Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Španělé ždímají hráče z Eura a touží po triumfu. Dojde na zlatou házenkářskou rozlučku Karabatiče?

V Tokiu určitě nebude nouze o drama. Na olympijských hrách pokračuje nálož letošního reprezentačního fotbalu. Obhájcům "kanárkům" se pokusí další úspěch vyfouknout Španělé, s útokem na zlato to myslí vážně a berou jádro týmu z uplynulého Eura. Házenkářského hegemona Dánsko pak zkusí zaskočit Francouzi s loučícím se Nikolou Karabatičem. Tato a mnohá další témata nabízíme v náhledu do kolektivních míčových sportů, přičemž basketbal má svou kapitolu.

Pedri
zdroj: Reuters autor: STUART FRANKLIN

FOTBALOVÉ ZLATO OBHAJUJE BRAZÍLIE, ŠPANĚLÉ ALE BUDÍ RESPEKT

Některé reprezentační fotbalové vrcholy už jsou za námi. Evropě vládnou Italové, Jižní Americe Argentinci, ještě se čeká na šampiona Severní a Střední Ameriky na "Zlatém poháru". Ovšem přehlídku talentovaných hráčů do 24 let (kvůli posunutí Her) nabídne Tokio. Podle síly kádru by ke zlaté medaili měli mít nejblíže Španělé.

Otazník se však vznáší nad tím, zda budou fit. "La roja" se toho nebojí, v kádru Luise de la Fuenteho figuruje šestice semifinalistů z uplynulého Eura. I v Japonsku bude nejspíš brankářská jednička Unai Simón z Bilbaa. Obranu vyztuží Pau Torres z Villarrealu, dále je v nominaci barcelonské duo Eric García a Pedri. Ofenzivu podpoří Dani Olmo z Lipska a forvard Realu Sociedad Mikel Oyarzabal.

Vezměte si takového Pedriho. Osmnáctiletý talent se už nyní dá považovat za stavební kámen zálohy Barcelony, naskočil v sezoně do 52 utkání, člen ideální jedenáctky Eura pak přidal na turnaji dalších šest utkání a teď hurá do Tokia. 

"Olympiáda je pokračování Eura. Jsem si jistý, že vše, co se stalo na mistrovství Evropy, bude mít pozitivní dopad na lidi, kteří nás kritizují. Tito kluci jsou budoucností Španělska," hlásil Fuentes po nominaci. Zkušenosti v rámci možnosti tří posil starších 24 let pak mají týmu dodat záložníci Marco Asensio, Dani Ceballos z Realu Madrid či Mikel Merino z Realu Sociedad. 

Francie a Brazílie berou známé veterány, Egypt hvězdu nedostal

Proti Španělům nezasáhne do hry ve skupině C egyptská hvězda Mohamed Salah. Ačkoliv vyjádřil zájem reprezentovat a byl v předběžné nominaci, zřejmě kvůli náročnému programu z minulé sezony dostal od Liverpoolu stopku. 

Naopak Tottenham by Jihokorejce Son Heung-mina údajně do Tokia pustil, ale kouč Kim Hak-bum se jej rozhodl chránit od větší zátěže. Přesto například s talentem Leem Kang-inem mohou Korejci potrápit na turnaji ledakoho a jsou jedním z hlavních adeptů na postup ze skupiny B. 

V kádru favorita skupiny A Francie zaujala jména mexických krajánků z Tigres Floriana Thauvina a především bývalého střelce Marseille, pětatřicetiletého André-Pierra Gignaca. Les Bleus, hrající ve skupině s domácím Japonskem, se pokusí napravit dojem reprezentace, která na Euru vypadla v osmifinále. 

Takto slavil Dani Alves před dvěma lety triumf na Copa Américe i trofej za nejužitečnějšího hráče turnaje
zdroj: Reuters autor: RICARDO MORAES

Za zmínku stojí samozřejmě i skupina D. V ní figurují talentovní Němci, ovšem bez velkých jmen, to největší je snad jen Maximilian Arnold z Wolfsburgu, Pobřeží Slonoviny bere stopera Erica Baillyho z Manchesteru United či Francka Kessiého z AC Milán. Oběma týmům však v cestě stojí "kanárci".

Brazílie využije zkušeností Barcelonou, Juventusem či PSG protřelého Daniho Alvese. "Je to lídr, vítěz, má charisma a je hodně respektovaný brazilskými hráči," uvedl kouč André Jardine, jenž má v kádru například i útočníka Arsenalu Gabriela Martinelliho a střelce Evertonu Richarlisona. Obhájí s nimi Brazilci zlato z Ria de Janero, které získali před dvěma lety?

