Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Satoranský a spol. jsou v Praze. Vyvolali jsme basketbalovou mánii, radoval se hvězdný rozehrávač

Po veleúspěšném představení na mistrovství světa je národní tým basketbalistů, který v Číně vyrovnal šestým místem největší úspěch československé reprezentace z roku 1970, zpět v Praze.

Čeští basketbalisté na letišti po návratu z mistrovství světa
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Reprezentanti spolu s přípravou strávili v Asii měsíc, takže se především těšili na rodiny, které dlouho neviděli. "Těším se, až zapadnu do toho téměř poklidného života se třemi dětmi. A paradoxně se nejvíc těším na vstávání o páté, až jim budu zase smažit lívance," řekl kapitán Pavel Pumprla, jenž po šampionátu v národním týmu skončil.

Češi si postupem ze základní skupiny zajistil místo v kvalifikaci olympijských her a v konečném pořadí za ním mimo jiné skončili pětinásobní mistři světa Američané. A podle jediného českého zástupce v NBA Tomáše Satoranského se díky tomu rozpoutala v tuzemsku basketbalová mánie.

Hráči podporu fanoušků dle svých slov jasně vnímali. Několik z nich přišlo na letiště, aby jim podepsali fotografie, někteří měli malé basketbalové míče. "Myslím si, že je to jeden z hlavních důvodů, který nám dodával sílu a energii po dobu těch zápasů," řekl Satoranský.

Ronen Ginzburg:

"Budu odpočívat týden nebo dva. Musíme objevovat nové hráče, plánovat, ale tyhle dva měsíce pro mě byly jako celý rok."

"I když se třeba tolik nedařilo, měli jsme v hlavách, že nás doma podporují lidi, kteří třeba tolik basket nesledují," přidal hráč Chicaga Bulls. "Na dálku to vyvolalo basketmanii. To jsem si myslel, že nikdy v Česku nezažiju," pokračoval Satoranský.

Martin Peterka:

"Atmosféra v týmu byla dobrá. Když všichni bojují za všechny, nemůže to dopadnout špatně. Hlavně teď nesmíme usnout na vavřínech."

Titul přál Australanům, s nimiž národní mužstvo vypadlo ve čtvrtfinále. "Ten tým je mi sympatický. A samozřejmě je vždycky hezké, kdybyste byli vyřazeni mistry světa," dodal Satoranský, jehož přání se ale nesplnilo, protože titul po vítězství 95:75 nad Argentinou získali Španělé. Austrálie skončila bez medaile čtvrtá.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články