Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Wales v nastavení vydřel bonusový bod, Sexton proti Tonze překonal rekord O'Gary

Nečekaně hodně práce měl Wales na mistrovství světa v duelu s outsiderem z Portugalska. V poločase vedli "draci" jen o jedenáct bodů a důležitý bonusový bod za čtvrtou položenou pětku jim zajistil až v nastaveném čase Taulupe Faletau. Irsko skolilo nebezpečnou Tongu 59:16, kapitán Johnny Sexton v utkání překonal rekord Ronana O'Gary v počtu bodů za irskou reprezentaci. Ragbisté Samoy zvládli utkání s nováčkem z Chile a po výhře 43:10 mají prvních pět bodů.

Sexton ztrácel před utkáním na O'Garu devět bodů, které dokázal nakopat ještě během prvního poločasu. Svého legendárního předchůdce na pozici útokové spojky pak překonal ve 38. minutě, kdy položil čtvrtou irskou pětku.

Osmatřicetiletý Sexton, který po turnaji plánuje ukončit kariéru, odehrál za "Shamrocks" 115. utkání. Do druhého poločasu už ho trenér Andy Farrell šetřil, Irsko čeká za týden očekávaný souboj o první místo proti Jižní Africe.

Jedinou pětku Tongy položil v nastaveném čase první půle Vaea Fifita. "Ikale Tahi" se v roji často dokázali Irům vyrovnat, chybami v zadních řadách ale favoritovi cestu za výhrou usnadnili.

Dvakrát v druhém poločase skóroval nejlepší hráč utkání, tříčtvrtka Bundee Aki a v poslední minutě pečetil vysoké vítězství mlynář Rob Herring.

Velšané stejně jako proti Fidži nepodali přesvědčivý výkon. Znovu to ale stačilo na pětibodový zisk. Rychle sice vedli po pětce Louise Reese-Zammita, proti statečně bojujícím "Os Lobos" se ale znovu prosadili až v nastavení prvního poločasu.

Obraz hry se příliš nezměnil ani po přestávce, na pětku nejlepšího hráče zápasu Jaca Morgana navázal Wales opět až v úplném závěru. Z mlýnu na pěti metrech vyhrábl míč vazač Faletau a protlačil se až do brankoviště.

Portugalci v tu chvíli už hráli bez křídla Vincenta Pinta, který dostal červenou kartu poté, co ve výskoku kopl do hlavy Joshe Adamse.

"Nebylo to hezké, ale zvládli jsme to. Sestava nefungovala tak, jak jsme si přáli. Ale když jsme hráli přímočaře a šli do kontaktu, tak jsme byli silní. Jsem ohromený výkonem Portugalců, dokázali dobře posouvat míč a dostali nás pod tlak," uvedl velšský trenér Warren Gatland pro ITV.

Samoa potvrdila roli favorita proti Chile až v druhém poločase. V první polovině zápasu Jihoameričané vzdorovali a se soupeřem drželi krok. Až v samotném závěru Samoa poodskočila na rozdíl sedmi bodů.

Druhá část již ovšem patřila Samoáncům, kteří nadále zvyšovali své vedení a soupeře již do větších šancí nepouštěli. V závěru utkání položili pátou pětku a Chile nakonec přehráli jasným rozdílem 43:10.

Výsledky mistrovství světa v ragby:

Samoa – Chile 43:10 (19:10)
Pětky: 52. a 80.+1 Malolo, 40.+1 Paia'aua, 42. Taumateine, 47. Lee – 6. Dittus. Konverze: Leali'ifano 2/4, Sopoaga 1/1 – Videla 1/1. Trestné kopy: 4., 10., 14. a 36. Leali'ifano – 30. Garafulic. Rozhodčí: Paul Williams (Nový Zéland). Hráč utkání: Theo McFarland (Samoa).

Wales – Portugalsko 28:8 (14:3)
Pětky: 9. Rees-Zammit, 40.+3 Lake, 56. Morgan, 80.+3 Faletau – 63. Martins. Konverze: Halfpenny 3/3, Costelow 1/1 – Marques 0/1. Trestné kopy: 37. Marques. Rozhodčí: Karl Dickson (Anglie). Hráč utkání: Jac Morgan (Wales).

Irsko – Tonga 59:16 (31:13)
Pětky: 63. a 69. Aki, 21. Beirne, 26. Doris, 33. Hansen, 38. Sexton, 59. Lowe, 80. Herring – 40.+4 Fifita. Konverze: Sexton 4/4, Byrne 4/4 – Havili 1/1. Trestné kopy: 7. Sexton – 16., 24. a 43. Havili. Rozhodčí: Wayne Barnes (Anglie). Hráč utkání: Bundee Aki (Irsko).

Zdroj
ČT sport, bbc.com, itv.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články