Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Homoláč se vrátil z Keni. Šance na olympiádu je mizivá, míní maratonec

Jiří Homoláč je zpátky z Keni. Z tamního soustředění se vrátil kvůli koronaviru předčasně. Plánoval se vrátit těsně před půlmaratonem v Praze (28. 3.), ten je však zrušený, a tak přiletěl už v pondělí. 

Jiří Homoláč
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Připravuje se na Pražský maraton, při němž by chtěl 3. května zabojovat o olympijské hry, ale s jeho konáním moc nepočítá. Keňa nepatří mezi rizikové země, takže Homoláč oficiálně nemusí být v karanténě. Platí pro něj "pouze" omezení jako pro všechny české občany.

"Každopádně v rámci prevence i tak nebudu chodit nikam mezi lidi. Stejně budu maximálně běhat někde v lese, a až zakážou i to, koupím si běžecký pás a budu běhat v obýváku," uvedl v rozhovoru pro web běhej.com. V Keni bylo ke čtvrtečnímu večeru podle statistik Univerzity Johnse Hopkinse sedm případů koronaviru, přesto se i tamních sportovců opatření dotkla.

Běžci minulý týden dostali zákaz vycestovat a ve čtvrtek atletický svaz přikázal s okamžitou platností uzavřít všechny tréninkové kempy a kluby v zemi. To už byl Homoláč v Česku a je rád, že Afriku opustil.

Jiří Homoláč
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Řešilo se to tam dost a je možná dobře, že jsme odjeli. O víkendu jsem šel v Itenu trénink, a když jsem po cestě potkával místní, dávali si ruku před pusu, jen co jsem proběhl kolem. Neřekl bych, že mají přímo strach, ale nejistota tam je," popisoval. Přišel o půlmaraton v Praze, ale zatím se chystá na Pražský maraton.

"Třeba v neděli jsem ještě v Itenu šel dopoledne 12 kilometrů a odpoledne 30, to jsou pořád docela bomby," uvedl. Vzhledem k vývoji situace v Česku i Evropě je ale ke konání závodu skeptický.

"Když vidím, jak se všechno kolem ruší, moc šancí bych tomu nedával," poznamenal. Přišel by tím o jedinou šanci zaběhnout olympijský limit 2:11:30. "Pokud maraton v Praze nebude, v podstatě by to tím skončilo," řekl. Šance na postup jinou cestou je mizivá.

"Dá se kvalifikovat i skrz tabulky, ale i na potřebné 80. místo bych musel mít čas někde kolem 2:12. Ale pořád trénuju. Dokud to není oficiálně zrušené, nevzdávám to," dodal běžec s osobním rekordem 2:14:35 z loňského maratonu v Berlíně. Ve světovém žebříčku mu v maratonu aktuálně patří 774. místo.

Věří, že formu případně využije později. "Co natrénuješ, se ti v životě sčítá. Třeba budou aspoň v květnu nebo červnu závody na dráze nebo půlmaratony v Budějovicích a Olomouci. A kdyby ani tohle nebylo, nedá se nic dělat, musíme se s tím nějak porvat. Když se mi limit nepovedl před čtyřmi lety, byl jsem z toho hodně špatný, ale teď to beru tak, že nemá cenu zabývat se věcmi, které stejně nemůžu ovlivnit," dodal třicetiletý běžec. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články