Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Pořadatelé se připravují na možný odklad Her v Tokiu, MOV rozhodne do měsíce

Ještě před pár týdny nemyslitelné. Mezinárodní olympijský výbor poprvé připustil odklad olympijských her, stejně tak i japonský premiér Šinzó Abe. MOV uvedl, že rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů. Úplné zrušení Her ale vyloučil. Olympijský oheň už je přitom od pátku v Japonsku. Přes obavy z šíření koronaviru se na něj na železniční stanici v Sendai přišlo podívat více než 50 tisíc lidí.

Japonci touží vidět olympijský oheň
zdroj: ČT4

MOV ujišťuje, že zrušení Her nehrozí. "To by žádný problém nevyřešilo a nikomu by to nepomohlo. Proto není téma zrušení Her na stole," uvedl Mezinárodní olympijský výbor po krizovém jednání své výkonné rady.

Ještě před pár dny údajně žádné náhradní možnosti neexistovaly. Teď už se pomalu rýsují. "Byli jsme požádáni o simulaci variant odložení Her. Proto vytváříme alternativní plány B, C, D podle doby, o jakou by se Hry odložily," řekl jeden z nejmenovaných zdrojů agentury Reuters. Součástí těchto plánů jsou podle něho i ekonomické dopady.

Druhý zdroj uvedl, že se uvažuje o odložení Her o rok či dva, ale i o kratší dobu – měsíc nebo 45 dnů. "Rozhodnout se o tom ale každopádně musí co nejdříve, jinak náklady porostou," řekl.

"Je dramatický nárůst případů a propuknutí nemoci COVID-19 v různých zemích a na různých kontinentech. To vedlo radu k závěru, že MOV musí udělat další krok v plánování různých scénářů," uvedl MOV. K odložení her ho vyzvaly například národní olympijské výbory z Norska, Brazílie a Slovinska nebo vlivné atletické a plavecké svazy USA.

"MOV zahájí detailní diskuse, aby si udělal kompletní obrázek o rychlém vývoji světové zdravotní situace a jejím dopadu na olympijské hry. Ve hře bude také možnost odložení Her. Jsme si jistí, že tato jednání dokončíme v příštích čtyřech týdnech," dodal MOV.

Odklad Her připustil i japonský premiér

Premiér Šinzó Abe orohlásil, že odložení Her může být variantou, jestliže nebude možné uspořádat Hry v "úplné formě". "A jestliže by to bylo obtížné, nebudeme mít jinou možnost než zvážit odložení Her," řekl Abe v japonském parlamentu s tím, že zdraví atletů je nejdůležitější. Stejně jako Mezinárodní olympijský výbor nicméně zdůraznil, že úplné zrušení Her ve hře není.

K rozhodnutí o případném odložení her by podle Abeho mělo dojít co nejdříve. Konečné slovo je ale na MOV, dodal japonský premiér. Svůj názor na celou věc Abe v neděli večer sdělil předsedovi organizačního výboru Her Joširovi Morimu. Ten poté o situaci diskutoval s prezidentem MOV Thomasem Bachem.

Světová atletika posunutí vítá

Myšlenky na přeložení tokijských her podpořila Světová atletika (WA), jejíž soutěže tradičně patří k vrcholům OH. "Diskuze MOV o posunutí olympiády v Tokiu vítáme. Jsme připraveni MOV a celému sportu pomoci při hledání náhradního termínu," uvedla WA.

Nemoci COVID-19 už celosvětově podlehlo více než 14 tisíc lidí. Kvůli pandemii koronaviru má většina sportovců omezené možnosti tréninku. Rušeny a odkládány jsou také olympijské kvalifikační turnaje a soutěže. "Myslím, že se dokážu vcítit do pocitů vás, kteří považujete situaci za neuspokojivou," napsal prezident MOV Thomas Bach v oficiálním dopise.

Snažil se v něm mimo jiné vysvětlit, proč olympijský výbor v posledních týdnech stále trval na původním začátku her. "Vím, že tu v této bezprecedentní situaci zůstává mnoho vašich otázek nezodpovězených. A také vím, že racionální přístup MOV se nemusel slučovat s emocemi, kterými mnozí z vás procházíte," uvedl Bach.

