Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympiáda pro zesnulého spoluhráče. Portugalští házenkáři předvedli malý zázrak a zahrají si v Tokiu

Jako oheň a led. Úplně rozdílné týdny zažívá portugalská házená. Na konci února ji zasáhla tragická zpráva o úmrtí reprezentačního brankáře Alfreda Quintany, který dostal na tréninku svého Porta infarkt a po čtyřech dnech v nemocnici zemřel. Bylo mu pouhých 32 let. To vše v přípravě na olympijskou kvalifikaci, kde měl být Quintana oporou. Uplynulý víkend ale Portugalci v slzách radosti a s Quitnanovým dresem na palubovce slavili obrovský úspěch. Po strhující koncovce s Francií si poprvé v historii vybojovali právo účasti na olympijském turnaji. A postup věnovali právě Quintanovi.

Portugalští házenkáři postup do Tokia věnovali Quintanovi
zdroj: ihf.info

Tak, jak to nečekané a tragické zprávy umí, zůstala portugalská házená zcela v šoku. Kubánský rodák Alfredo Quintana ještě v lednu v Egyptě pomáhal národnímu týmu k historickému úspěchu. Portugalci zaznamenali v posledních dvou letech významný progres a Quintana byl jeho součástí. Patřil ke generaci, která oslnila šestým místem na loňském Euru a v Egyptě sahala po čtvrtfinále. Nakonec Portugalsko obsadilo desátou pozici. Quintana, který portugalské občanství dostal v roce 2014, na turnaji chytal s úspěšností zákroků 24 %.

Portugalci tak krátce před cestou na olympijský kvalifikační turnaj museli vstřebat skutečnost, že ztratili výborného kamaráda, parťáka a zároveň i házenkářskou gólmanskou stálici Portugalska posledních let. Taková kombinace musela týmem otřást, zároveň v hráčích ale probudila touhu poprat se o Tokio i za zesnulého Quintanu. V tomto nelehkém rozpoložení tým zamířil do francouzského Montpellieru.

Olympijská kvalifikace je nekompromisní turnaj. Jeden víkend, tři soupeři, tři zápasy a dvě volná místa o letenky do Tokia. Vstup Portugalci zvládli. Házenkáře z Tunisu přetlačili 34:27. Druhý zápas měl být s ohledem na případný postup klíčový. Bitva Chorvatsko – Portugalsko se podle očekávání rozhodovala v poslední minutě. Portugalci srovnali na 24:24, ale 15 vteřin před koncem jejich olympijským snem krutě zatřásla trefa Luky Cindriče.

Postup byl v tuto chvíli hodně vzdálený. V posledním duelu totiž čekali domácí Francouzi, se kterými Portugalsko v lednu ztratilo přímý boj o čtvrtfinále mistrovství světa. Francie tehdy ukázala svou třídu devítigólovou výhrou. Jenže tentokrát se Portugalci přejet nenechali a předvedli fascinující koncovku téměř prohraného zápasu.

Radost portugalských házenkářů
zdroj: ihf.info

Minuta, která se zapsala do historie portugalské házené. Portugalsko prohrává o gól. Francie ale míjí a zanedlouho Portugalci srovnávají kombinací na pivota. Francouzi i tak můžou rozhodnout zápas pro sebe. Portugalci potřebují ještě skórovat, což se vzhledem ke zbývajícím vteřinám zdá jako nemožné. V čase 59:50 ale trochu ledabylou zadovku Melvyna Richardsona vystihne křídelník Porta Rui Silva a promění následný trhák. Konec. Euforie. Neskutečná radost. Portugalsko postupuje na olympijské hry do Tokia. Poprvé v historii.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr utkání Portugalsko - Norsko

"Tým chtěl tuto kvalifikaci věnovat Alfredovi. Nikdy na něj nezapomeneme," vzkázal po triumfu prezident portugalské házené Miguel Laranjeiro.

"Běžel jsi se mnou, střílel jsi se mnou a ten gól jsi dal se mnou. Teď jedeme všichni do Tokia a dál budeme psát historii. A ty u toho budeš vždycky s námi," uvedl po zápase střelec vítězného gólu Silva.

Francie na olympijský turnaj postoupila také, na portugalský zázrak doplatili nakonec Chorvati. V dalších kvalifikacích uspěly ještě výběry Norska, Brazílie, Švédska a Německa.

Zdroj
ČT sport, ihf.info

Hlavní zprávy

Nejčtenější články