Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Koho na MS sledovat? Generační talent z Kanady, idol mladých beků či drzého Tkachuka

Praha a Ostrava hvězdy láká. Platilo to na minulých šampionátech v roce 2004 a 2015, platí to i letos. Úvodní foto článku mluví za vše. Zaplněné české arény svými efektními kousky budou bavit hvězdy z NHL (Victor Hedman) i talentovaní mladíci (Connor Bedard), kterým patří budoucnost. Výběr v široké škále zajímavých borců nebyl lehký. Web ctsport.cz představuje TOP 10 hráčů, které se vyplatí sledovat.

Victor Hedman si v generačním souboji hvězd kryje puk před Connorem Bedardem
zdroj: ČTK / AP autor: Chris O\'Meara

Vycházející ikona světového hokeje

Generační talent v Praze. V hlavním českém městě se kdysi ukázal jeho dětský idol Sidney Crosby, teď je řada na kanadském nástupci Connoru Bedardovi. Osmnáctiletá jednička loňského draftu jede posbírat zkušenosti na vrcholný seniorský turnaj. V NHL už v nováčkovské sezoně zazářil.

Nebýt nepříjemného zranění čelisti, měl by jistě víc než 61 bodů za 22 branek a 39 asistencí, ale stihl to v 68 duelech. Je rychlý, má přehled ve hře a vytříbenou techniku. Hned v premiérové sezoně v NHL nadchl gólem zvaným "Michigan" nebo "granlundovka", chcete-li. Bude s jistotou největší postavou favorita turnaje. "Věříme, že máme s tímto týmem velkou šanci na obhajobu zlata," řekl generální manažer Rick Nash.

Jaké další Kanaďany sledovat?

Jordan Binnington (St. Louis/NHL), Owen Power (Buffalo/NHL), Jared McCann (Seattle/NHL), Dylan Cozens (Buffalo/NHL), Brandon Tanev (Seattle/NHL).

Prvotřídní kvalita v obraně Tre kronor

Po hojných letech – dvou Stanley Cupech a jedné účasti ve finále NHL – přišly pro Tampu Bay dvě vyřazení v prvním kole play-off. Hvězdě obrany Lightning, která v této sezoně dosáhla na metu tisíc zápasů v NHL, se nechce sezonu zabalit, a tak Victor Hedman posílí už tak napěchovaný celek Tre kronor. 

Vzor v NHL? Většina mladých obránců vypálí na první dobrou jméno Hedman. A nejen mladé hokejové naděje, také hráči napříč NHL zvolili 198 centimetrů vysokého švédského obra podle výsledků dubnového hlasování za "nejtěžšího protivníka, když ho musíte bránit". Dvaatřicetiletý Hedman je totiž řekněme falešný útočník. V sezoně v 83 zápasech posbíral rovněž 83 bodů za 14 gólů a 69 asistencí.

Jednou bude mít v NHL zřejmě podobný odkaz jako slavný krajan Hedman. Rasmus Dahlin bude další hvězdou v obraně Tre kronor, a to ještě po těžkém rozhodování opomíjíme Erika Karlssona. Švédové si přece jen nemohou podmanit celý výběr hvězd MS. Opora Buffala Dahlin nastřádala v základní části 59 bodů (20+39), Karlsson měl pouze o tři body méně.

Je nám líto, video expirovalo.
Proměněný nájezd Dahlina proti Finům

Čtyřiadvacetiletý prvotřídní bek byl třetím nejlepším střelcem základní části NHL mezi obránci. Jeho dvacet tref není náhodných. V útočném pásmu to umí, což prokázal už v generálce na Českých hrách v Brně. Při porážce 3:4 s Finskem zapsal dvě asistence, ale ohromil pak v nájezdech. V jeho tváři nerozpoznáte žádné emoce. S ledovým klidem a zároveň elegantně zavěsil pod břevno branky Harri Säteriho.

Jaké další Švédy sledovat?

Erik Karlsson (Pittsburgh/NHL), Lucas Raymond (Detroit/NHL), Adrian Kempe (Los Angeles Kings/NHL), Joel Eriksson Ek (Minnesota/NHL), Filip Gustavsson (Minnesota/NHL).

