Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sborná nesplnila povinnost a v Soči končí. Na Finsko neměla

Soči - Hokejisté Ruska se do semifinále olympijského turnaje nepodívají. Ve čtvrtfinále podlehli reprezentaci Finska 1:3 a v Soči předčasně končí. Sborná tak prohrou orámovala dosavadní rozpačité výkony na "svých Hrách". Rusové museli projít přes osmifinále, kde přehráli Norsko. To se jim podařilo, na tým kolem Temu Selänneho už ale neměli. Finové budou hrát o finále v pátek se Švédskem.

Smutní hokejisté Ruska
zdroj: ČTK/AP

Rusové začali olympiádu ve skupině A. Na úvod porazili Slovince 5:2, jejich soupeř přitom nakonec také skončil ve čtvrtfinále. Na rozdíl od Rusů však překvapivě - před startem turnaje byli Slovinci pasováni do role outsiderů.

Sborná chtěla pokračovat v krasojízdě, ale proti USA se jí zadrhl motor. Po nerozhodném stavu 2:2 přinesly Američanům výhru až samostatné nájezdy. Stejná situace se opakovala i ve vyrovnaném duelu se Slovenskem, v rozstřelu však tentokrát uspěli Rusové.

Jenže bodový počet znamenal pro Rusy komplikaci v podobě osmifinálové cesty přes Norsko. V ní splnili povinnost, kterou od nich žádal hlavně ruský prezident Vladimir Putin a díky dvěma gólům a jedné asistenci Alexandra Radulova zvítězili 4:0.

Finsko k výhře nakročilo v první třetině

Rusové začali aktivně. Přibrzdilo je sice Kovalčukovo vyloučení, při kterém otestoval Varlamova Selänne, ale v osmé minutě se při Granlundově trestu dočkali vedení. Dacjuk našel mezi kruhy nepokrytého Kovalčuka, který zamířil přesně k pravé tyči. Za 87 sekund ale bylo vyrovnáno. Aaltonen oklamal Nikitina, zleva se natlačil do střelecké pozice a z úhlu překonal Varlamova.

Sborná se pak ubránila při Těreščenkově trestu a naopak udeřit mohli Radulov s Kovalčukem. V 18. minutě se radovali Finové, když Granlund přebruslil Vojnova na levé straně a vyzval Selänneho k obratu skóre. Třiačtyřicetiletý nejstarší střelec gólu pod pěti kruhy se trefil na turnaji podruhé. Rusové se tlačili ve druhém dějství za vyrovnáním, ale po Popovově přihrávce trefil Ovečkin skákající puk jen do Raska.

Utkání Rusko - Finsko
zdroj: ČTK/AP

Ve 26. minutě při Jemelinově trestu zmrazil ruské fanoušky Granlund, který u levé tyče dorážel po střele Selänneho a zvýšil na 3:1. O chvíli později vystřídal Varlamova v ruské brance Bobrovskij. Snížit mohl Sjomin, ale v úniku trefil jen padajícího Raska. Finové se ubránili i při Aaltonenově trestu. Rusové se těžko prosazovali a svěřenci trenéra Erkky Westerlunda jejich střelecké pokusy obětavě blokovali.

Blízko snížení byla sborná ve 48. minutě, ale u levé tyče zakončující Dacjuk Raska nepřekonal a neuspěl ani Radulov z dorážky. Stav se nezměnil ani při trestu Fina Kukkonena a následně Rusa Kuljomina. Rusové byli v křeči, Finové mohli ze dvou brejků zvýšit. Ani 66 vteřin trvající power play už sborné naději nedala.

Rusko - Finsko 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Kovalčuk (Dacjuk) - 10. Aaltonen (Kontiola), 18. Selänne (Mikael Granlund), 26. Mikael Granlund (Selänne, Timonen). Rozhodčí: Sutherland (Kan.), Vinnerborg (Švéd.) - Devorski, Wilmot (oba Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 11.654. 

Rusko: Varlamov (27. Bobrovskij) - Markov, Vojnov, Medveděv, Jemelin, Bělov, Nikitin, Tjutin - A. Radulov, Dacjuk, Kovalčuk - Popov, Malkin, Ovečkin - Sjomin, Anisimov, Kuljomin - Tarasenko, Ničuškin, Těreščenko - Tichonov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Finsko: Rask - Vatanen, Timonen, Salo, Määttä, Hietanen, Lepistö, Väänänen, Kukkonen - Selänne, Mikael Granlund, Immonen - T. Ruutu, O. Jokinen, J. Jokinen - Korpikoski, Kontiola, Aaltonen - Komarov, Pihlström, Lehterä. Trenér: Erkka Westerlund.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články