Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Olympijskými šampiony jsou švédští curleři. Finále rozhodl až extra end

Vítězi mužského curlingového finále jsou po dramatické bitvě Švédové. Tým skipa Niklase Edina zdolal soupeře z Velké Británie, které vedl skip Bruce Mouat, až v extra endu 5:4. Švédové o jednu příčku vylepšili své umístění z Pchjongčchangu, kde skončili stříbrní. 

Skotský výběr skipa Bruce Mouata ziskem stříbra zajistil Británii první medaili na pekingských Hrách.

Edin si triumfem vynahradil zklamání z minulých Her v Pchjongčchangu, kde ve finále jeho tým prohrál s Američany. Tentokrát se mu premiérové olympijské zlato pro Švédsko podařilo vybojovat a zkompletoval osobní sbírku cenných kovů. V ní měl pětinásobný mistr světa už vedle stříbra z Koreje i olympijský bronz z roku 2014 ze Soči.

"Je to šílené, skoro jsem se musel někoho zeptat, než jsem sem šel: 'Vyhráli jsme, že jo?'" řekl Edin bezprostředně po finále. Ke zlatu se dopracoval při čtvrtém olympijském startu, od premiérového čtvrtého místa ve Vancouveru se postupně vždy o příčku zlepšoval. "Bože, to je nádhera. Byla to neuvěřitelně dlouhá cesta s několika hořkými porážkami. Byly to ale krásné roky, hodně úspěchů a získat teď tohle olympijské zlato - to je extra tečka," dodal šestatřicetiletý skip.

Britští curleři získali zlato pod pěti kruhy v roce 1924, kdy vyhráli turnaj na prvních zimních olympijských hrách v Chamonix. Ve Francii tenkrát hrály jen tři týmy, stříbro tehdy bralo Švédsko před domácím výběrem. Do olympijského programu se pak curling vrátil až v roce 1998 v Naganu.

Duel zámořských týmů o bronz pro sebe už v pátek rozhodla Kanada, která porazila obhájce zlata z USA 8:5. V turnaji žen skončily třetí šampionky z Pchjongčchangu Švédky poté, co si poradily 9:7 s úřadujícími mistryněmi světa ze Švýcarska. Finále až v neděli obstarají Japonky a Britky.

Výsledky curlingového turnaje:

Muži - finále: Švédsko - Británie 5:4 po dodatečném endu.

Konečné pořadí: 1. Švédsko, 2. Británie, 3. Kanada, 4. USA, 5. Čína, 6. Norsko, 7. Švýcarsko, 8. Rusko, 9. Itálie, 10. Dánsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články