Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Kličko se znovu opřel do Bacha: Zastupuje ruské zájmy, místo aby hájil olympijské ideály

Bývalý boxer Vladimir Kličko v rozhovoru pro deník Frankfurter Allgemeine opět zkritizoval Thomase Bacha. Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) podle něj nehájí olympijské ideály, ale pouze zájmy ruského agresora.

Vladimir Kličko
zdroj: AP autor: Alastair Grant

Rusko s pomocí Běloruska před rokem napadlo Ukrajinu, na což většina sportovních organizací reagovala vyloučením reprezentantů obou zemí z mezinárodních soutěží. Bach a MOV se ale nyní snaží, aby sportovci obou zemí mohli startovat na letních Hrách v roce 2024.

"Bach neustále mluví o tom, jak MOV musí zůstat neutrální. Ale pravda je taková, že Bach neutrální není," řekl Kličko. "Zastupuje ruské zájmy, místo aby hájil olympijské ideály," přidal zlatý medailista z Her v roce 1996.

Bach snahu zdůvodnil tím, že MOV musí respektovat lidská práva ruských i běloruských sportovců. Navíc opakovaně zdůraznil, že nelze míchat sport a politiku. Něco takového ale šestačtyřicetiletý Kličko, jenž se po vypuknutí invaze připojil k aktivním zálohám, odmítl. Narukoval i jeho bratr Vitalij, rovněž bývalý mistr světa a nyní starosta Kyjeva.

"Sport, byznys a politika toho mají hodně společného. A především olympijské hry byly vždycky současně i politickou akcí," prohlásil. "Tady není co řešit. Bach se vybarvil. Hájí zájmy agresora, místo aby hájil olympijské hodnoty," dodal.

"Stojí na straně ruských sportovců, kteří se účastní národních armádních šampionátů a jsou zaměstnanci ministerstva obrany. Jsou to reprezentanti vraha a agresora. A teď je pustí na mezinárodní scénu. Ruská propaganda toho využije," řekl Kličko.

"Všechno je propojené. Kdo teď spolupracuje s Ruskem, přispívá k tomu, že už rok naše města ostřelují raketami a zabíjejí naše děti a vojáci znásilňují naše ženy," uvedl bývalý profesionální mistr světa.

A podle Klička invaze probíhá i s tichým souhlasem ruských sportovců. "Ještě jsem neviděl jediného, který by proti válce vystoupil. Ale všichni jsme je viděli s písmenem Z," připomněl symbol, které používala ruská armáda k identifikaci vozidel při invazi. "To znamená, že tuhle válku, tenhle režim i jeho propagandu podporují," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články