Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Chceme se favoritů vždy držet a znervóznit je. Češi? Nejlepší tým ve skupině, hlásí Schneider

Plynulou češtinou hodnotil historickou výhru Rakušanů nad Finskem. Útočník Peter Schneider, známý fanouškům brněnské Komety, kde hrával před třemi lety, přispěl k senzačnímu vítězství 3:2. Favorit sice vedl už 2:0, ale v poslední sekundě dovršil obrat útočník Benjamin Baumgartner. "Díval jsem se na kostku a stoprocentně jsem věděl, že je to gól, že platí," rozplýval se třiatřicetiletý forvard. Přímý přenos utkání s Rakouskem sledujte v pátek od 19:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

Rakouští hokejisté slaví výhru nad Finskem
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Celá střídačka propukla v euforii. "Už jsem si myslel, že jdeme do prodloužení. Pak když jsem to viděl, říkal jsem si, to snad není možné. Myslím si, že jsme už tolikrát uhráli takové těsné zápasy s takovým soupeři… Nebyli jsme lepší tým, ale stále jsme si zasloužili tu výhru," řekl Schneider.

Na posledním světovém šampionátu v Praze v roce 2015 Rakušané sestoupili, i když porazili Švýcary a Němce. Letos sehráli také se Švýcary vyrovnaný duel (5:6), poté senzačně uzmuli bod proti Kanadě (6:7 prodloužení) po třetí třetině, kterou vyhráli 5:0. A nyní si vyšlápli na Finsko.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko – Rakousko

"Po prvním zápase s Dánskem (1:5), kde jsme hráli fakt špatně, jsme si řekli, že takhle to dál nejde. Musíme hrát jednodušeji, víc bruslit, bránit a dostávat puky z vlastního pásma. Už se Švýcarskem jsme to všechno zlepšili, s Kanadou ještě víc. A teď jsme sehráli dobrý zápas s vynikajícím soupeřem," pochvaloval si Schneider.

Už s Kanadou se jednalo o historický okamžik pro rakouský hokej. "Moc jsme to neslavili, věděli jsme, že nás čekají ještě zápasy s Finskem a Českem, což jsou možná ti nejtěžší soupeři ve skupině. Věděli jsme, že nemáme co slavit, získali jsme ze tří zápasů jen jeden bod. A naším cílem je udržet se v elitní divizi. To zatím stále nemáme jisté," upozornil Schneider.

Je nám líto, video expirovalo.
Schneider po senzační výhře nad Finskem: Jsem na kluky hrdý

Loni uhráli Rakušané v Tampere jen tři body. S Francií prohráli po prodloužení 1:2 a Maďary v existečním duelu přehráli 4:3 po nájezdech. "Nevím, v čem je to jiné. Přišli jsme s taktikou, že chceme hrát co nejdéle vyrovnaný zápas. Čím déle to je o gól nebo o dva, tím více nervózní soupeři jsou. A na konci se může stát cokoli. Proto chceme bránit, bránit, bránit. Máme skvělé brankáře. Když hrajeme těsné utkání, můžeme ho klidně vyhrát," uvedl Schneider.

Hokejem žijí i média v Rakousku a Schneidera těší, že zažívá s parťáky pozitivní hodnocení. "U nás v televizi, když nehrajeme dobře a prohráváme s Finskem nebo Českem, tak jsou hodně negativní. A co mám rád v Česku, když jste prohrávali s Norskem, nebyli komentátoři vůbec negativní. To bylo úžasné. Teď ale u nás nemají co říct," ušklíbl se.

Statistiky Petera Schneidera v utkání s Finskem
zdroj: Wisehockey

Narodila se mu dcera, přesto jel do Prahy

Během sezony se potýkal se zraněním, ale Rakousko je rádo, že do Prahy jel. Proti Kanadě zazářil třemi body – dva góly a jedna asistence. "Přemýšlel jsem o tom, navíc se mi narodila dcera. Hodně jsem zvažoval, jestli do Prahy jet. Už se těším domů, ale taky jsem moc rád, že jsem tady," prohlásil vídeňský rodák.

Teď se s týmem chystá na domácí celek, proti kterému se v pátek večer pokusí o další senzaci. "Máme čtyři body, stále se může stát, že spadneme. Víme, že Česko je asi nejsilnější soupeř ze skupiny. Takže si určitě nemyslíme, že s nimi budeme dominovat. Bude to hodně těžký zápas, ale my to nevzdáváme. Zkusíme až udělat, ale nic neočekáváme," prohlásil Schneider.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Rakousko

Před dvěma lety se podílel na senzačním vítězství 2:1 po nájezdech. V normální hrací době zapsal asistenci na vyrovnávající branku, v nájezdech se postaral proti Karlovi Vejmelkovi o vítězný pokus.

"Jsem tady rád v Česku. Hrál jsem v juniorce a taky v Brně před třemi lety. Mám kamarády v českém týmu – Karla Vejmelku, Libora Hájka, hrál jsem s Lukášem Sedlákem v Českých Budějovicích v dorostu a juniorce. Lukáš je teda trošku mladší než já. Nějaké kluky tam znám, ale budu se s nimi bavit až po zápase. Vždycky rád hraji v Česku a proti Česku taky. Těším se na zápas," řekl forvard Salcburku.

Celý rozhovor vystřihl ve velice obstojné češtině. "Ale není perfektní. Už je to hodně těžké. Uměl jsem to lépe, když jsem maturoval. Jazyk trochu ztratíš, když dlouho nemluvíš. Jsem rád za takové rozhovory, že to můžu zase trochu natrénovat," usmíval se hokejista, který studoval na českém gymnáziu a maturoval z češtiny.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články