Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Portugalsko slaví historickou výhru na MS, Fidži přesto proklouzlo do čtvrtfinále

Skupinová fáze mistrovství světa v ragby skončila senzací. Portugalsko nečekaně dosáhlo na své historicky první vítězství na šampionátu, když udolalo Fidži 24:23. Jejich soupeři ale i jeden získaný bonusový bod stačil k postupu na úkor Austrálie. Argentina v přímém souboji o čtvrtfinále přehrála Japonsko 27:39, třemi pětkami se na triumfu podílelo argentinské křídlo Mateo Carreras. Tonga na rozloučenou s MS získala první výhru, Rumunsko porazila 45:24.

"Nemám slov. Fidži hrálo dobře, ale tohle je neuvěřitelné. Moc jsme na to dřeli, je to historické vítězství, nejlepší okamžik mého života," přiznal nejlepší hráč zápasu Nicolas Martins.

Výkony Portugalců jsou jednoznačně nejpříjemnějším překvapením turnaje. Tým, který na mistrovství světa postoupil až z mezikontinentální baráže, potrápil Wales i Austrálii a jen kvůli neproměněnému trestnému kopu v závěru remizoval s Gruzií.

To nejlepší si ale výběr Patrice Lagisqueta nechal na závěr. Rozjeté Fidži bylo jasným favoritem a k postupu do čtvrtfinále mu stačil bod. Nervozita z toho, jak blízko jsou úspěchu, ale asi "Létajícím Fidžijcům" svazovala ruce. Nadšeně hrající Portugalci drželi v poločase nečekanou remízu 3:3.

Po divokém úvodu druhé půle, ve kterém padly v rychlém sledu tři pětky, vedl outsider 17:10. Fidži, jehož postup v té chvíli visel na vlásku, následně zabralo, dokázalo vyrovnat a dvěma trestnými kopy Franka Lomaniho otočilo výsledek.

Poslední slovo ale měli Os Lobos. Skvěle hrající Raffaele Storti dokázal těsně před brankovištěm ještě přihrát rozběhnutému Rodrigu Martovi a ten doslova doletěl pro třetí pětku. Samuel Marques pak udržel nervy a dvoubodovým prokopnutím obrátil skóre na portugalskou stranu.

I bonusový bod za těsnou porážku Fidži nakonec stačil a ve čtvrtfinále si zahraje proti Anglii. Austrálie, která díky Portugalcům nečekaně živila naděje až do konce, na turnaji končí.

"Musíme zapomenout na zklamání a dát se dohromady, čeká nás velmi dobrý turnajový tým," uvedl trenér Fidži Simon Raiwalui směrem ke čtvrtfinále.

"Hráči mě i po čtyřech letech stále překvapují. Ta poslední pětka byla úžasná. Měl jsem štěstí, že jsem mohl trénovat takový tým. Nemohl jsem si představit lepší poslední zápas," neskrýval nadšení kouč Lagisquet, který po turnaji na lavičce Portugalska skončí.

Mateo Carreras slaví se spoluhráči argentinskou pětku
zdroj: Reuters autor: Stephane Mahe

Argentinu nasměroval za postupem hattrick Carrerase

"Hráči do toho dali všechno, nemůžu po nich chtít víc. Konec byl pro některé emotivní, ale přebolí to," uvedl japonský trenér Jamie Joseph. "Jsme zklamaní z výsledku, ale na tým jsem hrdý," dodal kapitán Kazuki Himeno.

Japonci v utkání ani jednou nevedli a museli dotahovat už od druhé minuty, kdy nezkonsolidovanou obranou proletěla pro první reprezentační pětku tříčtvrtka Santiago Chocobares.

Statečné květy zareagovaly individuální akcí druhořadníka Fakatavy, za kterou by se nemuselo stydět žádné křídlo, jejich pokračující tlak ale zbrzdila žlutá karta pro rváčka Pietera Labuschagneho.