Sám bývalý olympionik sportovcům řekl, že přeložení her není otázka, která se dá vyřešit ze dne na den. "I kdybychom o odložení her rozhodli dnes, nemohli bychom stanovit nový termín kvůli nejistému vývoji (pandemie koronaviru). Ať by šlo o zlepšení situace v některých zemích, či zhoršení v jiných," dodal Bach.

Japonsko po Hrách dychtí

V Japonsku zatím panuje atmosféra velkého očekávání. Obyvatelé Macušimy a okolí se na přílet ohně z Řecka dlouho připravovali. Vyráběli z bambusu lampiony a rozmístili je kolem cest. "Doufám, že lampiony nejenže přivítají olympijský oheň, ale hlavně vyjádří vděk, který naše město cítí ke zbytku světa za jeho podporu," uvedla zástupkyně radnice města Kijoko Miiová.

Je nám líto, video expirovalo.
O olympijský oheň je v Japonsku velký zájem, až nebezpečný

Mluvila o podpoře po tragickém zemětřesení, které si před devíti lety v Japonsku vyžádalo 15 tisíc životů. V Higašimacušimě teď po setmění 1133 lampionů svítí za stejný počet obětí z této oblasti.

Lidé se srocují ve velkém

Lidí, kteří nutně musí vidět olympijský oheň, přibývá. Řada z nich strávila s rouškami na obličeji v půlkilometrové frontě v Sendai několik hodin. Tak velký zájem organizátory překvapil a podle médií dokonce uvažovali o předčasném ukončení sobotní akce.

"Stála jsem tu tři hodiny, ale vidět olympijský oheň bylo povzbuzující," řekla sedmdesátiletá návštěvnice.

Oficiální štafeta s pochodní má začít 26. března ve Fukušimě. Do zahájení her navštíví všech 47 japonských prefektur.

Kolik by stály Hry bez diváků?

Japonsko doufá, že olympijské hry přilákají množství zahraničních turistů. Jednou z uvažovaných možností je však i konání soutěží bez diváků. To by znamenalo ztrátu 800 milionů dolarů (asi 20,5 miliardy korun) za 7,8 milionu vstupenek.

Náklady pořadatelů na OH v Tokiu jsou oficiálně 12,6 miliardy dolarů (322 miliard korun). Rekordní více než tři miliardy dolarů jsou od japonských sponzorů, mezi nimiž vzrůstá nervozita.

Hartung: Termín Her je neudržitelný

Oficiální prohlášení vydali Norové či Brazilci, proti konání her se vyslovili už i američtí atleti či plavci. Nově vystoupil také čtyřnásobný mistr Evropy v šermu Němec Max Hartung. Ten rovnou odmítl svou účast, pakliže se olympiáda nepřesune na pozdější termín.

"Došel jsem k tomuhle rozhodnutí sám od sebe. Pro mě je ten termín neudržitelný," řekl televizní stanici ZDF třicetiletý šavlista, který má i světový titul v soutěži družstev.

Účastník her v Londýně a Riu de Janeiro je nyní v domácí karanténě a přemýšlí, jak nejlépe přispět k tomu, aby současná situace pominula. "To můžu tím, když zaujmu nějaký postoj a budu se chovat správně," uvedl Hartung.

Z Itálie přes Turecko do Jihoafrické republiky

Řada dalších sportovců musí řešit mnohé nesnáze v plánované přípravě. Olympijský plavecký šampion Chad le Clos byl nucen už podruhé předčasně ukončit tréninkový kemp. Po zrušeném soustředění v Itálii narychlo opustil i náhradní pobyt v Turecku a odcestoval domů do Kapského Města. Neví ale, jak dlouho zůstanou v Jihoafrické republice sportovní areály ještě otevřené.

"Ještě v pondělí jsem počítal s tím, že v Turecku zůstanu šest sedm týdnů. A najednou se země začala připravovat na karanténu a hotely se nejspíš budou zavírat. Měli jsme 36 hodin na to, abychom se odtamtud dostali," popsal listu South Africa's Sunday Times svůj úprk ze země.

Le Clos pochybuje, že se za současné situace podaří uspořádat olympijské hry podle plánu, je ale odhodlaný pokračovat v přípravě, jak jen to bude možné. "I když je nakonec odloží, tvrdá práce se vám v budoucnu zúročí," vyzval ostatní sportovce, aby rovněž podle svých možností vytrvali v tréninku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články