Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Olympiáda je obrovská motivace, ale nevím, jestli po odkladu pojedu, přiznala Strýcová

Olympiáda pro ni znamená moc. Dokonce ji řadí výš než grandslamy. Odklad Her v Tokiu na rok 2021 kvůli pandemii koronaviru tak Barboře Strýcové přinesl velké zklamání. Nejenom kvůli dobré formě ze startu sezony, ale především z důvodu, že zatím netuší, zda za rok ještě bude hrát. "Chtěla bych, ale může se toho hodně změnit," přiznala. Tento i další rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás. Ve čtvrtek bude ve studiu starostka Sokola Hana Moučková.

Barbora Strýcová
zdroj: ČTK/ZUMA/AFP7

Poslední letní olympijské hry jí přinesly velkou radost. S Lucií Šafářovou ve čtyřhře v brazilském Riu de Janeiro vybojovaly bronzovou medaili, kterou má Barbora Strýcová vystavenou doma na poličce.

Olympijský cenný kov bere zkušená česká tenistka jako jeden z největších úspěchů v kariéře. Proto se těšila i do Japonska a věřila, že jako druhá žena žebříčku WTA ve čtyřhře by mohla třeba i navázat na brazilský úspěch.

Koronavirus však všechno změnil, což je pro Strýcovou nepříjemná zpráva. Čtyřiatřicetiletá hráčka si už nějaký čas pohrává s myšlenkou na možný konec kariéry, a pokud by do Japonska nyní chtěla, musí vydržet ještě rok a čtvrt.

"Zrušení olympiády je pro mě těžké. Ano, Hry jsou obrovská motivace, ale je to za dlouhou dobu. Momentálně nevím, co bude za měsíc, za dva. Chtěla bych tam hrát, ale může se toho hodně změnit," zůstala tajemná Strýcová v rozhovoru pro Studio ČT sport.

Pro tenisty bývá olympiáda jednou z mnoha možností vyniknout vedle grandslamů či Turnaje mistryň a dalších akcí v sezoně. Strýcová ale bere hry pod pěti kruhy jako jeden z největších sportovních svátků. "Olympiáda pro mě znamená hrozně moc, řadím ji ke grandslamům, možná i výš, protože je jednou za čtyři roky," uvedla.

Loňská vítězka Wimbledonu ve čtyřhře startovala na olympiádě v Aténách v roce 2004 a před čtyřmi lety. V Riu vypadla ve dvouhře ve druhém kole, ale v deblu s Lucií Šafářovou vyřadily v prvním kole sestry Serenu a Venus Williamsovy z USA a došly si pro bronz.

"Překrásné," září pořád Strýcová při vzpomínce na olympijský turnaj a medaile si váží natolik, že ji má raději v krabičce. "Aby se na ni neprášilo," vysvětlila.

Na tyto momenty ale loňská deblová jednička zatím může jen vzpomínat, jelikož kvůli koronaviru se přeložila olympiáda, zrušil se Strýcové oblíbený Wimbledon a přerušená je celá sezona. Česká hráčka tak může jen trénovat s tím, že neví, kdy se opět začne hrát. A to ji moc nebaví.

"Pro mě je to hodně těžké. Už nejsem mladá žena a sportovkyně. Já se hýbu každý den, cvičím, běhám po parku a snažím se tělo zaměstnávat kvůli hlavě. Namotivovat se je ale zvláštní. Jsou dny, kdy si říkám, že už do toho půjdu, ale motivace jít hrát dvě hodiny, když nevíte, kdy začnete turnaj, je divná. Počkám na datum, kdy budeme vědět, že se začne, a pak udělám blok nějakého tréninku," popsala Strýcová, jež si volné dny zpestřuje i vlastní talkshow s názvem U Baru.

Výpadek ze zápasů se kromě formy podepíše také na herních návycích, což tuší i Strýcová. "Ztratíme to všichni. Specifické pohyby z kurtu už dlouho neděláme a ještě nějaký čas dělat nebudeme. Cit se ale rychle získá zpět. Už to hraji spoustu let a pocit z míče a pohybu se dostane do těla rychle. Nějakou dobu bude ale trvat vybudovat kondici a tenisový trénink," konstatovala.

S návratem do formy chce českým hráčkám pomoci i svaz, který připravuje sérii turnajů na rozehrání. Pro osm nejlepších mužů a žen se po konci omezení chystá Pohár prezidenta českého tenisu na Spartě. Obdobou challengerů a ITF Futures budou podniky s názvem Trofej solidarity a naděje, kde se nebude hrát o body do žebříčku, ale finanční odměny chybět nebudou. Konat se budou také týmové soutěže.

"Je to super nápad. Bez opravdových duelů, kdy na empiru sedí rozhodčí, to nikdy nenatrénujete," řekla.

Aktuálně je odvolaná celá antuková sezona. Hrát by se mohlo začít 7. června. "Což si nemyslím," odhadla Strýcová, že pauza bude delší. Navíc pak bude náročné se znovu do kolotoče vrátit.

"Bude to hektické a těžké, udělat plán turnajů. Všichni budou nadržení hrát všechno a všude a otázkou je, jak to bude s cestováním," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články