Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Micka trénuje ve vířivce, Závadová v Austrálii surfuje a čekají, až otevřou bazény

V době, kdy se zavřely bazény kvůli šíření koronaviru, jsou plavci víceméně na suchu. A ve Studiu ČT sport konstatovali, že zatím není jisté, kdy budou moci přestat improvizovat v malých bazénech s protiproudy a jinými vychytávkami nebo třeba plavat v oceánu na druhém konci světa. Kdy se otevřou bazény, neví ani Petr Ryška, šéf plaveckého svazu. "Zatím se nám nedaří mít otevřený ani jeden pro přípravu vybraných reprezentantů," přiznává, co se snaží změnit. Tento i další rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás. Ve středu bude ve studiu i šéf tenisového svazu Ivo Kaderka.

Jan Micka
zdroj: ČT24

Micka se těší na potomka

Ale nejlepší tuzemský plavec na středních a dlouhých tratích Jan Micka to zatím jako tragédii nevidí. "Vzhledem k tomu, že olympijské hry byly odsunuty na příští rok, tak mi zatím ta pauza moc nevadí, ale kdyby měla trvat delší dobu, tak už bych začal být nervózní," vysvětlil s odkazem na odložený termín olympiády v Tokiu.

Micka nyní trénuje, jak se dá. "Dopoledne chodím plavat do vířivky s protiproudem, abych aspoň trochu udržoval cit pro vodu. To je tak zhruba na hodinu a půl. Odpoledne si jdu zaběhat a pak doma cvičím s vlastní vahou," popisuje reprezentant tréninkový proces v době koronaviru a lituje kolegy, kteří se do vody vůbec nedostanou. Dodává, že za týden už plavec ztrácí pro vodu cit.

"Teď se soustřeďuji na kardio, kolo, běh aspoň na hodinu a půl, tím se udržuji v kondici," vysvětluje Micka a přiznává, že je svým způsobem i rád, protože může věnovat víc času přítelkyni. "Za měsíc máme termín porodu, takže zatím si to užívám," říká, ale hned dodává, že ještě tak měsíc "na suchu" by byl pro něho v téhle sezoně už nejspíš devastující.

Nejistotu, kdy se plavci budou moci vrátit do bazénu, zvyšuje i nejistota, zda se uskuteční v Maďarsku plavecký evropský šampionát, který byl z května odsunut na srpen. "Tam, by pak mohl být tréninkový výpadek hodně znát," uznává Ryška. Ten také očekává finanční problémy. "Ale pro letošní rok ne, ministerstvo školství už peníze plaveckému svazu odeslalo, v dalších letech ale komplikace určitě přijdou," dodává.

Závadová v Austrálii skejtuje a dělá jógu

Omezeni ale nejsou jen plavci v Česku. Bazény jsou uzavřené i v Austrálii, kde se právě připravuje další reprezentantka Barbora Závadová. "Jsem v Queenslandu, kde je méně lidí než v Sydney, takže tady jsou také benevolentnější nařízení, dá se chodit ven i na pláž," vysvětluje. "Opatrnost tu je však také znát a lidé nechodí ve skupinkách, ale nálada tu není úplně špatná. Pořád věřím, že tím, jak jsou tu bazény venku, tak by je tu mohli otevřít dřív," řekla česká rekordmanka v polohovém závodě na 200 a 400 metrů, která může plavat alespoň v oceánu.

Koronavirová pandemie přišla těsně před kvalifikací na OH v Tokiu. "Byla jsem na tom dobře. Takové časy jsem v tréninku snad nikdy neměla," litovala.

Je nám líto, video expirovalo.
Závadová: Dělám to, co jsem odkládala

Ví, že po vynucené pauze bude trvat, než se dostane na stejnou úroveň. "Všichni plavci na světě budou muset začít odznovu, což je na tom hezké i špatné zároveň," vysvětluje. "Pár měsíců to bude trvat a bude to bolet," dodává sedmadvacetiletá plavkyně, která se nyní na pokyn trenéra věnuje tomu, na co během roku nemá čas a energii. "Takže surfuji, jezdím na skejtu, dělám denně jógu, ale kromě toho chodím běhat a do posilovny," popisuje svůj program.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články