Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

"Plán B neexistuje". V nakaženém světě pokračují přípravy na olympiádu

Zatímco po celém světě se ruší jeden závod či turnaj za druhým, pořadatelé olympijských her zůstávají překvapivě v klidu. Alespoň veřejně: japonský premiér Šinzó Abe prohlásil, že Japonsko olympiádu uspořádá "bez problémů a podle plánu". Sekunduje mu také prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.

Japonsko a olympijské hry
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Stanislav Kogiku

V posledních dnech došlo ke zrušení naprosté většiny sportovních akcí. Mnohé z nich měly sportovcům pomoci kvalifikovat se do olympijského Tokia. Například Ondřej Synek přijde o kvalifikační akci ve švýcarském Lucernu. Na ní si chtěl dopomoci k olympijskému startu na dvojskifu. Podobných příběhů je více.

V Řecku byla také mj. předčasně ukončena cesta olympijské pochodně. Navzdory tomu Abe trvá na tom, že olympiáda začne podle plánu, tedy 24. července. "Nákazu překonáme a uspořádáme Hry tak, jak bylo naplánováno," pronesl v sobotu japonský premiér. Dodal, že odložení olympiády není na programu dne.

Z Mezinárodního olympijského výboru zní to samé. "Jsme devatenáct týdnů od úvodního ceremoniálu a máme plnou důvěru v to, že se nákazu podaří zastavit," uvedl prezident MOV Bach. "Žádný plán B neexistuje," dodal.

MOV je zvyklý na těžká rozhodnutí

Situaci pro deník Guardian komentoval také Michael Payne, který pracoval ve vysokých patrech marketingu MOV. "Dalších několik týdnů bude těžkých. Nechci dopady koronaviru zlehčovat. Ale za dva měsíce může situace vypadat o dost jinak, i kvůli tomu, že Japonsko a Čína už zřejmě mají to nejhorší za sebou," řekl Payne.

"V roce 2017 tu byla krize mezi Kim Čong-unem a Donaldem Trumpem a mnozí se ptali, zda je správné poslat sportovce do jednoho z nejnebezpečnějších míst na zemi. Tři měsíce poté proběhla v Pchjongčchangu olympiáda bez potíží. V roce 2016 před Riem zase panovaly obavy z viru zika," připomněl Payne.

Ubezpečil, že MOV rozhodně situaci na lehkou váhu nebere. "MOV je zvyklý dělat těžká rozhodnutí a má tým velmi zkušených expertů, kteří zváží rizika a rozhodnou se správně," věří Payne. V Japonsku zatím evidují zhruba 800 případů nákazy, 22 lidí zemřelo.

Mezinárodní olympijský výbor rozhodně nečeká jednoduché rozhodnutí. Ztěžuje ho samotný charakter olympiády, která by do Japonska přilákala velké množství návštěvníků z celého světa. Jaký by to mělo dopad na tamní lékařský systém? A co by se stalo, kdyby nákaza propukla přímo v olympijské vesnici, kde se může poměrně snadno šířit?

Případné odložení také nebude snadné. Dá se olympiáda posunout o několik měsíců, když se sportovci připravují podle tréninkových plánů s jasně daným vrcholem (v červenci a srpnu)? Je vůbec možné "přebookovat" všechna ubytování a další věci? A jak by proběhla termínová kolize s jinými sporty?

To všechno musí tým MOV zvážit. Rozhodnutí se ani zkušeným expertům nebude dělat lehce.

Zdroj
ČT sport, Guardian, insidethegames.biz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články