Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Nejmladší olympionici? Sedmiletý neznámý kormidelník i československá skokanka do vody

Olympijská pravidla připouští pro většinu sportů i velmi mladé závodníky. Kdo byl v historii vůbec nejmladším účastníkem Her? Kdo je jako nejmladší vyhrál a kdo se může stát medailistou v Tokiu? Do historie olympiád se zapsala i šestnáctiletá československá skokanka do vody Milena Duchková.

Milena Duchková
zdroj: ČTK autor: Havelka Zdeněk

Když Nadia Comaneciová na olympijských hrách v Montrealu vzala dech všem přihlížejícím a jako první v historii obdržela bezchybnou známku 10, bylo jí pouhých čtrnáct let. V Kanadě získala tři zlata, stříbro a bronz a stala se celosvětovou dětskou hvězdou. Dodnes je rodačka z rumunského Onesti pro mnohé synonymem moderní gymnastiky.

I když byla Comaneciová v Montrealu věkem stále dítětem, nebyla ale zdaleka nejmladší olympioničkou historie a nestala se ani nejmladší medailistkou. V historii olympijských her najdeme držitele zlatých medailí, kteří uspěli ve věku, v němž jejich vrstevníci o něčem podobném jen sní.

Vůbec nejmladším potvrzeným olympionikem historie byl řecký gymnasta Dimitrios Loundras, který se zúčastnil prvních Her v Aténách. Když na domácí půdě nastoupil v soutěži družstev na bradlech, bylo mu pouhých deset let a 218 dní. Co víc, desetiletý chlapec se stal i prvním medailistou, neboť Řekové získali bronz.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatí náctiletí

Loundras se poté v historických záznamech olympijských her objevil ještě jednou, a to v roce 1970, kdy jako poslední účastník první moderní olympiády zemřel. Kuriózně ale nakonec nemusí být oním zmíněným nejmladším sportovcem, co zasáhl do programu Her. 

Potenciálně nejmladší olympionik totiž zřejmě navždy zůstane zahalen tajemstvím. Mohl jím totiž být již sedmiletý neznámý chlapec, kterého jako kormidelníka použili nizozemští veslaři jako náhradu za původního člena posádky. Hermanus Brockmann byl totiž se svými šedesáti kilogramy příliš těžký, a tak pro finálovou jízdu "angažovali" našeho neznámého.

Jeho jméno i věk se již nedozvíme, existuje pouze fotografie, na níž pózuje s vítězi, Nizozemci Francoisem Brandtem a Roelofem Kleinem. Nevíme ani, zda skutečně také dostal zlatou medaili –⁠ jeho stopa v olympijské historii tímto končí. Neznámý chlapec tak mohl být nejmladším účastníkem i zlatým medailistou historie.

Jistotu naopak máme o tom, kdo jako nejmladší získal zlato v individuálním závodě. Marjorie Gestringové bylo na olympijských hrách v Berlíně v roce 1936 jen třináct let a 268 dní, když vyhrála soutěž ve skocích do vody z třímetrového prkna. Rekord mladé Američanky dosud nikdo nepřekonal.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatí náctiletí

Do Berlína se nominovala jako druhá z amerického šampionátu, kde skončila za krajankou Katherine Rawlsovou. A právě s ní bojovala také na olympijské půdě před patnácti tisíci diváky o zlato. Gestringová nakonec zvítězila o necelý bod, když rozhodl poslední skok. A byl to také její poslední olympijský, neboť na Hry se už poté nikdy nepodívala.

Pořádající země letošní olympiády Japonsko má také svého mladého vítěze. Kitamure Kusuo vyhrál zlato na Hrách v Los Angeles (1932), když všechny soupeře porazil na trati 1500 m volným způsobem. Čtrnáctiletý Kusuo je dodnes nejmladším mužským vítězem v individuálním závodě.

A jaká je nejmladší olympijská vítězka v československé historii? Šestnáctiletá Milena Duchková zvítězila ve skocích z desetimetrové věže na olympiádě v Mexiku 1968. Na svůj úspěch navázala ještě stříbrem o čtyři roky později, nakonec se z ní ale po emigraci stal nepřítel tehdejšího režimu. 

V Tokiu bude soutěžit jedenáctiletá stolní tenistka

Nejmladší účastnicí tokijské olympiády bude jedenáctiletá Hend Zazaová, která reprezentuje Sýrii ve stolním tenisu. Stane se tím jak nejmladší zástupkyní svého sportu v olympijské historii, tak i nejmladší olympioničkou od roku 1968. A nemusí být vůbec do počtu, o čemž svědčí bilance 4-1 z olympijské kvalifikace.

Jen o rok starší bude v Tokiu Sky Brownová z Velké Británie, která se zúčastní soutěže ve skateboardingu. Ambice mladičké Britky, která se prý triky neučí od trenéra, ale z videí na YouTube, jsou vysoké: mluví o zlatu. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články