Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Evropský plavecký šampionát v Budapešti nebude

Ani mistrovství Evropy v plaveckých sportech se kvůli koronaviru neuskuteční. Šampionát se měl konat od 11. do 24. května v Budapešti. 

zdroj: PR autor: ČSPS/Martin Vaňo

Pokud se situace zlepší, mohlo by se ME uskutečnit od 17. do 30. srpna, ale o tomto náhradním termínu se ještě bude jednat na přelomu května a června. 

"Ale nyní je obtížné, ne-li nemožné plánovat konkrétní termín, takže jsme se s maďarskými organizátory dohodli na dalším vyhodnocení situace koncem května nebo začátkem června, abychom zjistili, jestli tato data můžeme potvrdit jako oficiální," uvedl prezident LEN Paolo Barelli. 

V Maďarsku je plavání velmi populární a všechny evropské šampionáty od toho premiérového v roce 1926 se těšily velkému zájmu fanoušků. "Teď nečekáme nic jiného, takže jsme trpěliví a počkáme na správný čas pro uspořádání šampionátu. Všichni si přejeme plné ochozy v Duna Areně. Úžasná atmosféra, kterou fanoušci vytvářejí, je typická pro plavecké soutěže v Maďarsku. Sportovci si zaslouží ji znovu zažít," řekla ministryně sportu Tünde Szabóová. 

Rozhodnutí o osudu evropského šampionátu se očekávalo každým dnem. "Vzhledem k vývoji pandemie v Evropě se dalo čekat, že květnový termín mistrovství Evropy je nesmysl. Přeložení je samozřejmě dobrý úmysl. Prozatím lepší než zrušení. Ale ani tato varianta nemůže být vyloučena, situace se mění dramaticky rychle a nikdo nedokáže predikovat, jak dlouho potrvá," komentoval rozhodnutí reprezentační trenér Vlastimír Perna.

Za rozumné ho považuje i nejlepší česká plavkyně roku 2019 Simona Kubová. "Největší otázkou zůstává, co bude s olympiádou. Hlavně kvůli rušení kvalifikačních soutěží," doplnila. Vedle ME v plaveckých sportech federace odložila také kontinentální šampionát kategorie veteránů a volební kongres LEN. I tyto akce měla v květnu hostit Budapešť.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články