Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Moderní technologie v atletice aneb start neošidíte

Peking - Začátek je prý vždycky těžký. A ve sportu mnohdy rozhoduje o vítězství či porážce. Vrcholná sportovní akce roku, atletické mistrovství světa v Pekingu, je právě na startovní čáře, a tak mě při první návštěvě stadionu zvaného Ptačí hnízdo napadlo navštívit fascinující technické zázemí královny sportů a stručně si představit startovací zařízení.

Startovací blok
zdroj: ČT sport autor: Tomáš Klement

"On your marks… set!" To je tradiční pokyn startéra před začátkem běžeckého závodu. V českém atletickém prostředí se užívá pokyn "Připravte se… pozor!" Pak už následuje výstřel a běžci vyrazí na trať. Je-li ovšem všechno podle regulí a žádný ze závodníků nevyběhne předčasně, takříkajíc ulije start. Právě takový případ bezpečně odhalí technologicky brilantní startovací zařízení.

Rozhodnutí o zdařeném nebo chybném startu u závodů do 400 metrů a při štafetách vychází z pohybu atleta ve startovních blocích. Bloky jsou stejně jako startovací pistole propojeny s celým elektronickým zařízením, které okamžitě změří startovní reakci každého závodníka. Pravidla atletiky hovoří jasně: startovní reakce nižší než 0,100 sekundy znamená chybný start.

Startovací zařízení
zdroj: ČT sport autor: Tomáš Klement

Elektronické startovací zařízení poskytuje atletice dokonalou technickou službu. Pak už záleží jen na činovnících a rozhodčích, jaká pravidla nastaví. Regule se stále vyvíjejí, v posledním období je známé například pravidlo o takzvaném "zhoupnutí" v blocích. Na něj doplatil americký sprinter Jon Drummond, největší favorit stovky na šampionátu v Paříži, který byl tehdy diskvalifikován už ve čtvrtfinále. A když jsme na mistrovství světa, stojí za to připomenout další senzační vyloučení ze závodu na 100 metrů, finálovou diskvalifikaci světového rekordmana Usaina Bolta v korejském Tegu 2011.

Světový šampionát v Pekingu nepochybně nějaké ulité starty přinese, jsou zkrátka součástí atletiky. Českým reprezentantům v Pekingu přeji, aby své soutěže odstartovali úspěšně... a ještě lépe je dokončili.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články