Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velký páteční souhrn: Smolařka Davidová znovu bez medaile, Slovákům útok na hokejové finále nevyšel

Biatlonistka Markéta Davidová zajela v pátečním hromadném startu nejlepší výsledek na hrách v kariéře, ale oplakala ho. Pětadvacetiletá česká reprezentantka bojovala v závěrečném závodě o premiérovou olympijskou medaili, po čtyřech střeleckých chybách však skončila znovu těsně pod stupni vítězů. Mužský závod s hromadným startem vyhrál Johannes Thingnes Bö a díky čtvrtému zlatu je nejúspěšnějším sportovcem pekingských her. Finále mužského hokejového turnaje se obejde bez Slováků, utkají se Finové s obhájci zlata Rusy. Krasobruslařská dvojice Žuková - Bidař do volných jízd nepostoupila.

Markéta Davidová
zdroj: Reuters autor: KIM HONG-JI

Biatlon

Jedenáctá žena Světového poháru Davidová doplatila ve větrných podmínkách na dvě trestná kola při závěrečné střelbě. Její norské konkurentky v boji o medaile Tiril Eckhoffová a Marte Olsbuová Röiselandová sice při závěrečné položce udělaly stejný počet chyb, na trať ale vyjely z trestného kola o něco dříve a českou závodnici za sebou udržely. Závod vyhrála Justine Braisazová-Bouchetová z Francie a získala první olympijské zlato.

"Je to můj druhý nejlepší výsledek v sezoně, takže musím být spokojená. Ale zase to uteklo o tu jednu ránu a mrzí mě to. Snažila jsem se, poslední kolo jsem nevypustila do posledního metru, tady se může stát opravdu cokoli. Holky byly ale lepší, tak to asi mělo být," řekla se slzami v očích Davidová, která byla v úvodu her šestá ve vytrvalostním závodě.

Čtvrtá skončila jako třetí Češka na hrách. Před ní obsadily nepopulární místo těsně pod stupni vítězů rychlobruslařka Martina Sáblíková na 3000 metrů a Ester Ledecká v lyžařské kombinaci. Obě nicméně získaly medaile v jiných závodech.

Biatlonistka Lucie Charvátová dojela na 28. pozici poté, co absolvovala pět trestných okruhů. V mužském závodě skončil Michal Krčmář také po pěti trestných okruzích jednadvacátý. Čeští biatlonisté tak poprvé od roku 2010 vyšli na hrách medailově naprázdno.

Trojnásobný vítěz Světového poháru Bö zvítězil i přes čtyři chyby na střelnici před Martinem Ponsiluomou ze Švédska a krajanem Vetle Sjastadem Christiansenem. Krčmář dojel s více než tříapůlminutovou ztrátou na Nora na jednadvacáté pozici. "S tímhle nejsem spokojený. Měl jsem to rozjeté mnohem líp. Práce, kterou jsem odváděl dvanáct kilometrů, pak přišla vniveč. S tím nejsem spokojený," zlobil se na sebe Krčmář.

V Číně Bö vybojoval celkem pět medailí: po triumfech ve sprintu, štafetě a smíšené štafetě získal ještě bronz ve vytrvalostním závodě a stane se nejúspěšnějším sportovcem her v Pekingu. Bö zároveň vybojoval patnácté norské zlato na těchto hrách, což je historické maximum. O dosavadní rekord čtrnácti zlatých se Norové dělili s Kanadou a Německem.

Krasobruslení

Sportovní dvojice krasobruslařů Jelizaveta Žuková, Martin Bidař po dvou pádech v krátkém programu nepostoupila do volných jízd. V úvodní části soutěže obsadila sedmnáctou příčku, od postupové šestnáctky ji dělilo 1,19 bodu. Vedou domácí Suej Wej-ťin a Chan Cchung o pouhých 16 setin bodu před Rusy Jevgenijí Tarasovovou a Vladimirem Morozovem.

Lední hokej

Slovenští hokejisté po překvapivém postupu do semifinále na finále nedosáhli. Podlehli 0:2 Finům, kteří vyhráli i pátý zápas na turnaji a o premiérové olympijské zlato se střetnou v neděli s ruským výběrem, který po remíze 1:1 po základní hrací době i prodloužení udolal Švédy po osmi sériích samostatných nájezdů. Poražené semifinalisty čeká v sobotu duel o bronz.

"Věděli jsme, v jaké jsme situaci. Dnes jsme měli první šanci a nevyšla. Zítra máme druhou. Musíme se k tomu tak postavit a předvést to co dnes plus přidat nějaké góly," řekl Hrivík, podle kterého byla hlavním důvodem prohry špatná koncovka. "Bez gólu se vyhrává těžko. Myslím si, že jsme byli lepším týmem, větší část hry a hlavně v druhé polovině, ale bohužel jsme se nedokázali dostat přes jejich obranu a brankáře," litoval Hrivík.

Rychlobruslení

Jakožto lídr Světového poháru byl jasným favoritem na triumf, což dokázal potvrdit i v praxi. Nizozemský rychlobruslař Thomas Krol se stal olympijským vítězem na 1000 metrů. Devětadvacetiletý mistr Evropy získal v Pekingu druhou medaili po stříbru na 1500 metrů.

"Posledních deset minut jsem se jen modlil, aby ten čas nikdo nepřekonal," popsal Krol nervózní čekání na výsledek posledních dvou párů. "Nejvíc jsem byl napnutý při Laurentově jízdě, to jsem opravdu odpočítával čas. Jen jsem doufal a říkal si: 'Prosím, ať to jde do červených čísel.' A podařilo se to. Je to splněný sen, něco, pro co člověk žije celý život," uvedl Krol, jenž se v silné nizozemské konkurenci probojoval na olympiádu poprvé v kariéře.

Curling

Obhájkyně zlata ze Švédska podlehly ve strhujícím semifinále Britkám 11:12 v extra endu a zahrají si pouze o bronz. Do finále se dostaly také Japonky, které přehrály Švýcarsko 8:6.

Akrobatické lyžování

Mezi nejúspěšnější účastníky letošních her se zařadila osmnáctiletá čínská akrobatická lyžařka Eileen Guová. Favorizovaná rodačka ze San Francisca po triumfu v Big Airu a stříbru ze slopestylu ovládla soutěž v U-rampě a získala druhé olympijské zlato a celkově třetí medaili v Pekingu.

Skikrosu naopak vládli reprezentanti Švýcarska. Zlato dnes v Čang-ťia-kchou získal Ryan Regez před Alexem Fivou, třetí skončil stejně jako před čtyřmi lety reprezentant ROV Sergej Ridzik.

Boby

Do závodu dvojbobů nejlépe vstoupily Němky. V polovině závodu vede s půlsekundovým náskokem Laura Nolteová před krajankou Mariamou Jamankaovou. Třetí je s odstupem čtyřiasedmdesáti setin vteřiny Američanka Elana Meyersová Taylorová.

Je nám líto, video expirovalo.
Němky s novým traťovým rekordem vedou po prvních jízdách dvojbobu
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články