Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Potřetí zlatý. Bolšunov opanoval závěrečnou volnou třicítku

Nejdelší distanční závod běžeckého lyžování v mužské kategorii pořadatelé kvůli silnému větru a mrazu zkrátili z 50 na 30 kilometrů volnou technikou. V boji o medaile mezi sebou zápolili především zástupci Ruského olympijského výboru a Norska. Svou dominanci nejenom na Hrách potvrdil Alexandr Bolšunov, který si doběhl pro své třetí olympijské zlato. Ruský triumf potvrdil druhý Ivan Jakimuškin. Norsku zbyla bronzová medaile Simena Hegstada Krügera. Z českého dua byl lepší sedmatřicátý Petr Knop, Adam Fellner skončil na 42. místě. Michal Novák do závodu nenastoupil.

Bolšunov potvrdil roli hlavního favorita závodu a vylepšil své umístění z minulé olympiády v Pchjongčchangu, kde skončil druhý. Tehdy se běželo klasicky a ve finiši jej porazil Ilvo Niskanen z Finska. Obhájce prvenství do dnešního závodu neodstartoval.

Nejlepší český závodník Petr Knop doběhl sedmatřicátý, Adam Fellner obsadil 42. místo. Michal Novák do závodu kvůli nakumulované únavě nenastoupil.

"Chtěli jsme bojovat o třicítku, ale ta byla bohužel daleko. Je to horší průměr. Musím přiznat, že jsem na to neměl," řekl Fellner. "Vítr byl hodně nepříjemný, místy byly z čerstvého sněhu nafoukané normálně závěje. Celý poslední kolo jsme měl hroznou krizi. Snažil jsem se bojovat, ale už nebylo z čeho," pokračoval Fellner, který na vítěze ztratil přes šest minut.

"Bylo to dobývání Severního pólu," komentoval podmínky trenér českých běžců Vasil Husák a stejně jako Fellner přivítal zkrácení závodu z původní padesátikilometrové vzdálenosti, které si vynutilo extrémní počasí. "Za mě jednoznačně," uvedl kouč.

O Novákově neúčasti se rozhodlo po dopoledním rozježdění. "Usoudili jsme, že není ve stavu v těchto podmínkách absolvovat takto těžký závod. Je to kumulovaná únava po absolvování celého programu olympiády. V tomto prostředí a za těchto podmínek se nám nepodařilo dostatečně zregenerovat. Jako trenér jsem udělal rozhodnutí, které by mělo především ochránit zdraví sportovce," vysvětlil před závodem Husák.

Početné startovní pole se začalo trhat po prvních jedenácti kilometrech, kdy se ujali vedení Francouz Maurice Magnificat s Bolšunovem. Naopak hvězdný Johannes Hösflot Klaebo z Norska měl s jejich tempem velké potíže. Olympijský šampion ze sprintu ztrácel po polovině závodu takřka třicet sekund, jeho manko dál narůstalo a nakonec závod nedokončil. Potíže měl i jeho krajan Hans Holund, který zprvu nabral ztrátu kvůli ztracené holi, ani později ale tempo lídrů neakceptoval.

Závod byl na olympijských hrách poprvé v historii zkrácen

Nejlépe si vedli ruští reprezentanti, kteří měli ve vedoucí desetičlenné skupince čtyři zástupce. Deset kilometrů před koncem se držel ve vedení Krüger, pro nějž to byl kvůli prodělanému covidu první olympijský závod v Číně.

Na posledním mezičase už bojovala o medaile jen pětice. Bolšunov si pak ještě před příjezdem na stadion vytvořil několikasekundový náskok před Jakimuškinem a při sólovém dojezdu do cíle si mohl zakřičet radostí.

Bolšunov získal osmou olympijskou medaili, Jakimuškin premiérovou, zatímco Krüger se probojoval na stupně vítězů pod pěti kruhy počtvrté.

Čtyřnásobný olympijský vítěz Dario Cologna ze Švýcarska při olympijské derniéře v pětatřiceti letech doběhl čtrnáctý se ztrátou téměř dvou minut.

Lyžaři nenastoupili do maratonu v plné délce poprvé v olympijské historii. Padesátikilometrový závod je v programu nepřetržitě od prvních zimních her v Chamonix 1924. Třicet kilometrů je nejdelší vzdáleností pro ženy, které mají své finále naplánováno na neděli.

Kvůli nepříznivé předpovědi počasí odstartuje nedělní olympijský závod žen v běhu na lyžích na 30 kilometrů o dvě a půl hodiny dříve, než bylo původně plánováno. Nově se běžkyně vydají na trať už ve 4:00 SEČ místo v 7:30. Délka trati zatím zůstala podle vyjádření pořadatelů nezměněná.

Výsledky běhu na lyžích na ZOH v Pekingu

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:

Běh na lyžích:

Muži - 30 km volně s hromadným startem: 1. Bolšunov 1:11:32,7 hod., 2. Jakimuškin (oba Rus.) -5,5, 3. Krüger (Nor.) -7,0, 4. Malcev (Rus.) -10,7, 5. Röthe (Nor.) -15,8, 6. Spicov (Rus.) -26,2, 7. Parisse (Fr.) -28,8, 8. Patterson (USA) -33,9, 9. Poromaa (Švéd.) -56,4, 10. Manificat (Fr.) -57,6, ...37. Knop -5:02,3, 42. Fellner (oba ČR) -6:41,6.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články