Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Fidži poprvé po 69 letech porazilo Australany, Anglie nakročila do čtvrtfinále

Fidži slaví první vítězství nad Austrálií od roku 1954. "Létající Fidžijci" v Saint-Etienne udolali chybujícího favorita 22:15. Anglie přidala proti Japonsku ke kopům George Forda i čtyři pětky a přiblížila se postupu do čtvrtfinále. Obhájci titulu z JAR outsidera z Rumunska k ničemu nepustili a zejména díky drtivému úvodu zvítězili 76:0.

"Wallabies" nabídli svými chybami a prohřešky proti pravidlům Fidži vedení už po prvním poločase, kdy proměnil všechny čtyři trestné kopy Simione Kuruvoli.

Rozhodující pětku položil na začátku druhého poločasu nejlepší hráč utkání Josua Tuisova, když využil fatálního zaváhání zadních australských řad při vcelku rutinním odkopu.

Australané pak ještě dokázali snížit, ale o šanci na obrat se připravili další sérií nepřesností. V nastavení mohli přijít i o bod za porážku o méně než osm bodů, Frank Lomani ale trestný kop z velké dálky neproměnil.

"Momentálně jsem emocionálně vyčerpaní," přiznal hlavní trenér Fidži Simon Raiwalui po utkání. "Byl to skvělý zápas až do konce. Hráli jsme na hranici možností a myslím, že pár chlapců to bude ještě bolet, ale jsem na ně velmi hrdý."

Fidži porazilo druhého soupeře z elitní kategorie během tří týdnů, v poslední přípravě před turnajem šokovalo v Twickenhamu Anglii.

Po týdnu volna se Fidžijci utkají s Gruzií. Pokud nezaváhají, budou velmi blízko třetí čtvrtfinálové účasti v historii.

Austrálie musí nutně porazit lídra skupiny Wales, pokud nechce čelit poprvé v historii konci už po základní skupině.

"Z nějakého důvodu jsme dnes byli mimo. Pro Fidži to bylo naprosto zasloužené vítězství," přiznal trenér Australanů Eddie Jones, jehož svěřenci se dopustili osmnácti prohřešků proti sedmi soupeře.

Japonci dlouho drželi krok s favorizovanými Angličany, které v prvním poločase znovu držel především kopáč George Ford.

V 56. minutě za stavu 12:13 ale Japonci přestali hrát, protože očekávali hvizd rozhodčího. Nepostřehli však, že míč se ke skórujícímu Courtney Lawesovi odrazil od hlavy pilíře Joea Marlera, což není proti pravidlům.

Obhájci stříbra kuriózní pětkou zlomili zápas ve svůj prospěch, soupeře už do ničeho nepustili a v nastaveném čase po akci Joea Marchanta získali i bonusový pátý bod.

Jihoafričané, kteří oproti úvodnímu duelu se Skotskem ponechali v základní sestavě jen útokovku Damiana Willemseho, prakticky rozhodli čtyřmi pětkami v úvodních dvanácti minutách. Šlo o nejrychlejší zisk bonusového bodu v historii MS.

Celkem "springboks" položili dvanáct pětek, hattrick zaznamenali ještě během první půle Cobus Reinach a Makazole Mapimpi. Damian Willemse si díky pěti konverzím a jednomu položení připsal rovněž 15 bodů.

Reinach potřeboval na tři pětky necelých 25 minut, což je druhý nejrychlejší hattrick na mistrovství světa. Rekord drží rovněž tato jihoafrická mlýnovka, před čtyřmi lety položil proti Kanadě třikrát během dvaceti minut.

"Springboks" v týdnu přišli o mlynáře Malcolma Marxe, který si v tréninku poranil koleno. Místo něj byla dodatečně povolána útoková spojka a nejproduktivnější hráč minulého šampionátu Handré Pollard.

Výsledky mistrovství světa v ragby:

JAR – Rumunsko 76:0 (33:0)
Pětky: 3., 9. a 24. Reinach, 7., 64. a 68. Mapimpi, 55. a 62. Williams, 12. Willemse, 43. Fourie, 53. trestná pětka, 74. Le Roux. Konverze: Willemse 5/7, de Klerk 2/4. Rozhodčí: Mathieu Raynal (Francie). Hráč utkání: Makazole Mapimpi (JAR).

Austrálie – Fidži 15:22 (8:12)
Pětky: 23. Nawaqanitawase, 68. Vunivalu – 43. Tuisova. Konverze: Donaldson 1/2 – Kuruvoli 1/1. Trestné kopy: 3. Donaldson – 12., 21., 27. a 33. Kuruvoli, 66. Lomani. Rozhodčí: Andrew Brace (Wales). Hráč utkání: Josua Tuisova (Fidži).

Anglie – Japonsko 34:12 (13:9)
Pětky: 24. Ludlam, 56. Lawes, 66. Steward, 80.+1 Marchant. Konverze: Ford 4/4. Trestné kopy: 4. a 40.+2 Ford – 15., 23., 32. a 54. Matsuda. Rozhodčí: Nika Amašukeli (Gruzie). Hráč utkání: George Ford (Anglie).

Zdroj
ČT sport, bbc.com, rugbyworldcup.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články