Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Michálek: Připraveni jsme byli dobře. Jen jsme nevěděli, jak na soupeře hrát

Soči - Čeští hokejisté cítili po prohraném utkání s USA velké zklamání. Nejen z toho, že se uzavřela šance na zisk medaile z vrcholného turnaje, ale také z toho, že čas generace okolo Jágra, Židlického či Eliáše se chýlí ke konci. Svůj výkon na olympiádě však nehodnotí úplně černě.

Milan Michálek v utkání s USA
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Cítím, že takových šancí v budoucnu nemusí přijít moc. Každá taková zahozená šance mrzí dvojnásob. Jágr, Židlický, Eliáš..., nikdo neví, jak dlouho budou hrát," prohlásil Milan Michálek. "Šanci hrát v takovém mužstvu už nebudu nikdy mít. I z toho důvodu je těžké přijmout, že je to další zmařená šance," litoval útočník Ottawy Senators.

"Každá prohra je zklamání, ať už je to na mezinárodní, nebo klubové úrovni," přemítal Patrik Eliáš. "Asi už šanci reprezentovat nedostanu. Mrzí mě celkově to vystoupení na olympiádě, jsem rád, že jsem alespoň měl šanci dnes si ještě zahrát," doplnil.

V utkání s Američany podle hokejistů byla klíčová první třetina, a zvláště její závěr, v němž obdrželi branku necelé dvě vteřiny před koncem. "Věděli jsme už před zápasem, že to bude těžký zápas. Dnes jsme nestíhali, oni byli lepší a zaslouženě vyhráli. Rozhodla první třetina, myslím, že třetí gól nám vzal naději na úspěch. Sice jsme pořád bojovali až do konce, ale neměli jsme na to. Hráli svou typickou hru, šli tvrdě do branky a dávali všechno na bránu," všiml si Michálek.

Sil už nebylo nazbyt

"První třetina se odehrávala pro nás velmi dobře," řekl Eliáš. "Bylo tam deset minut, kde byly kvalitní šance na obou stranách. My je neproměnili, oni ano. Dali gól necelé dvě vteřiny do konce třetiny a v takto důležitých zápasech se už pak hraje těžce proti týmu, který hrál se čtyřmi hráči vzadu."

Svou roli podle hokejistů hrál i fakt, že do utkání nastoupili pouhý den po osmifinále se Slovenskem. "Na to se ale nemůžeme vymlouvat," prohlásil Michálek. "Oni využili pozice, jakou měli, a šli do čtvrtfinále přímo, my jsme hráli těžký zápas a určitě nám to nějaké síly vzalo."

V zámoří jsou hokejisté zvyklí hrát dva dny po sobě. Přesto na širokém ledě čeští hokejisté nestíhali. "Navíc je horko, člověk se dost potí. Těch sil už nebylo moc nazbyt," přemítal Michálek. "Věděli jsme, že budeme muset dotahovat, hodně bruslit. Ale oni měli výhodu, zasloužili si ji, protože postoupili přímo, my ne," řekl. 

Ujíždí nám vlak, říká Michálek

Michálek nechtěl komentovat názory, že by měl odstoupit trenér Alois Hadamczik. "Tohle není na mně, ale na jiných," uvedl. "Byli jsme připraveni dobře, na to se vymlouvat nemůžeme. Jen jsme nevěděli, jak na soupeře hrát," dodal. 

Podle kapitána Tomáše Plekance však problém v přípravě nebyl, na soupeře prý byli Češi přichystáni dobře. "V šatně bylo všechno řečeno, řekli jsme si, jak chceme hrát. Na ledě ale udělá člověk chybu. Pak jsme prostě neměli sílu, abychom to uhráli. Všechno, co jsme si říkali v kabině.... Jde o chyby. My jsme se už nedostali zpátky do zápasu," řekl.

"Kdybychom hráli zápasy šedesát minut, šance byla větší," prohlásil Plekanec a narážel tak na fakt, že Češi na turnaji neodehráli ani jeden zápas, ve kterém by se nevyvarovali výpadků.

Český hokej by se měl podle Michálkova názoru změnit. "Teď to totiž vypadá, že nám trochu ujíždí vlak," připustil. Jde podle jeho názoru zejména o věk hráčů. "U nás chybí mladí," podotkl.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články