Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Japonská dominance ve skateboardingu. Třináctiletá Nišijová navázala na Horigomeho

První olympijskou vítězkou ve skateboardingu se v Tokiu stala třináctiletá Momidži Nišijová. Domácí Japonka opanovala disciplínu street před stejně starou Brazilkou Rayssou Lealovou a navázala na nedělní triumf krajana Juta Horigomeho.

Momidži Nišijová se raduje z olympijského vítězství
zdroj: AP autor: Ben Curtis

Lealové tak těsně nevyšla šance stát se ve věku 13 let a 116 dnů nejmladší olympijskou vítězkou v historii. Tou zůstává americká plavkyně Marjorie Gestringová, které bylo při triumfu v roce 1936 v Berlíně 13 let a 269 dnů. Nišijové bude čtrnáct koncem srpna.

Mimo finálovou osmičku zůstaly překvapivě Brazilky Leticia Bufoniová a Pamela Rosaová. Osmadvacetiletá Bufoniová získala v roce 2017 jako první skateboardistka profesionální kontrakt a patřila stejně jako světová jednička Rosaová k hlavním favoritkám.

Je nám líto, video expirovalo.
Soutěž skateboardistek ve streetu vyhrála teprve třináctiletá Japonka

Bufoniová a Rosaová tak ve finále alespoň podporovaly svou stříbrnou krajanku a uklidňovaly ji, když se rozplakala po nepovedeném triku. Na konci už ale Lealová v dobré náladě novinářům řekla, že po návratu do Brazílie uspořádá večírek s přáteli.

Zároveň uvedla, že ve sportu by neměly být žádné genderové bariéry. "Není správné přemýšlet tak, že 'ty musíš studovat, nemůžeš jezdit na skateboardu, protože to je pro kluky'," prohlásila s tím, že nikdy podobným hlasům nenaslouchala. "Myslím, že skateboarding je pro každého," dodala.

Ve finálovém boji v dynamické disciplíně, kterou chce olympijské hnutí přitáhnout mladé publikum, absolvovaly závodnice dvě jízdy po 45 sekundách. V nich musely ukázat pět triků na "městských" překážkách, jako jsou schody či zábradlí. Rozhodčí při nich hodnotili obtížnost, rychlost, originalitu, provedení a celkové složení jízd.

Příští týden budou skateboardisté závodit pod olympijskými kruhy v disciplíně park.

Skateboarding: Ženy - street:

1. Nišijová (Jap.) 15,26, Lealová (Braz.) 14,64, 3. Nakajamaová (Jap.) 14,49, 4. Sabloneová (USA) 13,57, 5. Zwetslootová (Niz.) 11,26, 6. Ceng Wen-chuej (Čína) 9,66, 7. Didalová (Filip.) 7,52, 8. Nišimuraová (Jap.) 6,92.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články