Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Naděje Skotska odvál už první poločas, Irové stvrdili prvenství ve skupině. Anglie se trápila se Samoou

Ragbisté Irska vyhráli sedmnácté utkání v řadě. Svěřenci Andyho Farrella přehráli Skotsko 36:14 zejména zásluhou povedeného prvního poločasu a ovládli těžkou skupinu B. Anglie se protrápila k výhře 18:17 nad Samoou, heroicky hrajícího outsidera zlomila až pětka střídajícího Dannyho Carea ze 73. minuty. I počtvrté ve skupině uspěl také Wales, Draci přes komplikace ve druhém poločase zvítězili nad Gruzií i díky hattricku Louise Rees-Zammita 43:19.

"Irové nedělali chyby, bránili týmově a velmi obtížně se přes ně dostávalo. Snažili jsme se hrát naši hru, ale nestačilo to. Tohle je nejlepší irský tým, který jsem viděl hrát," vysekl vítězům poklonu skotský kapitán Jamie Ritchie.

Favorit měl skvělý vstup do zápasu, už po dvou minutách skóroval James Lowe. Skotové navíc záhy kvůli zranění přišli o Blaira Kinghorna i Ritchieho, což ovlivnilo jejich výkon.

Irsko v druhé polovině úvodního poločasu postupně získávalo převahu a díky dvěma pětkám Hugo Keenana a položení Iaina Hendersona si zajistilo už do přestávky bonusový bod.

V druhé půli skórovali ještě mlynář Dan Sheehan a skvěle hrající tříčtvrtka Garry Ringrose. Dvě skotské pětky během dvou minut už poté jen kosmeticky upravily skóre.

"Byl to od nás opravdu velký výkon, hlavně v prvním poločase. Je skvělé získat proti takovému týmu, jako je Skotsko, za poločas tolik bodů," uvedl irský kouč Andy Farrell.

Světové jedničky čeká ve čtvrtfinále Nový Zéland, druhý postupující ze skupiny B Jihoafrická republika narazí na domácí Francii.

Velšané přišli při rozcvičce o útokovku Garetha Anscombea, který si poranil třísla. Velký zápas tak čekal na mladíka Sama Costelowa, neboť veterán Dan Biggar nebyl po problémech s prsním svalem ještě stoprocentně v pořádku.

Drakům vyšla střední pasáž prvního poločasu, kdy se po pětkách Francise a Liama Williamse a trestném kopu Costelowa dostali do pohodlného vedení.

Gruzie se do obranného pásma soupeře dostala na delší čas až po půl hodině, po dobře svázaném maulu se ale brzy dokázala prosadit, když se přímo pod háčko propadl kapitán Šikaridze.

Poločasová střídání Lelos pomohla, ale místo dalšího snížení sebral jejich špatnou přihrávku George North a vyslal do úspěšného sóla přes půl hřiště Louise Rees-Zammita.

Gruzínci se ovšem nevzdali a favorit nakrátko úplně vypadl z role. Nejdřív položil náhradník Vano Karkadze a vzápětí drobný křídelník Davit Niniašvili prokličkoval polovinou velšské obrany, odmítl Garetha Daviese a snížil na 19:24.

Další komplikace už ale Velšané nepřipustili. Dvě rychlé akce zakončil znovu Rees-Zammit a v závěrečné minutě pečetil vítězství 43:19 zkušený George North.

"Gruzie se dokázala vrátit do zápasu a ty dvě položení si zasloužila. Byl to těžký zápas, ale zvládli jsme to," radoval se autor poslední velšské pětky.

Vítězství Draků bylo ale vykoupeno ztrátou Taulupe Faletaua, zkušený vazač si zlomil ruku a MS pro něj skončilo. Nejistý je čtvrtfinálový start zadáka Williamse.

Samoa byla v devátém utkání proti Anglii blízko premiérové výhře, díky dvěma pětkám Nigela Ah-Wonga vedla v poločase 14:8 a matně hrající Albion přehrávala hlavně fyzickou hrou. A to ještě třetí položení odvolalo až video, které odhalilo v souboji tří hráčů předhoz Samoy.

Angličané se probudili až proměněným trestným kopem Owena Farrella a v posledních dvaceti minutách soupeře zatlačili. Farrell v utkání překonal rekord Jonnyho Wilkinsona v počtu bodů v reprezentačním dresu.

Rozhodujícím okamžikem byla 66. minuta, kdy dostal žlutou kartu Tumua Manu za atak hráče ve výskoku a zároveň se do hry dostal Danny Care. Střídající mlýnová spojka využila většího prostoru na hřišti a po dobře rozehraném mlýnu položila rozhodující pětku.

Samoa se ještě snažila přinutit soupeře k chybě a dostat se k trestnému kopu, kterým by mohla otočit výsledek. Dostala se až na pětimetrovou hranici, Anglie se už ale ubránila.

"Nebyl to náš nejlepší zápas. Všechna čest Samoi, bylo těžké se s nimi vypořádat a udělali jsme spoustu chyb. Jsem rád, že jsme nakonec našli cestu k vítězství," uvedl Farrell.

Výsledky mistrovství světa v ragby:

Wales – Gruzie 43:19 (17:7)
Pětky: 43., 67. a 74. Rees-Zammit, 16. Francis, 23. L. Williams, 80. North – 35. Šarikadze, 59. Karkadze, 62. Niniašvili. Konverze: Costelow 5/6 – Matkava 2/3. Penalty: 27. Costelow. Rozhodčí: Mathieu Raynal (Francie). Hráč utkání: Tommy Reffell (Wales).

Anglie – Samoa 18:17 (8:14)
Pětky: 9. Chessum, 73. Care – 22. a 29. Ah-Wong. Konverze: Farrell 1/2 – Sopoaga 2/2. Penalty: 18. a 58. Farrell – 48. Sopoaga. Rozhodčí: Andrew Brace (Wales). Hráč utkání: Lima Sopoaga (Samoa).

Irsko – Skotsko 36:14 (26:0)
Pětky: 26. a 39. Keenan, 2. Lowe, 32. Henderson, 44. Sheehan, 58. Ringrose – 64. Ashman, 65. Price. Konverze: Sexton 3/5, Crowley 0/1 – Russell 2/2. Rozhodčí: Nic Berry (Austrálie). Hráč utkání: Jamison Gibson-Park (Irsko).

Zdroj
bbc.com, rugbyworldcup.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články