Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Je hezký teď tenis sledovat jinak a s nadhledem, přiznává Berdych

Tomáš Berdych více než měsíc po ukončení profesionální kariéry přiznává, že se dívá na tenis daleko jinak než dřív. Po sedmnácti letech na okruhu ATP už na kurty prostě nemusí. "A je to velký rozdíl," říká.

Berdych si v roce 2010 zahrál finále Wimbledonu a získal 13 turnajových titulů. Právě utkání o titul na trávě v All England Clubu, v němž tehdy nestačil na Španěla Rafaela Nadala, označil za nejsilnější okamžik.

Berdych hrál nejen v obrovsky silné době Nadala, ale i Novaka Djokoviče a Rogera Federera. "Beru to tak, že jsem byl součástí tohoto všeho. Je potřeba nezapomínat na Andyho Murrayho a Stana Wawrinku. Mít možnost s nimi soupeřit, potkávat se na turnajích, je obrovský zážitek."

Berdych připomíná, že alespoň dvakrát každého z nich porazil. "I pro mě tohle bylo úžasný. Co Nadal, Djokovič a Federer dokázali, je něco neuvěřitelného. Nejvíc výher jsem měl s Rogerem, s tím se mi hrálo asi nejlíp. I lidsky mi je asi nejblíž," říká.

Naopak Nadal a Djokovič byli pro Berdycha tvrdým oříškem. "Vybírat mezi nimi je hrozně těžký, složití soupeři jsou oba. Mají výbornou obranu, dokázali mou hru eliminovat a bylo těžký najít na ně recept, jak jim to nabourat a vyvést je z jejich rytmu," vysvětluje Berdych, který před pár dny získal ocenění Zlatý kanár pro nejlepšího domácího tenistu. Stalo se tak už počtrnácté.

Poslední zápas odehrál koncem srpna v 1. kole US Open, s fanoušky se rozloučil na Turnaji mistrů v Londýně. "Dívám se na tenis jinak než dřív. Když jsem byl sám aktivní, v televizi jsem tenis nepouštěl, protože soutěživost v tom byla strašně moc," tvrdí Berdych s tím, že dříve se na turnaje, v nichž sám figuroval, nemohl dodívat.

"Tohle teď opadlo a užívám si to úplně jinak. Je to sport, který mě provázel celou dobu, je hezký to sledovat jiným okem, s nadhledem," dodává.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP/ autor: Aaron Favila

S tenisem skončil hlavně kvůli nahlodanému zdraví a taky faktu, že v něm vyhasl pomyslný motor. "Zdraví mě už omezovalo, táhlo se to se mnou rok a půl. Dal jsem tomu všechny možný šance, co jsem mohl, ale pak to došlo do stadia, kdy jsem se jednou vzbudil a vnitřně to zhaslo. Tak jsem si řekl, že to netřeba lámat přes koleno," popisuje Berdych.

V budoucnu bude sledovat mimo jiné tažení Karolíny Plíškové, jejíž herní styl je podobný tomu, který praktikoval sám. "Servíruje dobře, hraje agresivně. Nejsem typ člověka, který by pořád extrémně riskoval, kdežto na kurtu mě to baví a zdobilo mě to celou kariéru."

Takový styl hry může podle Berdycha přinést Plíškové ovoce. "Měla vynikající sezonu, končit jako druhá hráčka světa, to je skvělej výsledek. Neměla žádný výkyvy, turnaje končila v posledních kolech," chválí sedmadvacetiletou tenistku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články