Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
První oddíl

Jsme tu, sledujte nás. Uspějeme v plavání, cyklistice i v dalších sportech, věří předseda ČPV Sýkora

Jsme tu a chceme být vidět i slyšet, říkají čeští paralympionici. O svých kvalitách ovšem přesvědčují nejen verbálně v kampaních, ale především přímo na sportovištích. Velmi se daří plavcům, úspěchy mají cyklisté a v neposlední řadě tu jsou i hokejisté, kteří čerstvě přivezli bronzové medaile z MS. Předseda Českého paralympijského výboru (ČPV) Zbyněk Sýkora věří, že sportovci svou formu prodají i v létě na paralympiádě v Paříži.

Pavlína Vejvodová, David Kratochvíl a David Drahonínský
zdroj: ČTK / Profimedia

Český paralympijský výbor v tomto roce spustil svou kampaň Stejní, ale jiní, věnoval se setkáním s novináři a do ulic Prahy například vypustil i speciálně polepenou tramvaj. To vše s jasným úmyslem: ukázat, že sport je jenom jeden. Bez ohledu na předpoklady a startovací čáru. Vyvrcholením veškeré snahy pak budou letní paralympijské hry v Paříži.

"Jedním z naších cílů je být viděn a zároveň dohlížet na to, že začleňování parasportovců do svazů probíhá, jak má. Pokud se nám to podaří, tak budeme viděni a budeme mít šanci ukázat, jak atraktivní parasport je," říká v rozhovoru pro ČT sport předseda Českého paralympijského výboru (ČPV) Zbyněk Sýkora.

Zbyněk Sýkora o letní paralympiádě:

"Chtěli bychom navázat na počty z poslední paralympiády v Tokiu. Věříme, že nás tam bude kolem pětadvaceti. A kdyby se povedla nominace více než 28 sportovců, otočili bychom sestupný trend."

Aktuálním úspěchem českých handicapovaných sportovců jsou bronzové medaile parahokejistů z mistrovství světa, o kterých rozhodlo vítězství v duelu s Čínou. "Je to výsledek jejich skvělé dlouhodobé práce," ocenil Sýkora. Parahokejistů se ale týkají až zimní Hry v únoru 2026. Předtím je na programu letní paralympiáda v Paříži, která proběhne na přelomu srpna a září tohoto roku.

Hodně se bude očekávat od plavců, kteří zářili na nedávném ME. Platilo to nejen o tradiční opoře Arnoštu Petráčkovi či Agátě Koupilové, ale především o světovém šampionovi na 400 m volný způsob Davidu Kratochvílovi, který se i v hodně mladém věku (16) již vypracoval ve hvězdu českého parasportu. Ostatně, v dubnu byl oceněn jako sportovec roku ČPV.

David Kratochvíl
zdroj: Facebook/České plavání

"Davida si hýčkáme, má celou kariéru před sebou. Je to neskutečný talent, ale největší zásluhu za ten úspěch nesou jeho rodiče," vysvětluje předseda paralympijského výboru. "To, co na ME plavci předvedli, je skvělé. Otestovali si formu a ujistili se, že to dělají dobře. Mohli si také doplavávat limity pro další disciplíny, což je rovněž velmi důležitá věc," dodává.

A pak tu jsou handicapovaní cyklisté. Patrik Jahoda je tradiční oporou na handbiku, v reprezentaci jsou ale další čeští sportovci. Všichni se představili na Světovém poháru v belgickém přímořském městě Oostende, kde získali hned pět medailí. O dvě se postarala tricyklistka Pavlína Vejvodová, dva cenné kovy přidal i Jahoda.

Zbývající bronz získal v časovce tricyklista Jindřich Mašín. Klíčová otázka ale zní, kdo se podívá na paralympiádu? "Máme jistou jednu mužskou a jednu ženskou kvótu. Pak je velká šance ještě na jednu mužskou kvótu a ve hře je i jedno ženské místo, kde je to možná na 60 procent. Jasno by mělo být do konce května, ale já věřím v 2+2," říká Sýkora. 

Letní paralympijské hry jsou na programu od 28. srpna do 8. září. Přenosy a reportáže z nich nabídnou ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články