Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Hejnová svým letošním maximem postoupila do finále, o zlato bude házet i Špotáková

Rio de Janeiro - Barbora Špotáková v druhé kvalifikační sérii hodila 64,65 metru a postoupila do finále, kde bude usilovat o třetí olympijské zlato za sebou. Obhajoba medailového kovu čeká i Zuzanu Hejnovou, která v semifinále běhu na 400 metrů překážek nenašla přemožitelku a bez problémů postoupila svým nejlepším časem sezony 54,55 sekundy do finále. Semifinálový běh naopak nevyšel Denise Rosolové a Petru Svobodovi. Nedařilo se ani výškaři Jaroslavu Bábovi, který překonal pouze základní výšku 220 cm a ve finále skončil na 14. místě.

Zuzana Hejnová
zdroj: Reuters autor: LUCY NICHOLSON

Oštěpařka Barbora Špotáková postoupila do finále olympijských her v Riu a po triumfech v Pekingu a Londýně bude usilovat o třetí zlato za sebou. V druhé kvalifikační sérii hodila 64,65 metru, limit byl rovných 63 metrů, prvním pokusem za ním o půl metru zaostala.

V Riu zatím neuspěla ani jedna ze tří atletek, které mohly vyhrát jednu disciplínu na třetích olympijských hrách za sebou. Jamajská sprinterka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová získala na stovce bronz, stejně jako Etiopanka Tiruneš Dibabaová v běhu na 10 000 metrů. Novozélandská koulařka Valerie Adamsová skončila druhá.

Špotáková do Ria odjela jako letošní světová jednička s výkonem 66,87, v kvalifikaci ji ale z této pozice nečekaně sesadila Maria Andrejczyková. Dvacetiletá Polka hodila 67,11 metru a osobní rekord si vylepšila o více než tři metry.

"Věřila jsem si hodně, po prvním hodu jsem si byla jistá. Ale samozřejmě jsem ráda, že jsem to splnila i s nějakým metrem navíc," řekla Špotáková. Necítila se ale ideálně, nemohla se nabudit. "Byla jsem nějaká ospalá, chtělo by do finále trochu života do toho umírání. Ještě jsem se moc s tím posunem nesžila, nejsem noční pták. Když si člověk vzpomene, kolik je doma hodin, tak se mu chce spát," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Špotáková: Finále bude vyrovnané a musím v něm zrychlit

Zuzana Hejnová nebude na olympijských hrách v Riu chybět ve finále na 400 metrů překážek. Obhájkyně bronzu a dvojnásobná mistryně světa vyhrála první semifinále svým nejlepším časem sezony 54,55 sekundy.

Hejnová v zatáčce před cílovou rovinkou výrazně zrychlila a přehnala se přes vedoucí Jamajčanku Ristanannu Traceyovou, kterou nakonec porazila o 25 setin. V sezoně ovlivněné zraněním achilovky dokázala česká rekordmanka dohnat tréninkové manko a z rozběhu v Riu hladce prošla do dalších bojů z druhého místa časem 55,54. Už to bylo její letošní maximum.

"Běželo se mi dobře, bylo to kontrolované. Samozřejmě už jsem musela běžet rychleji než v rozběhu, ale věřím tomu, že tam je ještě rezerva," řekla Hejnová. Že se její forma zvedá, tušila už před odjezdem do Ria. "A jak jsem si odpočala, tak to vylítlo a jsem spokojená, forma je," radovala se.

Plusem pro ni bude psychika. Celou sezonu pořádně nezávodila a nyní zjišťuje, že je schopná bojovat o zlato. "Jsem víc natěšená, i sama sobě dokazuju, jak jsem schopná běžet, že to není ještě můj strop," uvedla. Semifinále sice rozběhla pomalu, ale šetřila se na konec. "Ve finále to budu muset rozběhnout svižněji, ale pořád si to kontrolovat, abych měla sílu na ten zátah," plánovala.

Denise Rosolové se postup do finále naopak vůbec nepodařil. V druhém semifinálovém běhu skončila na posledním osmém místě časem 57,39. V rozběhu byla více než o vteřinu rychlejší.

"Na sedmé překážce jsem tam natáhla krok, pak jsem za překážkou zapadla, a místo abych to tahala dál, tak jsem drobila. Nebylo to povedené," uznala Rosolová. Chce si od překážek odpočinout a v zimní sezoně plánuje start v pětiboji. "Potřebuju si psychicky odpočinout," vysvětlila.

Petr Svoboda byl do semifinále 110 metrů překážek dodán jako 25. běžec až po dvou protestech. Český překážkář byl nejprve diskvalifikovaný za úmyslné sražení jedné z překážek, poté jeho setinový postup málem zhatil opakovaný běh jamajského závodníka.

