Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Krejčíková je poprvé ve čtvrtfinále Wimbledonu, v deblu jde dál i Siniaková

Poprvé si zahraje čtvrtfinále na londýnské trávě Wimbledonu Barbora Krejčíková. Nasazená jednatřicítka porazila v All England Clubu turnajovou jedenáctku Američanku Danielle Collinsovou 7:5, 6:3. V boji o semifinále se ve středu utká s třináctou nasazenou Jelenou Ostapenkovou z Lotyšska. Čtvrtfinále čtyřhry si zahraje Kateřina Siniaková, která s Američankou Taylor Townsendovou porazily 6:2, 7:6 kanadsko-japonskou dvojici Leylah Fernandezová, Ena Šibaharaová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Krejčíková porazila Collinsovou a je poprvé ve čtvrtfinále Wimbledonu

Osmadvacetiletá Krejčíková zdolala o dva roky starší Collinsovou i ve druhém vzájemném duelu, když navázala na loňský triumf ze San Diega. Dvojnásobná vítězka Roland Garros 2021 postoupila do čtvrtfinále grandslamu podruhé v sezoně, mezi osm nejlepších hráček se dostala také na Australian Open.

V osmifinále Wimbledonu uspěla Krejčíková na druhý pokus. Před třemi lety nestačila na pozdější šampionku Australanku Ashleigh Bartyovou. S Ostapenkovou má česká tenistka bilanci dvou výher a pěti porážek.

"Jsem moc šťastná, jak jsem dnes dokázala vyhrát a že se mi podařilo postoupit do čtvrtfinále, na které se mi v roce 2021 nepovedlo dosáhnout. Mám radost, že jsem pořád ve hře," řekla Krejčíková na tiskové konferenci. Definitivně také zkompletovala sbírku čtvrtfinálových účastí na všech čtyřech grandslamech. "Těší mě to. Mám z toho radost a doufám, že tady na tom se mi podaří jít ještě o krůček dál," doplnila.

Obě tenistky si od začátku držely servis, blíže prvnímu brejku ale byla Krejčíková. Česká hráčka nevyužila v úvodních sedmi gamech šest brejkbolů. Další čtyři si rodačka z Brna vypracovala za stavu 5:5. Collinsová poslední pokus neubránila a Krejčíková poté doservírovala set do konce.

Také ve druhém setu pokračovala Krejčíková v trpělivé hře, zatímco Collinsová čím dál častěji chybovala a nespokojeně rozhazovala rukama. Ve třetím gamu získala Češka další brejk a za stavu 3:1 a 30:0 pro Krejčíkovou si Američanka vzala pauzu na ošetření. Po návratu na kurt měla obvázané levé stehno. Vzápětí znovu přišla o servis. Krejčíková tou dobou získala 14 fiftýnů v řadě.

Od stavu 1:5 sice Collinsová, která po sezoně ukončí kariéru, získala dvě další hry, Krejčíková ale poté při jejím servisu šla do vedení 40:0. Hned první mečbol využila a mohla si zakřičet radostí.

Siniaková se po vítězném osmifinále deblu svěřila novinářům. "Byl to těžký zápas. Panovaly jiné podmínky než včera a myslím, že i soupeřky se zvedly. Určitě to bylo náročné. Je dobře, že jsme to udržely a dohrály," řekla Siniaková. "Proti Kičenokové a Ostapenkové čekám přestřelku. Bude to rychlý zápas, nic překvapivého. Půjdou do toho, budou tlačit, přebíhat. Bude to asi taková střelnice jako vždycky," doplnila česká tenistka.

Siniaková bude hrát deblové čtvrtfinále při páté účasti ve Wimbledonu za sebou, poprvé ale s jinou spoluhráčkou než s Barborou Krejčíkovou, s níž travnatý grandslam ovládla v letech 2018 a 2022. Po loňském přerušení spolupráce se jí na největších turnajích daří i s jinými partnerkami – na Australian Open hrála semifinále s domácí Storm Hunterovou, na Roland Garros slavila titul s Američankou Cori Gauffovou.

Krejčíková s Němkou Laurou Siegemundovou vyhrály jako osmý nasazený pár bez ztráty setu oba dosavadní duely a v úterý by měly nastoupit do osmifinále proti tchajwansko-ruské dvojici Chan Hao-Ching, Veronika Kuděrmětovová.

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 50 milionů liber):

Ženy:

Dvouhra – 4. kolo: 

Krejčíková (31-ČR) – Collinsová (11-USA) 7:5, 6:3.

Čtyřhra – 3. kolo:

Siniaková, Townsendová (4-ČR/USA) – Fernandezová, Šibaharaová (Kan./Jap.) 6:2, 7:6 (7:3).

Junioři:

Dvouhra – 1. kolo:

Kumstát (6-ČR) – Vasilev (Bulh.) 4:6, 7:6 (7:1), 7:6 (10:7), Brunclík (ČR) – Jefferson (Brit.) 6:3, 6:3.

Juniorky:

Dvouhra – 1. kolo:

Johnsonová (Brit.) – Kovačková (7-ČR) 6:4, 6:2, Samson (2-ČR) – Paskauskasová (Brit.) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články