Emiliano Boffelli sice trestný kop neproměnil, o chvíli později ale poprvé v zápase položil Mateo Carreras. Kvůli kopáčské nepohodě Boffelliho a pětce japonské mlýnovky Saita v závěru poločasu ale měli Argentinci stále jen miniaturní náskok.

Utkání v obrovské intenzitě svědčilo Carrerasovi, který otevřel druhou půli pětkou, bonusový bod pak zajistilo položení Boffeliho.

Drop Lomana Lemekiho z půlící čáry a rychlá kombinace zakončená náhradníkem Naikabulou však stále držely Japonce ve hře a zápas mohl rozhodnout jediný kop.

Drama ale odmítl Carreras, když si vzápětí po třetí japonské pětce našel cestu obranou a zkompletoval už devátý hattrick na tomto šampionátu. Výhru Los Pumas poté jistil trestným kopem veterán Sánchez.

Argentinci už v prvním poločase přišli o zraněného rváčka Pabla Materu, což je před čtvrtfinále s Velšany citelné oslabení. "Nevypadá to dobře," konstatoval argentinský kouč Michael Cheika.

"Tvrdě jsme pracovali na tom, abychom se dostali až sem. Ale musíme dál pracovat, mám pořád co zlepšovat," připustil nejlepší hráč zápasu Mateo Carreras.

"Dík patří především fanouškům, měli jsme podporu jako doma a hodně to pro nás znamená," doplnil kapitán Julián Montoya.

Tonga byla proti Rumunům mírným favoritem, utkání bylo ale až do šedesáté minuty výsledkově vyrovnané. ʻIkale Tahi pak ale dokázali třikrát položit a utkání dovést k poměrně jasnému vítězství.

Rumuni vstupovali do utkání s pouhými osmi skórovanými body ve třech utkáních, nakonec se ale díky třem pětkám překonání vlastního nelichotivého rekordu (14 bodů na MS 1995) vyhnuli.

Celek z Tichomoří si vybojoval třemi pětkami během dvanácti minut pohodlné vedení 21:3, Rumuni ale postupně získávali půdu pod nohama.

Když hráli Tonžané po žluté kartě Halalevy Fifity v oslabení, prosadila se mlýnovka Florin Surugiu a pětkou v posledním reprezentačním zápase pomohla snížit manko na 17:21.

Po přestávce nejprve Tonze zajistil bonusový bod vazač Sioni Vailanu, Evropané ale díky pěkné akci zadáka Maria Simionesca ztráceli po hodině hry dále pouze čtyři body. Poté se ale na Rumunech začala projevovat únava a prosazoval se už pouze soupeř.

Výsledky mistrovství světa v ragby:

Japonsko – Argentina 27:39 (14:15)
Pětky: 16. Fakatava, 38. Saito, 65. Naikabula – 28., 46. a 68. M. Carreras, 2. Chocobares, 58. Boffelli. Konverze: Matsuda 3/3 – Boffelli 3/4, Sánchez 1/1. Penalty: 52. Matsuda – 35. Boffelli, 75. Sánchez. Dropy: 56. Lemeki. Rozhodčí: Ben O'Keeffe (Nový Zéland). Hráč utkání: Mateo Carreras (Argentina).

Tonga – Rumunsko 45:24 (21:17)
Pětky: 11. a 66. Kata, 15. Moala, 22. Taumoepeau, 49. Vailanu, 62. Ahki, 71. Taumoefolau – 30. Boboc, 36. Surugiu, 55. Simionescu. Konverze: W. Havili 5/7 – Conache 3/3. Penalty: 19. Conache. Rozhodčí: Angus Gardner (Austrálie). Hráč utkání: George Moala (Tonga).

Fidži – Portugalsko 23:24 (3:3)
Pětky: 48. Botia, 68. Doge – 45. Storti, 51. Fernandes, 78. Marta. Konverze: Lomani 2/2 – Marques 3/3. Penalty: 10., 74. a 76. Lomani – 38. Marques. Rozhodčí: Luke Pearce (Wales). Hráč utkání: Nicolas Martins (Portugalsko).

Zdroj
bbc.com, rugbyworldcup.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články