Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Plavci mají problém. Nemohou trénovat v bazénech, příprava na Hry je ohrožena

Uzavření bazénů nařízené vládou výrazně komplikuje olympijskou přípravu plavců. Suchou přípravou totiž není možné plavecký trénink nahradit a případná měsíční pauza by byla fatální, tvrdí nejlepší česká plavkyně roku 2019 Simona Kubová. Hledá se řešení, které by jí i dalším elitním českým plavcům umožnilo trénovat.

Simona Kubová
zdroj: ČTK autor: Ivo Stejskal

"Je to velká komplikace, hledáme nějaké možnosti," řekl reprezentační trenér Vlastimír Perna. Na vyjednávání se podílí i Český olympijský výbor, je ale potřeba vstřícný postoj ministerstva vnitra. Pak by mohl být případně v omezeném režimu otevřen jeden bazén pro úzkou skupinu plavců.

"Zvažuje se možnost plavání na Dukle jenom pro plavce nebo ještě třeba pro moderní pětibojaře. Ale bylo by to pouze pro lidi, kteří mají splněno pro olympijské hry nebo mají velkou šanci se na olympiádu dostat," přiblížila možnou variantu znakařka Kubová.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští plavci se ocitli na suchu, mají problém s přípravou na OH

Vedle ní mají olympijský limit splněný Barbora Seemanová a Jan Micka. Kubová upozornila, že příprava v bazénu je pro plavce nenahraditelná.

"Potřebujeme hlavně takzvaný cit pro vodu, který se dá získat jen v té vodě, a prostě plavat. Ta příprava na suchu nám jenom umožní tolik neztratit fyzičku, potřebujeme plavat. Je to pro nás dost čára přes rozpočet," konstatovala.

Navíc jsou uzavřené i posilovny, takže se suchá příprava omezuje na běh, kolo a případně běžky, pokud se někde na horách ještě najde sníh. Každý den pauzy je znát.

"O měsíci se vůbec skoro bojím bavit, to by byl strašný zásah do našeho plánu," řekla Kubová, která byla v prosinci třikrát pátá na mistrovství Evropy v krátkém bazénu. Právě na měsíc česká vláda nouzový stav a s ním spojená omezení vyhlásila.

Reprezentační kouč pracuje i s variantou odcestování plavců do ciziny. K případnému odjezdu by ale čeští plavci rovněž potřebovali výjimku, protože vláda českým občanům zakázala vycestovat za hranice.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články