Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Příprava plavců na OH je velký problém, řekl Hnilička. Australané se postavili za soupeře

Není bazén, není pořádný trénink. Není pořádný trénink, jsou problémy směrem k olympijským hrám. Nemožnost přípravy českých plavců kvůli epidemii koronaviru dělá reprezentantům i funkcionářům velké starosti. Simona Kubová dokonce hledá prostor u někoho doma. Za své soupeře se postavili i Australané, kteří se vyjádřili k nerovnosti.

Simona Kubová
zdroj: ČTK/PR/ČSPS autor: Martin Vaňo

"Uvědomujeme si, že tohle je obrovská, rozvíjející se a komplexní globální zdravotní krize, která mění sport. Chceme také symbolicky podat ruku našim souputníkům a kolegům ve všech sportech a zejména těm z velmi postižených zemí, kde je nyní nemožné kvůli omezením trénovat a závodit," řekli v prohlášení.

Pouze alternativnímu tréninku doma a venku se mohou věnovat čeští plavci. Jejich případem se v rámci obecného vyjednávání o českých vrcholových sportovcích zabývají předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička. "Plavci jsou velký problém, to dennodenně řešíme," řekl dnes Hnilička České televizi.

Vláda, jejíž představitelé by mohli udělit výjimku, je ale v současné krizové situaci zahlcena naléhavějšími záležitostmi. "Pokud vím, tak vláda řeší důležitější věci týkající se zdraví a bezpečnostní situace," řekl reprezentační trenér Vlastimír Perna.

Je nám líto, video expirovalo.
Hnilička: Ve hře nyní zůstává jen olympiáda

Plavci musejí improvizovat. Znakařka Simona Kubová ve středu zveřejnila na svém facebookovém profilu poptávku po soukromém bazénu. "V první řadě chci ocenit všechny lidi a poděkovat všem lidem, co pomáhají v boji s virem, a těm, kteří musí viru čelit. Bohužel vzhledem k tomuto problému máme zavřené všechny bazény. Proto se chci zeptat, zda neznáte někoho, kdo má třeba na zahradě funkční bazén, funkční jednu dráhu alespoň 20 metrů dlouhou. Děkuji," napsala.

V Austrálii zatím plavci trénovat mohou, ale závodníci cítí, že současná situace není směrem k olympiádě fér. "Doufáme, že Mezinárodní olympijský výbor a Mezinárodní paralympijský výbor zvažují všechno, co je možné, aby zajistily, že budou rovné podmínky a sportovci budou moci závodit ve zdravém prostředí. Rozumíme tomu, že jsou jakákoliv rozhodnutí o olympiádě a paralympiádě nesmírně obtížná a že by bylo zničující pro všechny zúčastněné, pokud by došlo k jejich zrušení nebo odložení. V srdci olympijských a paralympijských soutěží je pojem fair play - hodnota, která nám je velmi blízká a ze které by se podle nás nemělo ustupovat," stojí v prohlášení, které podepsal mimo jiné reprezentační trenér Jacco Verhaeren.

Evropští plavci už o jeden vrchol sezony prozatím přišli. Evropská federace dnes odložila kontinenální mistrovství plánované od 11. do 24. května do Budapešti. Předběžný termín stanovila na druhou polovinu srpna, ale ještě se o něm bude jednat na přelomu května a června.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články