Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Přetahovanou s mistry světa rozhodl Frolík. Při výhře 5:2 nad Švédy se blýskl Kubalík i debutant Vrána

Trenérovi české reprezentace Miloši Říhovi premiéra na mistrovství světa vyšla. Národní tým zvládl duel plný obratů proti Švédsku a nakonec si na úvod šampionátu připsal výhru 5:2. Klíčový obrat zařídili na přelomu druhé a třetí třetiny Dominik Kubalík s Michaelem Frolíkem, v zápase se dvakrát prosadil Jakub Vrána.

Dominik Kubalík oslavuje gól proti Švédsku
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Český tým, který vedl v pozici hlavního trenéra poprvé na světovém šampionátu Miloš Říha, se dostal v prostřední části v utkání proti Švédům do nesnází. Po dvou rychlých direktech Hörnqvista a Lindbloma rázem prohrával 1:2 a zdálo se, že Seveřané mají vývoj duelu pevně v rukou.

Jenže ještě do druhé přestávky srovnal Kubalík po chytré přihrávce Kováře, načež jediný zástupce ze švýcarské ligy musel spoluhráčovi na dálku smeknout za pohotovou pobídku před poloprázdnou bránu. Obrat dokonal Frolík, který už po 33 sekundách závěrečné části dokončil snahu Voráčka a Simona. "Dostalo se to až ke mně, jsme rádi, že to tam padlo a že jsme zápas otočili," řekl Frolík k rozhodující situaci.

Vítěznou branku museli posvětit rozhodčí po trenérské výzvě Grönborga, se kterou ale švédský kouč neuspěl. Simon se přitom dostal do brankoviště a následného kontaktu s gólmanem Lundqvistem ještě před Frolíkovou dorážkou, gól na 3:2 však platil a ukázal se jako klíčový. "Je pravda, že teď jsou pravidla zvláštní. Vždycky to rozhodnutí může dopadnout jakkoliv. Nakonec to rozhodčí uznali, jsme rádi, že to tam spadlo," uvedl Frolík.

V závěru sice Švédové měli šance na srovnání, ale i vinou vzájemných vyloučení se hra často kouskovala a Skandinávci se nedostali do kýženého tlaku. Když už se dostali do dobré příležitosti, byl brankář Bartošák připravený.

Důležitým článkem české sestavy se stal i Jakub Vrána, který prožil dvougólový debut v seniorské reprezentaci. Účet zápasu nejprve otevřel hned první střelou na šampionátu po přihrávce Kubalíka, duel pak na konci uzavřel výstavní trefou do horního rohu.

"Nervozita spadne z prvního střídání, měli jsme tady fanoušky za námi, takže to bylo parádní. U druhého gólu mi krásně nahrál Filip Hronek a já jsem se snažil co nejlépe zakončit," dodal Vrána k výstavní ráně, na kterou ještě navázal Kovář gólem do prázdné branky.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku – skupina B (Bratislava):

ČR - Švédsko 5:2 (1:0, 1:2, 3:0)

Branky a nahrávky: 2. J. Vrána (D. Kubalík), 37. D. Kubalík (Jan Kovář), 41. Frolík (Simon, J. Voráček), 56. J. Vrána (Hronek), 60. Jan Kovář (J. Voráček) - 21. Hörnqvist (W. Nylander, E. Pettersson), 24. Lindblom (E. Gustafsson, Bratt). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Iverson (Kan.) - Hancock (USA), Sormunen (Finsko). Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. Diváci: 8723.

ČR: Bartošák - Hronek, Kolář, Rutta, Moravčík, Gudas, D. Sklenička, D. Musil - J. Voráček, Simon, Frolík - Jaškin, Chytil, Palát - J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Švédsko: H. Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, E. Gustafsson, Ekholm, M. Pettersson, Hägg - Hörnqvist, W. Nylander, E. Pettersson - Lindholm, A. Kempe, Lindblom - Bratt, Lander, L. Eriksson - M. Kempe, Krüger, Rasmussen. Trenéři: Rikard Grönberg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články