Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Jak se chystá atletický Peking

Peking - Mistrovství světa v atletice se koná od roku 1983, jeho patnácté vydání bude podle všeho rekordní. Šampionátu by se měli zúčastnit závodníci z 207 zemí (dosavadní rekord z Moskvy 2013 byl 203 států). A možná že se Peking dočká primátu i v absolutním počtu startujících. Organizátoři totiž evidují 1936 přihlášek (1043 mužů a 893 žen). I když se toto číslo ještě s největší pravděpodobností sníží, šest let staré maximum z berlínského mistrovství světa – 1895 startujících – by mohlo být v ohrožení. Mimochodem, na prvním MS v Helsinkách startovalo 1355 atletů.

David Lukšů
zdroj: ČT sport autor: David Lukšů

Přípravy na mistrovství světa pokračují na všech frontách. Do práce se zapojilo 2800 dobrovolníků. V akci bude 202 oficiálních osobních vozů a stejný počet autobusů. Připravena je více než jedna miliarda půllitrových lahví vody, mezi členy organizátorského týmu bylo rozdáno 5300 setů oblečení. Na šampionát upozorňuje 7000 velkoplošných obrazovek po celém městě, 21 velkých billboardů v centru Pekingu a na letišti, společně s nimi pak bylo po čínské metropoli rozmístěno více než 1000 propagačních vlajek.

Chystá se také srdce celého mistrovství, stadion Ptačí hnízdo, jehož kapacita byla oproti olympijským hrám v roce 2008 snížena z 91 tisíc míst na 80. O jednu tisícovku mu tak unikl titul největšího stadionu dějin světových šampionátů, ten bude dál držet pařížský Stade de France.

Svůj tým už má na místě i sportovní redakce České televize. Od 22. do 31. srpna budou atletické závody z Ptačího hnízda zprostředkovávat tři komentátoři. Zatímco vedoucí televizní mise Michal Dusík v Pekingu prožívá už svůj jedenáctý světový šampionát a David Lukšů čtvrtý, Tomáš Klement je v roli komentátora na svém prvním mistrovství světa. Reportérka Žaneta Peřinová a kameraman Jaroslav Jirásek společně pracují na atletickém zpravodajství ČT z atletických akcí už od roku 2010.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články