Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kejval navrhuje pro MOV expertní skupinu a říká: Nechceme, aby diktátorské režimy zneužívaly OH pro svoji propagaci

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži 2024. Ovšem zdůraznil, že stále platí, že ČOV je proti jejich startu na vrcholné akci příští sezony. I proto inicioval vznik expertní skupiny, která se má pokusit najít právní podklady, na základě kterých by se sportovci ze zemí, které se podílejí na válečném konfliktu na Ukrajině, nesměli v Paříži představit.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Kejval: Evropské olympijské výbory jsou jednotné, žádní Rusové v Evropě

"Máme tři možnosti, co můžeme na Českém olympijském výboru dělat. Můžeme založit ruce a čekat, co se stane. Druhá varianta je, že začneme neformálně hejtovat mezinárodní sportovní společenství a prosazovat si náš názor. Nebo se to budeme snažit řešit diplomaticko-právní cestou a předkládat návrhy. Snažit se být u jednacího stolu, kde se o možné účasti či neúčasti ruských a běloruských sportovců bude jednat," řekl Kejval a dodal, že ČOV si vybral třetí možnost, kterou považuje za nejsložitější.

Kejval zároveň poukázal na to, že o případném startu sportovců z Ruska a Běloruska v Paříži bude rozhodovat výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV), ve kterém nemá Česko zastoupení. Expertní skupina, o jejímž vzniku ČOV informoval již minulý týden, by měla jeho stanovisko podložit Olympijskou chartou a listinou základních lidských práv OSN.

Představitelé 30 zemí vyzvali MOV k objasnění podmínek neutrality pro Rusko

Představitelé více než třiceti států vyzvali Mezinárodní olympijský výbor, aby upřesnil podmínky, za jakých chce nechat startovat Rusy a Bělorusy na hrách v roce 2024 pod neutrální vlajkou. Rusové a Bělorusové by se podle MOV mohli olympiády zúčastnit jako neutrální sportovci, aby nebyla porušována jejich lidská práva. Zástupci států argument uznali jen částečně.

"Měla by to být expertní skupina s velkým E. Neměli by v ní být lidé ze sportovního prostředí, nejsme mezinárodní právníci. Byli bychom rádi, aby v ní byli experti se zkušenostmi z mezinárodní diplomacie, práva. Na základě podkladů, které od nich získáme, bychom chtěli v obecné rovině zamezit tomu, aby diktátorské režimy zneužívaly olympijské hry pro svoji propagaci. Nejde nám jen o tyto hry, ale i další," řekl Kejval. Složení skupiny by měl výkonný výbor ČOV schvalovat za dva týdny.

Předseda ČOV zároveň poukázal na skutečnost, že o možném startu Rusů a Bělorusů do velké míry rozhodující jednotlivé mezinárodní federace a svazy, které určují kvalifikační podmínky pro olympijské hry. Zástupci obou zemí se v současnosti nesmějí účastnit evropských kvalifikací, jedná se ale o tom, že by se mohli kvalifikovat v soutěžích v Asii. Podle Kejvala bude důležité, jak se rozhodne Světová atletika jako jedna z největších federací.

"Pokud federace řeknou, že nejsou ochotny akceptovat kvalifikaci v Asii, tak je game over a nemusíme nic řešit. V Evropě se účastnit nebudou určitě, tam jsme ve všech sportech jednotní," řekl. Zástupci gymnastiky a zápasu ale už s přesunem ruských a běloruských sportovců údajně souhlasili.

Kejval se zároveň ohradil proti kritice, že MOV a její předseda Thomas Bach hájí zájmy Ruska. "My od roku 2016 bojujeme s Ruskem. Ještě když se všichni státníci objímali s ruským a běloruským režimem, tak my (MOV) jsme s nimi byli ve válce z hlediska dopingu. Kamarád Putina nemůže vypadat tak, že šest let se nehraje ruská hymna a nevisí nikde ruská vlajka. Není to tak, že by někdo fandil Rusům. Na druhé straně máme za každých okolností nějaká pravidla a ta musíme respektovat," uvedl Kejval. Rusko a Bělorusko bylo navíc z olympijského dění oficiálně vyřazeno za porušení takzvaného olympijského příměří, neboť loni rozpoutalo válečný konflikt mezi zimní olympiádou a paralympiádou v Pekingu.

Jen kritika bez právních podkladů by navíc podle Kejvala situaci nezměnila. "Tím, že budeme křičet z Prahy, dosáhneme jen toho, že se s námi nebude nikdo bavit. Když budeme chodit s reálnými podloženými návrhy, má to daleko větší šanci. Platí, že 45 evropských olympijských výborů je jednotných. Součástí MOV je ale 206 zemí, a naprosto otevřeně, kdyby se teď hlasovalo, tak to nevyhrajeme. Evropa je silná, ale je to jen čtvrtina hlasů a to tam nemůžeme počítat Rusko a Bělorusko. Jak už jsem řekl, snažíme se vytvořit tlak na bázi práva a diplomacie," podotkl Kejval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články