Rozený lídr ze slavné hokejové rodiny

Ve čtyřiadvaceti letech šéfuje s kapitánským céčkem Ottawě. Žádné překvapení, protože Brady Tkachuk k tomu má všechny předpoklady. Jeho otec Keith Tkachuk byl produktivní útočník, který si nenechal nic líbit. Ze stejného těsta je i straší bratr Matthew, který válí teď v play-off za Floridu. Také Brady umí přitvrdit a dostat se pod kůži protihráčům.

Tenhle chlapík na ledě prostě baví. V sezoně nasbíral 74 bodů (37+37), Senators patřili mezi ty horší celky v NHL, a tak si Brady přijel do Česka spravit chuť. V americkém týmu se bude cítit řekněme jako doma. Potká se totiž v kádru s bratrancem Kevinem Hayesem ze St. Louis. Američané budou mít v ofenzivě na papíře největší sílu ze všech celků. Omluva za vynechání dalších útočných hvězd USA, platí to stejné jako u Švédů...

Jaké další Američany sledovat?

Zach Werenski (Columbus/NHL), Cole Caufield (Montreal/NHL), Johnny Gaudreau (Columbus/NHL), Trevor Zegras (Anaheim/NHL).

Švýcaři berou kapitány z NHL

V kontrastu s Bradym Tkachukem kapitán New Jersey není tak výbušný a není slyšet přes celý led, ale také má v mladém věku na starosti tým NHL. Švýcar Nico Hischier, jednička draftu z roku 2017, v pětadvaceti letech nosí céčko na dresu Devils a jedním z lídrů bude i na světovém šampionátu. Své zemi je loajální. Na MS se představí popáté za posledních šest let.  

Hischier opět sbíral v sezoně body. V 71 zápasech jich nastřádal 67 (27+40) a u Devils byla produktivnější už jen dvojka Jack Hughes (74) a Jesper Bratt (83). Jenže New Jersey marně bouchalo na brány play-off, za nimiž zaostalo o deset bodů. Před hvězdným centrem je teď další výzva, napravit loňské zaváhání Švýcarů ve čtvrtfinále po perfektní vítězné základní skupině.

Vítěz Norris Trophy pro nejlepšího obránce sezony v NHL a víc netřeba dodávat. Roman Josi tuto cenu získal v roce 2020 a ve finální trojici, z které se vybírá, se ocitl ještě jednou. Kapitánovi Nashvillu, který také nepotřebuje být jako první u rozhodčího nebo v každé šarvátce, skončila sezona před čtyřmi dny.

Predators nestačili na Vancouver (2:4 na zápasy) a švýcarský lídr se tak připojí zřejmě už do rozjetého turnaje. Letos Josi opět udivoval. V 82 zápasech nasbíral 84 bodů a s 23 brankami byl nejlepším střelcem mezi obránci NHL. Na jeho ofenzivní schopnosti budou Švýcaři hodně spoléhat. 

Jaké další Švýcary sledovat?

Akira Schmid (New Jersey/NHL), Jonas Siegenthaler (New Jersey/NHL), Andres Ambühl (Davos), Philipp Kurashev (Chicago/NHL), Nino Niederreiter (Winnipeg/NHL).

Velký finský talent s košíkem

Přivezte si hvězdy, jaké chcete, nám je to jedno, my na vás nasadíme své talenty. Jako by si tohle říkali Finové před každým šampionátem. Jejich soupiska vypadá vždy relativně podobně, s evropským základem a jednou vycházející hvězdičkou. Letos jí bude v kádru Suomi Konsta Helenius.

Je nám líto, video expirovalo.
Proměněný nájezd Heleniuse proti Švédům

V sezoně stihl šampionát dvacítek, osmnáctek a nyní se chystá na seniorský. Takový zápis v jednom ročníku má vůbec jako první Fin. Není se čemu divit, v sedmnácti letech už předvádí povedené kousky. Třeba jako ten při nájezdu proti Švédům v Brně. Za Jukurit v sezoně v 51 zápasech nasbíral 36 bodů (14+22). Neměla by ho minout první desítka v pořadí na letošním draftu. Helenius stojí za pozornost.

