Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Dvě třetiny Japonců jsou pro odložení olympiády, ukazují průzkumy

Zhruba dvě třetiny dotázaných Japonců jsou pro odložení olympijských her. Japonský premiér Šinzó Abe, pořadatelé i Mezinárodní olympijský výbor (MOV) na pořádání v řádném termínu ale trvají. Otazník zůstává nad naplněním účastnických míst v situaci, kdy sportovní klání nemohou probíhat.

Japonský premiér Šinzó Abe
zdroj: Reuters autor: BRUNO KELLY

V posledním průzkumu 63 procent Japonců uvedlo, že by OH měly být odloženy. Jen 23 procent odpovědělo, že by se měly uskutečnit v řádném termínu. Obdobný průzkum v pondělí zveřejnila agentura Kjódó a výsledky byly stejné.

Téměř 70 procent Japonců uvedlo, že si nemyslí, že by Tokio bylo schopné uspořádat vrcholnou sportovní akci tohoto roku podle plánu.

Navzdory rušení drtivé většiny sportovních akcí včetně řady olympijských kvalifikací ale pořadatelé i Mezinárodní olympijský výbor trvají na tom, že jiný plán než zahájení olympiády dne 24. července neexistuje.

Japonský premiér Abe o tom naposledy ujišťoval představitele G7. "Děláme vše, co je v našich silách, abychom se na hry připravili. Chceme uspořádat kompletní akci jako důkaz, že lidstvo dokáže porazit nový koronavirus," prohlásil.

Sport
zdroj: ČT4

O chromení sportovního dění po celém světě narušuje také kvalifikace ve všech 33 sportovních odvětvích, která na hrách budou. Zatím je rozděleno 57 procent z jedenácti tisíc účastnických míst, uvedl Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

"U zbývajících 43 procent míst bude MOV spolupracovat s mezinárodními federacemi při tvorbě nezbytných praktických změn v jejich kvalifikačních systémech pro Tokio 2020," doplnil MOV, jehož zástupci telefonicky jednali s funkcionáři světových sportovních svazů. Využít se podle MOV mohou žebříčky nebo dřívější výsledky. 

Je nám líto, video expirovalo.
Rušení sportovních akcí neustává, většina Japonců je pro odložení LOH

MOV: Směřujeme ke 24. červenci

Abe se vyhnul odpovědi na otázku, zda se někdo z představitelů G7 ptal na možné zrušení nebo odložení olympiády. Předseda koordinační komise Mezinárodního olympijského výboru pro OH v Tokiu John Coates popřel dřívější slova člena MOV Dicka Pounda, že konečný verdikt musí padnout do konce května.

"MOV nikdy nepotvrdil data, se kterými Dick přišel, a myslím, že Dick už taky vzal tato slova zpět. Všechno směřuje k začátku 24. července," řekl australské mediální společnosti Fairfax.

Prezident Francouzského olympijského výboru Denis Masseglia se ale v pondělí nechal slyšet, že by pandemie koronaviru musela být do konce května na ústupu, aby bylo reálné olympijské hry v řádném termínu uspořádat.

Novým koronavirem pocházejícím z Číny se nakazilo téměř 180 tisíc lidí, přes sedm tisíc jich zemřelo. Epicentrum je nyní v Evropě v čele s Itálií. Vedle soutěží vládní opatření narušují také přípravu olympioniků. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články