"Nebyla to ideální příprava na závod. Celou noc jsem nespal a čekal, jestli to vyjde. Pak jsem si sice zatancoval na pokoji, ale už jsem se nedokázal nabudit," prohlásil. "Ale není to výmluva," dodal.

Český rekordman běžel v první dráze, která obvykle zůstává volná, a z osmi soupeřů porazil jen domácího Brazilce Joaa Vítora de Oliveiru. Po pomalejším startu měl dobrou prostřední část, jenže poté začal shazovat překážky a časem 13,67 sekundy doběhl až předposlední. "Tohle rozhodně nebyl výkon, který jsem tady chtěl podat," uvedl překážkář. 

Jeho semifinálový běh vyhrál časem 13,15 nejrychlejší muž letošní sezony Omar McLeod z Jamajky. Ten nakonec získal olympijské zlato v čase 13,05 sekundy s bezpečným náskokem před Orlandem Ortegou ze Španělska a Dimitrim Bascouem z Francie. Jamajka dosud v této disciplíně měla jen londýnský bronz, pro který si doběhl Hansle Parchment.

Výškař Jaroslav Bába obsadil v olympijském finále v Riu 14. místo. Překonal pouze základní výšku 220 centimetrů, o pět centimetrů výš už neuspěl. Na 225 cm vypadl také Australan Brandon Starc, kvůli jedné opravě na 220 cm skončil za Bábou patnáctý. Z vítězství se radoval Kanaďan Derek Drouin, který ve finále skočil 238 cm. 

"Nešlo mi to dneska, ani jeden skok se mi nepovedl. S olympiádou se tady loučím, další už neplánuji, ale ještě bych si chtěl v příští sezoně spravit chuť a podívat se na mistrovství světa. Teď si musím hlavně psychicky odpočinout, aby mě to skákání zase bavilo, což v poslední době nebylo," řekl český reprezentant.

Bába skákal na olympiádě počtvrté, do finále se probojoval potřetí. Bronzový medailista z Atén 2004 byl o čtyři roky později v Pekingu šestý, v Londýně vypadl v kvalifikaci. Letos bylo jeho maximem 228 cm, v kvalifikaci v Riu zvládl 226 cm.

Finále v běhu na 1500 metrů vyhrála keňská běžkyně Faith Kipyegonová. Loni na MS prohrála s Genzebe Dibabaovou, v Riu jí porážku oplatila. Zvítězila jasně o 1,35 sekundy, bronz získala Američanka Jennifer Simpsonová.

Výsledky atletických závodů:

Muži:
110 m př.: 1. McLeod (Jam.) 13,05, 2. Ortega (Šp.) 13,17, 3. Bascou 13,24, 4. P. Martinot-Lagarde (oba Fr.) 13,29, 5. Allen (USA) 13,31, 6. Cabral (Kan.) 13,40, 7. Trajkovic (Kypr) 13,41, Ash (USA) diskvalifikován.
Výška: 1. Drouin (Kan.) 238, 2. Baršim (Kat.) 236, 3. Bondarenko (Ukr.) 233, 4. Grabarz (Brit.) a Procenko (Ukr.) oba 233, 6. Kynard (USA) 233, 7. Ghazal (Sýrie), Ioannu (Kypr) a Thomas (Bah.) všichni 229, ...14. Bába (ČR) 220.

Ženy:
1500 m: 1. Kipyegonová (Keňa) 4:08,92, 2. G. Dibabaová (Et.) 4:10,27, 3. Simpsonová 4:10,53, 4. Rowburyová (obě USA) 4:11,05, 5. Hassanová (Niz.) 4:11,23, 6. Bahtaová (Švéd.) 4:12,59, 7. Muirová (Brit.) 4:12,88, 8. Seyaumová (Et.) 4:13,14.

Rozběhy a kvalifikace:

Muži:
110 m př. - semifinále: 1. McLeod 13,15, ... 18. Svoboda (ČR) 13,67 - nepostoupil do finále.
400 m př. - semifinále: 1. Clement (USA) 48,26.

Ženy:
200 m - semifinále: 1. Schippersová (Niz.) 21,96.
400 m př. - semifinále: 1. Muhammadová (USA) 53,89, 2. Hejnová 54,55 - postoupila do finále, ...24. Rosolová (obě ČR) 57,39 - nepostoupila.
Dálka: 1. Španovičová (Srb.) 687.
Oštěp: 1. Andrejczyková (Pol.) 67,11, 2. Špotáková (ČR) 64,65 - postoupila do finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články