Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Africké země jsou pro návrat ruských a běloruských sportovců. Ve hře je i letošní Wimbledon

Návrat do mezinárodních akcí? Africké země vyslovily podporu účasti ruským a běloruským sportovcům v mezinárodních soutěžích i na olympijských hrách. Jejich účast nebyla umožněna kvůli ruské agresi na Ukrajině. Možný je i návrat na kurty Wimbledonu.

Většina ruských a běloruských sportovců má už přes rok kvůli válce na Ukrajině zakázanou účast na mezinárodní scéně. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) však hledá cesty pro jejich návrat, například přes soutěže zaštiťované asijskými federacemi.

"Politika nemůže vytvářet tlak na sport a připravovat ho o všechny jeho ušlechtilé hodnoty, které se točí kolem míru, jednoty a solidarity. Sportovci nesmí v žádném případě platit vysokou cenu za konflikt, ať už je jakýkoli a kdekoli," stojí v prohlášení asociace afrických olympijských výborů.

Rusové a Bělorusové by se podle MOV mohli olympiády zúčastnit jako neutrální sportovci, aby nebyla porušována jejich lidská práva. Řada zemí jejich návrat do mezinárodních soutěží odmítá. Evropský parlament vyzval v únoru všech 27 členských zemí, aby tlačily na MOV, jehož snahu označil za "ostudu mezinárodního sportu".

Představitelé Českého olympijského výboru se rozhodli minulý měsíc vytvořit expertní skupinu, jejíž cílem bude připravit pro MOV právní podklady, které zamezí startu ruských a běloruských sportovců v Paříži.

Zpět na kurty?

Zástupci All England Clubu (AELTC) a britské tenisové asociace (LTA) loni nepustili tenisty z Ruska a Běloruska na své turnaje pod tlakem britské vlády. Profesionální organizace ATP a WTA, které účast tenistů z těchto států na svých turnajích neomezují, na protest rozhodly, že se ve Wimbledonu nebudou udělovat body do světového žebříčku. Zároveň LTA dostala pokutu milion dolarů od ATP a 750 000 dolarů od WTA.

"Vše nasvědčuje tomu, že AELTC zmírní zákaz pro Rusy a Bělorusy," uvedl Daily Telegraph. Tenisté z těchto zemí nicméně podle listu budou muset podepsat prohlášení, že v průběhu turnaje nebudou "propagovat ani oslavovat" válku rozpoutanou ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články