Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Liverpool dal vzpomenout na legendární noc v Istanbulu. Vsadil na nás někdo penci? ptal se Klopp

Fenomenální comeback, který bude nesmazatelně zapsán v historii Ligy mistrů, se v úterní odvetě semifinále podařil fotbalistům Liverpoolu. Navzdory porážce 0:3 z prvního vzájemného střetnutí a absenci hvězdné dvojice Mohamed Salah - Roberto Firmino vyřadili Barcelonu. Na Anfield Road zvítězili 4:0 a začátkem června si zahrají proti Ajaxu či Tottenhamu o nejcennější klubovou trofej.

Georginio Wijnaldum (vlevo) a Jordan Henderson se radují z gólu Liverpoolu
zdroj: REUTERS autor: Phil Noble

Když před úvodním hvizdem zabral kameraman zraněného Salaha v tričku s nápisem "Never give up" (Nikdy se nevzdávej), bezesporu netušil, jak symbolický bude tento obrázek pro nadcházejících devadesát minut.

Hráči Liverpoolu totiž ukázali, že ve fotbale nic není nemožné. "Jsem opravdu pyšný, protože se nám podařilo něco speciálního. Porazit Barcelonu je velmi těžké, ale porazit ji čtyřbrankovým rozdílem s čistým kontem v zádech? Stále nechápu, jak to kluci dokázali. Je to neuvěřitelné. Jsou to kur*a talentovaní mohykáni," pustil uzdu emocím trenér Jürgen Klopp v rozhovoru bezprostředně po postupu do madridského finále.

Stadionem se linula ikonická hymna "You´ll never walk alone" (Nikdy nepůjdeš sám) a impulsivní kouč jen stěží hledal správná slova.

"Vsadil na nás někdo z vás penci?" ptal se novinářů krátce nato během tiskové konference.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Liverpool - Barcelona

"Zápas byl naprosto strhující. Viděl jsem už mnoho utkání, ale toto bude určitě jedno z těch nezapomenutelných," dodal Klopp.

Klub z města Beatles se brzy ujal vedení prostřednictvím přesného zásahu útočníka Divocka Origiho, který stejně jako v posledním ligovém kole v Newcastlu, kde rozhodl o vítězství 3:2, nahradil zraněného Firmina.

"Samozřejmě jsme si uvědomovali, že jsme v obtížné pozici, ale šance existovala. V šatně jsme věřili ve vlastní schopnosti a v kouzlo Anfield Road," řekl záložník Jordan Henderson, jehož střelu Origi v 7. minutě dorazil za záda bezmocného Marca-Andrého ter Stegena.

Po několika šancích soupeře následně dvakrát skóroval v rozmezí tří minut střídající Georginio Wijnaldum a dostal beznadějně vyprodané hlediště do varu. "Hrozně mě štvalo, že jsem začal na lavičce. Chtěl jsem proto trenérovi ukázat, čeho jsem schopný," uvedl Wijnaldum, který ve druhém poločase zastoupil zdravotně indisponovaného Andrewa Robertsona.

Signál? "Ne, zkrátka instinkt"

Po "uspávací" pasáži, v níž si začala obě mužstva uvědomovat důležitost stavu 3:0, rozhodl dramatický thriller opět Origi. Obránce Trent Alexander-Arnold rozehrál v 79. minutě bleskově rohový kop, hostující defenziva trestuhodně zaspala a belgický forvard chladnokrevně poslal Liverpool do devátého finále PMEZ/LM v klubové historii.

"Byl to zkrátka instinkt. Viděl jsem příležitost a snažil se ji maximálně využít," komentoval Arnold, se 14 asistencemi nejlepší nahrávač LFC v této sezoně. "Zaregistroval jsem míč v síti a neměl jsem ponětí, kdo rozehrál roh a kdo skóroval. Bylo to na mě až moc rychlé. Když jsem pak viděl gól ze záznamu, řekl jsem si: 'Wow, geniální'," doplnil Klopp.

Jeho svěřenci dali senzačním comebackem částečně vzpomenout na legendární finále Champions League z roku 2005, v němž Liverpool v Istanbulu otočil poločasové skóre 0:3 proti AC Milán a po penaltovém rozstřelu slavil zisk trofeje.  

Německý stratég však na toto srovnání reagoval s nadhledem sobě vlastním. "Nechci dnešek porovnávat s tím, co se stalo v Istanbulu. Chceme tvořit vlastní historii, respektive napsat další kapitolu té klubové."

"Vím, že mi lidé budou opět připomínat neúspěšná pohárová finále z předchozích let, ale v Madridu nás čeká další," připomněl tři prohraná utkání o "zlato" od svého nástupu k Reds.

Dočká se napočtvrté?

Zdroj
ČT sport, Sky Sports, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články