Jaké další Finy sledovat?

Mikko Lehtonen (Curych/Švýc.), Olli Määttä (Detroit/NHL), Jesse Puljujärvi (Pittsburgh/NHL), Mikael Granlund (San Jose/NHL), Ahti Oksanen (Oskarshamn/Švéd.).

Češi sází na gólmany, Mrázek je ve formě

Má za sebou nejlepší sezonu z individuálního pohledu za poslední tři roky. Petr Mrázek chytal v Chicagu stabilně, jeho služeb si Blackhawks cenili natolik, že už v lednu s ním prodloužili smlouvu o dva roky. Zapsal osmnáct vítězství v týmu, který se výsledkově trápí. Úspěšnost zákroků měl 90,8 procenta. Z brankářů NHL na MS měl úspěšnost zákroků lepší pouze Jordan Binnington, ale ve zdatnějším týmu St. Louis. 

Je nám líto, video expirovalo.
Mrázkovy zákroky proti Švédům

Mrázek je jednou z nejvýraznějších postav českého týmu. V utkání proti Švédům v Brně podržel tým ve dvou velkých šancích a kouč Radim Rulík ho chválil: "Musím vyzdvihnout i Petrovu úžasnou rozehrávku." "V NHL jsem hrál s pukem a chci hrát s pukem. Zase ale nejsem ten typ, který by riskoval nahrávky středem a podobně," dodal Mrázek. Pamatujete si, jak zářil na mistrovství světa juniorů v roce 2012? S tím, jak je naladěný, může předvést podobné nadšení ze hry.

Jaké další Čechy sledovat?

Lukáš Dostál (Anaheim/NHL), Radko Gudas (Anaheim/NHL), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.), Dominik Kubalík (Ottawa/NHL), Ondřej Palát (New Jersey/NHL).

Vítězný typ pro Slovensko

Umí vnést do slovenského týmu nadšení i vítěznou mentalitu. Juraj Slafkovský slavil s národním týmem už bronz v roce 2022 na olympiádě v Pchjongčchangu. Tehdy posbíral snad všechna ocenění, která mohl. Byl nejlepším střelcem turnaje (7 branek), nejužitečnějším hráčem i nejlepším útočníkem. Své sebevědomí a nadšení podtrhl i v mixzóně: "Když mám to štěstí, spadne to tam i z bufetu. Stál jsem někde v řadě na hotdog a stejně z toho byl gól."

Nepovedenou nováčkovskou sezonu v Montrealu hodil Slafkovský za hlavu a v letošním ročníku nasbíral 50 bodů (20+30). Vyhověl si s dalšími hvězdami Canadiens Nickem Suzukim a Caulem Caufieldem. Na mistrovství světa jede tedy dobře naladěný. Slováci mají zajímavý tým a v Ostravě budou mít víceméně domácí podporu.

Jaké další Slováky sledovat?

Martin Fehérváry (Washington/NHL), Šimon Nemec (New Jersey/NHL), Martin Pospíšil (Calgary Flames/NHL; Calgary Wranglers/AHL), Pavol Regenda (Anaheim/NHL; San Diego/AHL), Tomáš Tatar (Seattle/NHL).

Zuccarello zraje jako víno

Je mu už 36 let, ale v Minnesotě jako by chytl druhou mízu. Norský agilní rychlý útočník Mats Zuccarello bude hlavní hvězdou severského celku a obohatí i šampionát. V této sezoně NHL si 173 centimetrů měřící útočník připsal v 69 zápasech 63 bodů za 12 branek a 51 asistencí, což je skvělý počin. Zažil bodově třetí nejlepší ročník v kariéře v NHL. Hrával v elitních dvou řadách Wild.

Zuccarello dosud startoval na čtyřech mistrovstvích světa a dvou olympijských hrách (2010 a 2014). Naposledy hrál za reprezentaci v olympijské kvalifikaci v sezoně 2021/22. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články