijských her opět hostí Ptačí hnízdo nejlepší světové atlety, a tak je na místě připomenout šampiony, kteří budovali legendu jedné z nejkrásnějších sportovních staveb světa. Jaké byly další osudy šestice mužů a žen, kteří si z Pekingu v roce 2008 odvezli zlaté medaile?

Usain Bolt – 100 m/200 m/4x100 m

OH 2008:

Na Boltův první start na olympijských hrách v Aténách, kde v osmnácti letech vypadl v rozběhu dvoustovky, si už dnes vzpomene málokdo. Teprve Peking udělal z vytáhlého mladíka nejsledovanější postavu světové atletiky. Stačily k tomu fenomenální triumfy ve světových rekordech na 100, 200 a 4x400 metrů.

Po Pekingu:

Další tři olympijské zlaté medaile, devět prvenství z mistrovství světa a vylepšené světové rekordy na sto i dvě stě metrů stvořily legendu. Roky 2014 a 2015 pak ale přece jen narušily Boltovu dominanci. Před Pekingem léčil zranění, nedařilo se mu. Návrat do Ptačího hnízda mu ale vyšel skvěle – v epické vítězné bitvě na sto metrů proti Američanovi Gatlinovi.

Usain Bolt
zdroj: ZUMA autor: Wang Lili

Kenenisa Bekele - 5000 m/10 000 m

OH 2008:

Králem dlouhých běhů se stal v Pekingu Etiopan Kenenisa Bekele, když ovládl závody na 5000 a 10 000 metrů. Poloviční trať zaběhl jako první muž na olympijských hrách pod třináct minut. Na desítce obhájil svůj triumf z Atén a ještě vylepšil vlastní olympijský rekord.

Po Pekingu:

O rok později zopakoval Bekele vytrvalecký double ještě na mistrovství světa v Berlíně. Na trati deset tisíc metrů neprohrál osm let. Prohra přišla až na šampionátu v Tegu v roce 2011, když ze závodu předčasně odstoupil. To už ho sužovala zranění. V posledních sezonách se přeorientoval na maratony. Na podzim by měl běžet v Dubaji. 

Kenenisa Bekele
zdroj: ČT4

Samuel Wanjiru - Maraton

OH 2008:

Jeden z největších vytrvaleckých talentů všech dob se stal v Pekingu prvním Keňanem, který zvítězil v maratonu. V obtížných podmínkách: teplu, smogu a vlhku, kvůli kterým na start nenastoupil světový rekordman Haile Gebrselassie, rozhodl o zlatu nástupem na 38 kilometrů. Vyhrál v olympijském rekordu 2:06,32.

Po Pekingu:

Další olympijskou kapitolu už bohužel Wanjiru nenapsal. 15. května 2011 podlehl zraněním, která utrpěl po pádu z balkonu svého domu v keňském Nyahururu. Bylo mu 24 let. Dodnes není jisté, zdali šlo o nešťastnou náhodu nebo o vraždu. 

Samuel Wanjiru
zdroj: ČTK/AP

Pamela Jelimová – 800 m

OH 2008:

1. července 2008 se diváci na mítinku Zlaté ligy v Berlíně nestačili divit. Neznámá Keňanka v běhu na 800 metrů vážně ohrožovala světový rekord Jarmily Kratochvílové. Na 400 i 600 metrech byla rychlejší a nakonec za výkonem české atletky zaostala jen o 1,71 sekundy. Zrodila se hvězda, která za další 2 měsíce v Pekingu suverénně získala zlatou medaili.

Po Pekingu:

V roce 2008 vyhrála Jelimová všech šestnáct závodů, ke kterým nastoupila. V Curychu se pak přiblížila ke světovému rekordu na pouhých 71 setin sekundy. Získala milionový jackpot Zlaté ligy. Pak se ale její zázračná kariéra nečekaně zadrhla. Přišla zranění, ztráta formy. Při olympijské obhajobě v Londýně skončila čtvrtá. Za poslední čtyři roky běžela jen čtyři závody.

Gulnara Galkinová – 3000 m SC

OH 2008:

Nejmladší atletická olympijská disciplína, ženský steeple, zažila v Ptačím hnízdě rekordní premiéru. Postarala se o ni Ruska Gulnara Galkinová, která sama dovedla běh na 3000 metrů s překážkami k novému světovému rekordu. Trať s 35 bariérami (včetně sedmi vodních příkopů) zaběhla jako první žena v historii pod devět minut.

Po Pekingu:

K výsledku, který běžkyně s tatarskými geny zaznamenala v Pekingu, se už nikdy nepřiblížila. I proto se spekulovalo, že si k vítězství pomohla zakázanými prostředky. Na rozdíl od svých následovnic Španělky Dominguézové a Rusky Zaripovové ale nebyla Galkinová nikdy součástí žádné dopingové kauzy. Letos skončila na ruském šampiontátu ve steeplu čtvrtá v čase 10:09.60.

Barbora Špotáková – Hod oštěpem

OH 2008:

Lepší den pro vítězství nad ruskou soupeřkou Abakumovovou si nemohla Barbora Špotáková vybrat. 21. srpen 2008 to bylo přesně čtyřicet let od okupace Československa armádami východního bloku. Česká oštěpařka, která do Číny letěla s vizitkou mistryně světa, rozhodla finále posledním hodem dlouhým 71,42 metrů.

Po Pekingu:

V posledním závodě sezony 2008 na Světovém atletickém finále ve Stuttgartu vytvořila čerstvá olympijská šampionka světový rekord 72 metrů a 28 centimetrů. Dál už je to známý příběh: olympijské zlato z Londýna, narození syna Janka a rok poté zisk poslední zbývající velké zlaté medaile na mistrovství Evropy v Curychu. V Pekingu bude Barbora Špotáková opět mezi favoritkami.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články