Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Svoboda uspěl s odvoláním proti diskvalifikaci a poběží semifinále překážek

Rio de Janeiro - Petr Svoboda se nakonec představí ve večerním semifinále závodu na 110 m překážek. Česká výprava uspěla s protestem proti jeho diskvalifikaci v rozběhu. Svoboda bude nasazen ve druhém ze tří semifinále do první dráhy, která obvykle zůstává volná. Svoboda se úspěšně odvolal proti vyřazení z rozběhu také na loňském mistrovství světa.

Petr Svoboda (zcela vpravo)
zdroj: Reuters autor: David Gray

Svoboda v pondělním rozběhu doběhl šestý v čase 13,65 sekundy, který mu stačil na postup. Po závodě ho ale rozhodčí diskvalifikovali za chybný přechod jedné z překážek. Češi podali protest, kterému nakonec bylo druhý den ráno vyhověno.

Jenže předtím už dala jury druhou šanci poraženým sprinterům z úvodních dvou rozběhů, kteří závodili za silného deště. Jamajčan Deuce Carter byl v tomto dodatečném běhu rychlejší než Svoboda a odsunul českého reprezentanta ze semifinále podruhé.

Češi tak znovu protestovali, tentokrát proti Jamajčanovu výsledku. Jury rozhodla, že Svobodu zařadí do semifinále navíc jako 25. závodníka. Jamajčan Carter v semifinále zůstal. Z každého ze tří semifinále do finále postoupí dva nejlepší, další dva se kvalifikují časem.

Druhý český protest byl postaven na tom, že Carter neměl na start v dodatečném běhu právo, protože byl v rozběhu diskvalifikován. "Podle nás neměl Jamajčan nastoupit v 'rerunu', ale oni ho tam nechali a dobře vědí, že udělali chybu. Aby se neshodili, tak tam Jamajčana nechali a zároveň nám uznali protest," řekl vedoucí atletické výpravy Tomáš Janků.

Úroveň atletických rozhodčích je podle něj na olympiádě špatná. "Špatné počasí může způsobit špatná rozhodnutí a to, co se dělo včera při rozbězích překážek, je pro mě neuvěřitelné," poznamenal.

"V úspěch druhého protestu jsem už moc nevěřil, hlavně po tom, kolik protestů bylo podáno. A já už měl to štěstí a jeden vyhrál, tedy vyhrálo za mě vedení," vyprávěl Svoboda. Ráno se dozvěděl dobrou zprávu, že semifinále poběží. "Jsem strašně šťastný. Děkuji všem, co za mě celou noc a ráno bojovali," dodal český překážkář.

Svoboda se po protestu zúčastnil semifinále také na loňském mistrovství světa. Tehdy v rozběhu vůbec neběžel, protože byl diskvalifikovaný za ulitý start. Zátěžové bloky zaznamenaly jeho zhoupnutí, ale Češi rozporovali, že neztratil kontakt s podložkou rukama ani nohama. Jury protestu vyhověla a zařadila Svobodu jako 25. závodníka do semifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články