Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rok 2019 na sítích: milionová haka, děkovačka na Chelsea i oblekový fantom Pastrňák

Sociální síť. Místo, kde se mladá generace zdržuje častěji než ve škole a řeší v reálném čase životní radosti i strasti, ale také platforma pro zveřejnění videí či fotografií ze sportovního světa. V letošním roce jsme opět nashromáždili množství příspěvků po nezapomenutelných výkonech a zveme vás na společné zavzpomínání. Pohodlně se usaďte, jízda pod taktovkou českých i zahraničních hvězd začíná...

V lednu rozradostnila tuzemskou sportovní obec zejména Markéta Davidová. Talentovaná biatlonistka si v italské Anterselvě podmanila sprint, poprvé v kariéře vystoupala na pomyslný Olymp v závodu Světového poháru (SP) a zároveň ukončila dvouleté čekání na český triumf v prestižním seriálu. 

Hozenou rukavici následně zvedla Eva Samková, která začátkem února zkompletovala kýžený hattrick mezi snowboardcrossařkami. Po dominanci ve SP (2016/17, 2018/19) a zlaté medaili na olympijských hrách v Soči (2014) opanovala i mistrovství světa, konkrétně v americkém Solitude.      

Pozadu nezůstala ani Martina Sáblíková. Rychlobruslařská královna ukázala v kanadském Calgary, že ještě zdaleka nepatří do "starého železa". Během prvního březnového víkendu totiž překonala hned dvakrát světový rekord (3000 metrů, 5000 metrů) a popáté vyhrála na MS víceboj.  

V zimním období nelze opomenout ani bronzové loučení Lindsey Vonnové. Nejúspěšnější lyžařka všech dob uzavřela kariéru ve švédském Aare, kde v posledním závodu dojela třetí ve sjezdu MS a jako první žena získala cenný kov na šesti šampionátech. Po návratu do USA jí přítel P. K. Subban připravil nečekané uvítání, o které se podělila na Facebooku.

Do sportovních dějin se zapsali i fotbalisté Liverpoolu. Sedmého května senzačně otočili průběh semifinále Ligy mistrů s Barcelonou - po úvodní porážce 0:3 povstali na domácím stadionu Anfield Road, zvítězili 4:0 a postupem do nakonec úspěšného finále proti Tottenhamu dali vzpomenout na bájnou noc v Istanbulu

O tři dny později otevřela česká hokejová reprezentace MS na Slovensku cenným skalpem Švédska, což bezesporu přispělo k enormní sledovanosti celého turnaje. Debutant Jakub Vrána skóroval proti obhájcům titulu dvakrát a při gólu na 4:2 donutil šéfkomentátora ČT sport Roberta Zárubu k jedné z dalších jeho hlášek.

Po zmíněném utkání navštívil kabinu národního týmu legendární Jaromír Jágr, který se chtě nechtě obsadil do hlavní role nejsledovanějšího videa z turnaje na sociálních sítích. Podepsaný vzkaz s popiskem "Jedině ZLATO" ale jeho nástupcům k medailovému úspěchu nepomohl. Trenér Miloš Říha se na bilanční tiskové konferenci neubránil slzám.

Zcela opačné emoce vstřebávali fotbalisté a fanoušci Slavie Praha po dechberoucí odvetě osmifinále Evropské ligy se Sevillou, ve které brankou v 119. minutě prodloužení rozhodl o postupu Ibrahim Traoré. Ve čtvrtfinále se sice sešívaní museli sklonit před Chelsea, nicméně pozápasová děkovačka na Stamford Bridge obletěla svět.     

Přemožitelé Slavie navíc Evropskou ligu vyhráli. Ve finále v Baku deklasovali londýnského rivala Arsenal a pokazili rozlučku s veleúspěšnou kariérou Petru Čechovi. Brankář, jenž v dresu Chelsea strávil 11 let a aktuálně v klubu pracuje jako poradce, poté překvapil sportovní veřejnost "přestupem" do hokejového Guildfordu.

Slavící Petr Čech
zdroj: REUTERS autor: Andrew Boyers

Enormní ohlas vzbudilo i srpnové zlato Lukáše Krpálka na mistrovství světa. Úřadující olympijský vítěz nenašel v tokijské hale Budókan žádného přemožitele a zahájil cestu k pozici světové jedničky. Po přesunu do nejtěžší kategorie nad 100 kilogramů je prvním judistou v historii, který usedl na trůn ve dvou vahách.   

Vlna euforie po galapředstavení jihlavského rodáka zůstala v Asii a během září ji převzala česká basketbalová reprezentace. Na MS v Číně totiž mužstvo kolem hvězdného Tomáše Satoranského skončilo na fantastické šesté pozici, nadchlo tuzemské příznivce a vyrovnalo vousatý rekord československého týmu z roku 1970.

Tomáš Satoranský v akci
zdroj: Reuters autor: THOMAS PETER

Opomenout nelze ani atletické MS v Kataru, kde kromě skvělých výkonů nejzářivějších hvězd upoutal pozornost heroický čin neznámého rodáka z Guiney-Bissau. Braima Suncar Dabó místo běhu do cíle pomohl vyčerpanému Jonathanu Busbymu z karibského ostrova Aruba, s nímž ruku v ruce dokončil závod na 5000 metrů.

Asijskou šampionátovou tour následně uzavřelo MS v ragby v Japonsku. Hitem sociálních sítí se dle očekávání stala úvodní novozélandská haka, která nasbírala na facebookovém profilu ČT sport bezmála jeden milion zhlédnutí. O nejsledovanějším videu v rámci roku 2019 bylo během pár hodin rozhodnuto.

Zájem vyvolalo také představení hudebníků britského armádního sboru u Buckinghamského paláce před finále s Jihoafrickou republikou, emotivní pozdrav středoškoláků z Grey High School v Port Elizabeth kapitánovi Springboks Siyaovi Kolisimu či gratulace tenisového krále Rogera Federera vítězům.   

V říjnu exceloval zejména hokejista David Pastrňák. Aktuálně nejlepší střelec NHL se ve dvanácti zápasech blýskl 12 brankami a 12 asistencemi, za což byl odměněn cenou pro druhou hvězdu měsíce. Populární "Pasta" byl navíc nepřehlédnutelný i mimo led. Jeho extravagantní oblek si fanoušci Bostonu zamilovali.     

Přízně diváků si sedmnáct let na okruhu ATP užíval také Tomáš Berdych. Dvojnásobného vítěze Davis Cupu (2012, 2013), finalistu Wimbledonu (2010), semifinalistu Roland Garros (2010), US Open (2012) i Australian Open (2014, 2015) však dlouhodobě trápila kyčel a na listopadovém Turnaji mistrů ukončil za aplausu tribun veleúspěšnou kariéru

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články