Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kanada rozhodla o výhře nad Lotyšskem až šest minut před koncem

Soči – Hokejisté Kanady naplnili očekávání a ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Soči porazili Lotyšsko 2:1. Obhájci zlata z Vancouveru se ale na postup hodně nadřeli a rozhodl o něm až na začátku 54. minuty v přesilovce bek Shea Weber. V semifinále čeká Kanaďany derby proti výběru USA, který vyřadil český tým. Lotyši dosáhli na nejlepší umístění v historii a skončí osmí.

Patrick Sharp se raduje z kanadského gólu.
zdroj: ČTK/AP

Museli jsme se snažit zůstat klidní. Věděli jsme, že soupeř bude bojovat. Měli za sebou skvělý turnaj a hráli tvrdě. My jsme se jen snažili dostat co nejvíce puků do branky, ale věděli jsme, že mají velmi dobrého brankáře i obranu. Naštěstí se nám pak podařilo najít cestu, jak gól dát," prohlásil autor vítězné trefy Weber.

Kanaďané sice v první třetině spustili očekávanou palebnou kanonádu, vyhráli ji na střely 16:6, jenže stav byl dlouho vyrovnaný. Poté, co neuspěli Getzlaf a také Crosby, který jel sám proti brankáři Gudlevskisovi, nabil ve 14. minutě Nash zpoza branky Sharpovi a ten zamířil přesně. Už za dvě minuty ale ujel Darzinš po dlouhé Kuldově přihrávce kanadským zadákům a na blafák do bekhendu byl gólman Price krátký.

Podobnou převahu co do počtu vyslaných projektilů mezi tři tyče měli zástupci kolébky hokeje rovněž ve druhém dějství (19:5), jenže Gudlevskis byl pro ně nepřekonatelnou překážkou. Ve 26. minutě navíc spálil velkou šanci Indrašis. Na druhé straně nedal ve velké možnosti Marleau. Krátce před druhou přestávkou mohl ještě vrátit vedení na stranu Kanady Perry, jeho záměr o zakončení bekhendem však Gudlevskis dobře přečetl.

Lotyšský brankář Kristers Gudlevskis a obránce Kristaps Sotnieks
zdroj: AP autor: Bruce Bennett

"Je vhodnějším typem na to, aby čelil střelám zámořského celku, proto dostal přednost před Masalskisem. Měl velké množství práce, ale zafungovalo to dobře," uvedl kouč poražených Ted Nolan.

Zámořský tým dokázal ještě vystupňovat tlak, za třetí třetinu vyslal na Gudlevskise znovu o tři rány více, jenže postupová vítězná trefa stále nepřicházela. Ve 48. minutě zachránil Lotyše Ozolinš, když udržel kotouč před brankovou čárou. Vzápětí musel naopak zasahovat Price proti Darzinšovi.

V 52. minutě přišel rozhodující okamžik utkání. Na trestnou lavici musel Pujacs, Doughty sice ještě nedokázal zblízka zakončit do odkryté branky, ale tři vteřiny před koncem početní výhody naservíroval puk Weberovi a ten od modré čáry trefil přesně k tyči. Statečně bojující Lotyši to zkusili ještě s hrou bez gólmana, ale jejich snaha byla marná.

Pro Kanaďany musela být závěrečná siréna úlevou. Z dobývání lotyšské branky už začínali být chvílemi zoufalí. Na dva góly potřebovali celkem 57 střel.

Trenér Kanaďanů Mike Babcock:"Člověk by si nepomyslel, že nám gólman pochytá přes 50 střel. Ale tvrdě makal a stejně tak hráči před ním. My jsme si jen říkali, že se musíme držet správných věcí. Když to děláte, býváte odměněni."

Další krok k vysněné obhajobě zlata se pokusí Kanaďané udělat v pátek, kdy od 18 hodin SEČ vyzvou tým USA. "Samozřejmě ty kluky dobře známe, hrajeme proti nim doma v Severní Americe. Lze očekávat velký zápas. Dosud hráli na olympijském turnaji skvěle, bude to vzrušující utkání," předpověděl Weber.

"Čekají nás Američané, kteří dávají góly velmi snadno. A nám se to až tak jednoduše nedaří," připustil Babcock.

Kanada - Lotyšsko 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Sharp (Nash), 54. Weber (Doughty, Toews) - 16. Darzinš (Kulda, Sprukts). Rozhodčí: Peel (USA), Rönn - Suominen (oba Fin.), Kovachik (Kan.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 9 825.

Sestavy:

Kanada: Price - S. Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester, Hamhuis - Kunitz, Crosby, Bergeron - Perry, Getzlaf, Benn - Carter, Toews, Marleau - Nash, Tavares, St. Louis - Sharp. Trenér: Mike Babcock.

Lotyšsko: Gudlevskis - Bartulis, Kulda, Rekis, Ozolinš, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs - Karsums, Girgensons, Indrašis - M. Redlihs, Sprukts, Darzinš - Cipulis, Pavlovs, Keninš - Jass, Štals, Berzinš. Trenér: Ted Nolan.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články