Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Odložte olympiádu, žádají Norové. Hry nemůžete přeložit na další sobotu jako fotbal, oponuje Bach

Zástupci Norského olympijského výboru požádali předsedu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomase Bacha o odklad zahájení olympijských her v Tokiu do té doby, než bude pandemie koronaviru pod kontrolou. Bach v reakci na sílící kritické hlasy ale uvedl, že by šlo o to nejméně spravedlivé řešení.

Olympijský oheň
zdroj: ČTK/AP

Bach ale vidí situaci, která sportovní svět rozpoltila, jinak. "Zničilo by to olympijský sen 11 tisíc sportovců ze 206 národních olympijských výborů a uprchlického týmu MOV. Odvolání Her by bylo to nejméně spravedlivé řešení," řekl šéf olympijského hnutí v rozhovoru pro německou rozhlasovou stanici SWR.

Upozornil, že OH nejdou přesunout tak relativně lehce jako soutěže v jiných sportech. "Olympijské hry nemůžete přeložit na další sobotu jako fotbalový zápas," dodal Bach, jenž kvůli uzavření Olympijského domu v Lausanne pracuje z domova.

Norové se na Bacha obrátili po jednání se sportovními svazy ve své zemi. Přidali se tak ke stále rostoucím hlasům, které volají po odložení Her. V minulých dnech se pro změnu termínu vyslovila řada sportovců nebo předsedové národních olympijských výborů ve Španělsku a Slovinsku, k nim se přidali rovněž Brazilci.

Kvůli celosvětovému šíření nemoci COVID-19 a přijatým opatřením nemají sportovci podle nich možnost se na vrcholnou akci řádně připravit. "Hry v červenci by byly v rozporu s olympijským principem rovných podmínek. Na odložení o rok nevidím nic špatného," řekl slovinský předseda Bogdan Gabrovec.

MOV trvá na tom, že Hry v japonské metropoli začnou podle plánu 24. července. Bach ve středu uvedl, že do začátku OH zbývají více než čtyři měsíce a v tuto chvíli není třeba sahat k radikálním rozhodnutím. Podobný názor zastává i předseda ČOV Jiří Kejval, podle něhož by Hry v původním letním termínu daly světu naději, že se život vrací do normálních kolejí.

V pátek Bacha podpořil také olympijský výbor USA, který doporučil sportovcům, aby se na soutěže podle možností dál připravovali. S opačným názorem však vystoupil například ředitel plaveckého svazu USA Tim Hinchey a dnes se přidalo i vedení amerických atletů.

"Chápeme důsledky takové žádosti, zejména logisticky by to bylo vše velmi složité. Ale v této situaci není pokračování v přípravě na Hry v zájmu našich sportovců," uvedl ředitel atletického svazu USA Max Siegel.

Ani japonští pořadatelé nepřipouštějí jiný scénář. "Nepřísluší nám rozhodovat o změně termínu nebo zrušení Her, to je výlučně v kompetenci MOV. My se každopádně připravujeme na červencové zahájení," řekl místopředseda organizačního výboru Tošiaki Endo.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články