Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Triumf mladičké Nišijové na OH je malý krok pro lidstvo, ale velký pro ženský skateboarding

Mladá, mladší, nejmladší. Tedy skoro nejmladší. Třináctiletá japonská skateboardistka Momidži Nišijová, která získala zlatou medaili při premiéře svého sportu na olympijských hrách, je nejmladší olympijskou vítězkou své země vůbec, ale v celé historii olympijských her je druhá. Protože v roce 1936 si v Berlíně doplavala pro zlato Marjorie Gestringová z USA, které bylo 13 let a 269 dnů. Nišijové bude čtrnáct na konci srpna.

Lealová a Nišijová
zdroj: ČTK/AP autor: Ben Curtis

Mladý sport skladbou medailistek jen potvrdil, jak mladým sportem je. Druhá skončila ještě mladší Rayssa Lealová z Brazílie a třetí "seniorka" na stupních vítězů - další Japonka Funa Nakajamaová, které je teprve šestnáct.

Zkušené brazilské favoritky se musely smířit s porážkou. Osmadvacetiletá Leticia Bufoniová, první skateboardistka s profesionální smlouvou, i světová jednička Pamela Rosaová nakonec uznaly, že tohle jen pomůže skateboardingu v ženském podání, aby jej svět začal brát vážně.

O tom by mohla dlouho povídat stříbrná Lealová, protože jí otec dlouho zakazoval na skateboardu jezdit. Ženská verze tohoto sportu je také stále hodně v mužském stínu a dívky na "skejtu" přece jen stále ještě působí exoticky.

Je nám líto, video expirovalo.
Soutěž skateboardistek ve streetu vyhrála teprve třináctiletá Japonka

"Teď můžu přesvědčit kamarádky, aby skejtovaly se mnou, protože to je sport pro všechny," řekla Lealová, která zaujala svět už v sedmi letech odvážným skateboardovým videem na Instagramu.

Že pro dívky není vždy snadné si tenhle sport z ulice prosadit, zjistila i Bufoniová, jíž skateboard otec zakazoval. "Plakala jsem celé hodiny," vzpomínala, jak v deseti letech bojovala o svůj skateboard. "Otec si myslel, že to není sport pro holky, protože nikdy předtím neviděl na prkně dívku," vzpomínala na své začátky a s nadsázkou dodala: "Přimět ho, aby změnil názor, bylo těžší než se kvalifikovat sem do Tokia."

Brazilská skateboardová hvězdička věří, že právě olympiáda jejich disciplíně pomůže. "Až budou říkat rodičům - chci být jako ona."

Už třicetiletá Annie Gugliaová z Kanady si vzpomněla, že když začínala, byla dlouho široko daleko jediná dívka. A když se ve třinácti letech přihlásila na závod, organizátoři jí museli vytvořit ženskou kategorii. "A vyhrála jsem, protože jsem byla jediná holka," dodala s úsměvem s tím, že teď už je ženský skateboarding mnohem dál a to, že je mezi olympijskými sporty, mu hodně pomůže.

"Změní to všechno," věří další skateboardistka Mariah Duranová z USA. "Otevře to dveře mnoha skateboardistkám. Věřím, že jen dneska rodiče koupí tak pět set prken," dodala.

Ovšem mezi velké sporty má skateborading zatím stále daleko, i když mladičká japonská vítězka má jasno. "Chci vyhrát i na příští olympiádě v Paříži a být slavná," řekla Nišijová, která už před dvěma lety skončila druhá na X-Games v USA. Ale hvězdné manýry jí jsou ještě cizí. Na otázku, jak olympijské zlato oslaví, řekla, že si s matkou zagrilují.

Zdroj
ESPN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články