Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Atletika se vrací do hnízda

Peking - Do začátku 15. mistrovství světa zbývají už spíše jen hodiny a minuty než dny či týdny a je jasné, že pro královnu sportů to bude po mnoha stránkách přelomový šampionát. Je trochu symbolické, že se na něj vrací na Ptačí hnízdo, tedy stadion, na kterém se v roce 2008 začala psát velmi slavná kapitola atletické historie.

Michal Dusík
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

Každý sport prochází různými obdobími, někdy jeho popularita mezi diváky a fanoušky roste, někdy stagnuje a jindy dokonce klesá. Atletika je bezesporu jedním z nejsledovanějších sportů světa, ale před olympijskými hrami 2008 trochu hledala výraznou osobnost, která by mohla jako maják přitahovat pozornost miliónů či spíš miliard lidí na naší planetě. A právě v Pekingu takovou postavu našla. Usain Bolt sice už během příprav na vrchol olympijské sezóny překonal nejsledovanější světový rekord, ale upřímně až jeho tři olympijské triumfy a také způsob, jakým jich dosáhl, z něj vytvořily osobnost, která daleko přesáhla mantinely atletického světa. Zastínil dokonce i Phelpse, který byl hrdinou první poloviny her.

V dalších letech pak Boltmánie oběhla celý svět. Z jamajského klučiny se stala jedna z největších sportovních celebrit a pochopitelně z toho těžila i atletika, zájem o světové šampionáty či diamantovou ligu rostl strmě vzhůru, pokud snad královna sportu před rokem 2008 trochu v souboji o diváka ztrácela dech, tak s Boltem v čele znovu vyrazila dopředu. Ze zájmu diváků, médií i sponzorů těží pochopitelně i další atleti a také atletické soutěže, ať už to byly světové šampionáty v Berlíně, Tegu či Moskvě, tak samozřejmě i olympijské hry v Londýně. Jenomže Boltova éra může skončit na stejném místě, kde začala.

Sport
zdroj: ČT4

Hned první víkend přinese bitvu o nejrychlejšího muže planety a Bolt poprvé od roku 2008 není největším favoritem. Sprinterů, kteří mohou získat zlato, je víc, ale z pohledu médií se zdá, že se celý sprinterský závod zúžil na dva. Klasická zápletka dobro versus zlo. Na jedné straně Usain Bolt, světový rekordman a atlet, který z desítek kontrol vyšel bez jediného dopingového stínu, a proti němu Justin Gatlin, muž, který už dvakrát dostal trest za užívání zakázaných látek, a nebýt trochu zvláštního odkazu na výjimečné okolnosti, byl by podle pravidel potrestán doživotně. Jenomže Gatlin je teď na mítincích rychlejší než v době, kdy mu byly odhaleny zakázané látky. Momentálně je nejrychlejší na světě. A to vše přichází v době, kdy se začal propírat údajný únik informací o tom, že nemalý počet medailistů předchozích mistrovství má problémy se zpětnou kontrolou dříve odevzdaných vzorků.

Jak dopadne souboj sprintérů, uvidíme na dráze, ale bitva o očištění pověsti královny sportů bude složitější, a právě tento jubilejní patnáctý šampionát chce ukázat krásu, ale i férovost jednoho z nejstarších a nejpřirozenějších měření lidských sil. Bez ohledu na výsledek souboje Bolt – Gatlin stojí atletika na prahu další éry, možná bude jednou pojmenovaná podle nového prezidenta Mezinárodní asociace atletických federací. Sebastian Coe je nejenom obdivovaný rekordman let minulých, ale také úspěšný šéf olympijských her v Londýně, a teď chce svou osobnost promítnout i do dalšího atletického vývoje. I to je důvod, proč odmítl obvyklých 100 dnů hájení a chce konkrétní výsledky především boje proti dopingu prezentovat už dřív. Čeká nás strhujících 9 atletických dnů a dá se čekat, že odkaz světového šampionátu v Pekingu si královna sportů ponese do dalších let. Doufám, že vše proběhne tak, aby měl Londýn na co navazovat, stejně jako tomu bylo v olympijské historii. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články