Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Na olympijskou scénu se valí skateboarding. Nechybí největší současná hvězda Nyjah Huston

Pár hodin zbývá do premiéry skateboardingu pod pěti kruhy. V neděli v 1:30 odstartuje první rozjíždka mužů ve streetu. Největší hvězdou bude Američan Nyjah Huston, který je vedle slavného Tonyho Hawka vůbec největší legendou tohoto sportu. Má dvanáct triumfů na slavných X Games a čtyři zlata ze světových šampionátů. Ve skate parku tak bude největším americkým želízkem v ohni.

Skateboardová superstar Nyjah Huston
zdroj: ČTK, AP autor: Gregory Bull

"Jsem nadšený, že skateboarding přichází na větší scénu," uvedl dříve Huston. "A jsem nadšený, že to bude na olympiádě," dodal nejlépe placený skateboardista v historii.

Šestadvacetiletý rodák z Kalifornie začal každodenně trénovat na skateboardu už v pěti letech, v deseti letech pak začal závodit. V roce 2006 se stal vůbec nejmladším účastníkem X Games, prestižní soutěž vyhrál celkem dvanáctkrát - na mistrovství světa pak triumfoval čtyřikrát.

Každý ve světě skateboardingu má na Hustona svůj názor. Někteří ho milují, jiní kritizují jeho okázalý život, píše oficiální web her Olympics.com. Upřít mu jeho mistrovství ale nelze, Huston je jedním z největších kandidátů olympijské zlato.

Nyjah Huston ve skateboardovém parku v Tokiu
zdroj: ČTK, AP autor: Ben Curtis

Japonský dravec

V olympijském skateboardovém areálu ale budou zástupy mladých nadějí, které by rádi Hustona předčili. Největší očekávání budí domácí reprezentant Yuto Horigome, který vyhrál letošní místrovství světa ve streetu a Huston se musel spokojit se stříbrem.

"Každý rok vidím přicházet nové a nové kluky, kteří jsou dobří a o kterých jsem nikdy neslyšel," říká Huston. "Pak najednou jedeš finále a řekneš si... odkud se jako vzal? Je fakt dobrý," dodal s tím, že právě Horigome je jedním z největších a nejkonzistentnějších soupeřů.

Zdroj
ČT sport, olympic.org, Olympics.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články