Mezi 12 ženskými celky, u kterých věkové omezení neplatí, jsou opět největšími favoritkami Američanky. Úřadující mistryně světa od premiéry ženského fotbalu na olympiádě v roce 1996 získaly čtyři zlata a jedno stříbro, před pěti lety v Brazílii ale nečekaně vypadly už ve čtvrtfinále se Švédkami. Vítězky z Ria de Janeiro Němky se do Tokia nekvalifikovaly.

KDO ZASTAVÍ HÁZENKÁŘE DÁNSKA? MOŽNÁ FRANCIE S KARABATIČEM

Hegemon světové scény v házené je jasný. Nejen že Dánové obhajují zlato z Ria de Janeiro, ale jsou také čerstvými mistry světa. V Egyptě demonstrovali svou sílu okolo opor, na spojce Mikkela Hansena či brankáře Niklase Landina.

Světová špička je však široká. V lednu stříbrní Švédové také těží z talentované generace vedené Jimem Gottfridsonem. A nezapomínejme na úřadující mistry Evropy ze Španělska, které sice čeká brzy obměna v reprezentaci, ale v Egyptě vybojovali bronz.

Překvapením turnaje mohou být mladí Egypťané, kteří ve čtvrtfinále mistrovství světa pořádně potrápili Dány a padli až na sedmičky. Euforii z postupu na olympiádu si prožili Portugalci a věnovali ji zesnulému brankáři Alfredu Quintanovi, i s nimi se musí počítat.

Hvězda francouzské házené Nikola Karabatič
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Pozornost na sebe poutají Francouzi, poslední zlato získali v roce 2017 na mistrovství světa a ze dvou posledních vrcholných akcí odešli bez medaile. Poté, co vynechal světový šampionát, je připravený Nikola Karabatič, jedna z ikon tohoto sportu. Spojka PSG se pokusí ještě o jednu medailovou jízdu. Po Tokiu by pak ukončil kariéru a je jasné, jaký výsledek si přeje. "Olympijské zlato je svatý grál," hlásil.

V ženském turnaji je okruh favoritek také široký, ale velké šance se dávají úřadujícím evropským šampionkám Norkám. V Riu de Janeiro slavily Rusky, poslední světový šampionát pak ovládly Nizozemky. 

PO 45 LETECH OLYMPIJSKÉ ZLATO? POLÁCI CHTĚJÍ S LEÓNEM UDEŘIT V TOKIU

Stejně jako v házené i ve volejbalu je dvanáct týmů rozdělených do dvou skupin po šesti. První čtyři ze skupiny pak postupují do čtvrtfinále. Napínavé souboje a kvalitní volejbal nabídne hlavně skupina B.

V ní sportovci Ruského olympijského výboru v čele s hvězdou Zenitu Kazaň Maksimem Michajlovem narazí na vítěze z Ria de Janeiro Brazilce, před čtyřmi lety bronzové Američany nebo Francouze, kterým sázkové kanceláře také přisuzují boj o medaile.

Hvězdný volejbalista Wilfredo León reprezentující Polsko
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/via www.imago-images.de autor: Adam Starszynski

Největší favorit dle papírových předpokladů se však chystá ve skupině A. Poláci získali olympijské zlato pouze před 45 lety, v roce 1976 v Montrealu. Dvojnásobní mistři světa nyní vyhlíží stvrzení dominance na scéně v Tokiu. A to s naturalizovaným Kubáncem Wilfredem Leónem, některými přirovnávaným ke "Cristianu Ronaldovi ve volejbalu".

Čína, Brazílie, nebo Spojené státy. Tyto země se nejčastěji objevují v predikcích ženského volejbalového turnaje na zlato. Olympijský triumf hájí Číňanky, ovšem finále letošního ročníku volejbalové Ligy národů hrály ostatní dva zmíněné týmy. V něm uspěly Američanky i díky příspěvku Michelle Bartsch-Hackleyové či kapitánce Jordan Larsonové. V Riu z toho byl bronz, bude z toho cennější kov nyní?

FAVORITÉ DALŠÍCH MÍČOVÝCH SPORTŮ:

RAGBY (SEDMIČKOVÉ):
Muži: Fidži, Austrálie, Nový Zéland, Velká Británie, Jihoafrická republika
Ženy: Nový Zéland, Austrálie
VODNÍ PÓLO:
Muži: Maďarsko, Srbsko, Itálie, Chorvatsko
Ženy: USA
POZEMNÍ HOKEJ:
Muži: Belgie, Německo, Austrálie
Ženy: Nizozemsko, Velká Británie, Argentina
BASKETBAL 3X3:
Muži: Srbsko, Lotyšsko, ROV, Nizozemsko
Ženy: USA, ROV, Rumunsko, Francie, Čína
BASEBALL A SOFTBAL: Více o systému turnaje a favoritech ZDE
BASKETBALU VĚNUJEME SAMOSTATNÝ ČLÁNEK

Zdroj
ČT sport, goal.com, marca.com, volleyverse.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články