Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Velký sobotní souhrn: Slováci oslavují bronzové hokejisty. Třetí zlato získal Bolšunov

Program olympijských her se blíží do finále. Ozdobou měl být závod běžců na lyžích na 50 kilometrů, který však nakonec byl zkrácen téměř na polovinu. Vyhrál i tak hlavní favorit Alexandr Bolšunov. Slavili slovenští hokejisté, kteří získali bronz po výhře nad Švédskem (4:0). Švédští fanoušci slavili alespoň v curlingu, kde se zlata na své čtvrté olympiádě dočkal skip Niklas Edin se svým týmem.

Lední hokej

Generacím nejúspěšnějších slovenských hráčů, kteří slavně dobyli zámořskou NHL, se v minulosti nepodařilo získat medaili na olympijských hrách. O historický zápis se postarala až omlazená parta okolo kapitána Marka Hrivíka, která v utkání o třetí místo přehrála Švédy 4:0.

"Každý tomu věřil už od včera, kdy se nám nepovedl zápas (s Finy). Byla tu taková atmosféra, že se nám to může podařit. Jsem rád, že jsme to takhle zvládli. Zlomové byly první dva góly, pak už to bylo o tom, abychom ve třetí třetině neinkasovali, abychom co nejdéle drželi výsledek 2:0," uvedl obránce vítězů Peter Čerešňák.

"Jakmile přišel do brány, tak dominoval. Takže mu můžeme děkovat, že to takhle zvládl, on byl základ našeho úspěchu," dodal Čerešňák na adresu gólmana Patrika Rybára. O zlato budou v neděli hrát Finové s výběrem ROV.

Běžecké lyžování

Nejdelší distanční závod běžeckého lyžování v mužské kategorii pořadatelé kvůli silnému větru a mrazu zkrátili z 50 na necelých třicet kilometrů volnou technikou. V boji o medaile mezi sebou zápolili především zástupci Ruského olympijského výboru a Norska.

Svou dominanci nejenom na Hrách potvrdil Alexandr Bolšunov, který si doběhl pro své třetí olympijské zlato. Ruský triumf potvrdil druhý Ivan Jakimuškin. Norsku zbyla bronzová medaile Simena Hegstada Krügera.

Z českého dua byl lepší sedmatřicátý Petr Knop, Adam Fellner skončil na 42. místě. Michal Novák do závodu nenastoupil.

Boby

Čtyřbob Dominika Dvořáka je po polovině olympijského závodu dvaadvacátý z 28 posádek a v neděli ho čeká boj o to, aby mohl absolvovat finálové čtvrté kolo. Po dvou ze čtyř jízd v ledovém korytě v Jen-čchingu vede favorizovaný Němec Francesco Friedrich těsně před krajanem Johannesem Lochnerem.

"Výsledek mluví za všechno, tohle určitě není to, co si představujeme a chceme. Je mi to líto. Druhá jízda byla malinko lepší, ale ta třináctka (zatáčka) tady, to je zlo. Je to zklamání," řekl Dvořák. "Dělám chyby v řízení. Dráha je rychlejší, jezdí se o vteřinu rychleji než v tréninku. Chová se to malinko jinak a nájezdy i výjezdy jsou trošku jiné. Jde to prostě za mnou."

Závod dvojbobů ovládla německá bobistka Laura Nolteová s brzdařkou Deborah Leviovou před svými krajankami Mariam Jamankaovou a Alexandrou Burghardtovou. Olympijský bronz získaly Američanky Elana Meyersová Taylorová se Sylvií Hoffmanovou. 

Curling

Vítězi mužského curlingového finále jsou po dramatické bitvě Švédové. Tým skipa Niklase Edina zdolal soupeře z Velké Británie, které vedl skip Bruce Mouat, až v extra endu 5:4. Švédové o jednu příčku vylepšili své umístění z Pchjongčchangu, kde skončili stříbrní. 

"Je to šílené, skoro jsem se musel někoho zeptat, než jsem sem šel: 'Vyhráli jsme, že jo?'" řekl Edin bezprostředně po finále. Ke zlatu se dopracoval při čtvrtém olympijském startu, od premiérového čtvrtého místa ve Vancouveru se postupně vždy o příčku zlepšoval.

"Bože, to je nádhera. Byla to neuvěřitelně dlouhá cesta s několika hořkými porážkami. Byly to ale krásné roky, hodně úspěchů a získat teď tohle olympijské zlato - to je extra tečka," dodal šestatřicetiletý skip.

Suej Wej-ťin a Chan Cchung
zdroj: Reuters

Krasobruslení

Zlato ze soutěže sportovních dvojic zůstává v Číně. Nejlepší volnou jízdu předvedli domácí krasobruslaři Suej Wej-ťin a Chan Cchung. Čínský pár jen velmi těsně porazil ruskou dvojici Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov. 

Závod potvrdil současnou nadvládu ruských a čínských reprezentantů v této kategorii. Patřilo jim prvních pět míst.

Rychlobruslení

Závěrečné olympijské závody rychlobruslařů s hromadným startem vyhráli Belgičan Bart Swings a Irene Schoutenová. Nizozemská hvězda završila soutěže na ledovém oválu v Pekingu ziskem třetího zlata a celkově čtvrtého cenného kovu.

Swings navázal na stříbro z premiérového představení disciplíny na předchozích Hrách v Pchjongčchangu a pro Belgii vybojoval první zlato ze zimních olympijských her po 74 letech.

Akrobatické lyžování

Americký akrobatický lyžař David Wise těsně nedosáhl na zlatý olympijský hattrick v U-rampě. Úřadující dvojnásobný šampion skončil v závěrečné disciplíně freestylistů v Genting Snow Parku v Čang-ťia-kchou druhý za Novozélanďanem Nicem Porteousem.

Trio medailistů, které v odlišném pořadí kopíruje výsledek minulých Her v Pchjongčchangu, doplnil Američan Alex Ferreira.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články