Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zlatá Braisazová-Bouchetová zajela životní závod, Davidová těsně pod stupni vítězů

Poslední závod biatlonistek na olympijských hrách se nejlépe povedl Justine Braisazové-Bouchetové. Francouzka získala svou první medaili - a hned zlatou. Markéta Davidová byla podruhé v Pekingu velmi blízko medaili, nakonec to však stačilo pouze na onu pověstnou bramborovou. Stříbro nakonec vybojovala Norka Tiril Eckhoffová, které k nejcennějšímu kovu chybělo čtvrt minuty, bronz brala její kolegyně Marte Olsbuová Roeiselandová.

Davidová zajela parádní závod, jenže...

"Bylo mi to zase k prdu... Asi vám k tomu teď moc neřeknu," neskrývala Davidová slzy v rozhovoru pro ČT sport.

"Je to můj druhý nejlepší výsledek v sezoně, takže musím být spokojená. Ale zase to uteklo o tu jednu ránu a mrzí mě to. Snažila jsem se, poslední kolo jsem nevypustila do posledního metru, tady se může stát opravdu cokoli. Holky byly lepší, tak to asi mělo bejt," dodala.

V náročných podmínkách figurovala se čtyřmi chybami mezi nejlepšími střelkyněmi. "Je to škoda, když jste tak blízko, ale musíme vzít v potaz, jak dobrý závod předvedla," chválil Davidovou trenér Egil Gjelland.

Zase ty poslední rány...

První padla, druhá taktéž, další dvě rovněž. Markéta Davidová střílela tentokrát rychle, do závodu na 12,5 km ale vstoupila posledním nesestřeleným terčem.

Zato Lucie Charvátová se zařadila po boku jedenácti přesných biatlonistek třicetičlenného startovního pole a odjížděla ze stavu na 11. místě těsně před českou jedničku, která musela absolvovat trestný okruh.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK/AP

Jak Davidová předesílala už před závodem, věděla, že první kolo nemůže okamžitě napálit, aby jí hned poté neodešly síly. Ve druhém kole se i tak dostala před Charvátovou, která naopak nabrala téměř dvaceti vteřin.

Druhá ležka s sebou přinesla točivý vítr, Norky Eckhoffová a Roeiselandová si přesto připsaly další nulu a držely se v čele, kde s nimi mohla být v kontaktu na šesté pozici i tentokrát čistá Davidová. Její týmová kolegyně mezitím přičetla další vteřiny skrze dvě kola navíc a průběžně se propadla až na šestadvacáté místo.

Vítr se zvedl ještě více, obě norské biatlonistky čekaly na výstřel notnou chvíli a i tak je čekalo tři sta metrů, zatímco Davidovou o polovinu méně. 

Ze slušně odstřílené stojky odjížděla čtvrtá. Charvátová mezitím dostala další dvě kola, tříminutové manko se ještě navyšovalo a bylo vidět, že na trati se trápí.

Justine Braisazová-Bouchetová
zdroj: ČTK/AP

Před poslední střelbou se před Roeiselandovou dostala pětadvacetiletá Braisazová-Bouchetová, které sice měla z prvních dvou položek tři minely, ale první stojka se jí povedla odstřílet čistě.

Chybovalo se vesměs dál, Francouzka ale střílela za jedna, kdežto další ženy měly chyby dvě. Do posledního kola vyrážela Davidová ze čtvrtého místa za Braisazovou-Bouchetovou, Eckhoffovou a Roeiselandovou.

Drama mohlo být na světě. Ve stoupání v olympijském biatlonovém areálu už ale bylo vidět, že Davidová ztrácí. A výsledných dvacet vteřin na bronz bylo příliš. Lucie Charvátová vyrobila na poslední střelbě jednu chybu, což v součtu dalo ztrátu necelých čtyř minut a celkové 28. místo.

"Chyběly mi síly od počátku olympiády, hlavně ty běžecký. Vypadá to, že si na to od začátku stěžuju, ale i kdybych tu byla další měsíc, s tou nadmořskou výškou se nesrovnám. Nesedlo mi to tady, znovu bych si to tu nevybrala. Jsem ale nadšená, v každém závodě jsem dosahovala svého maxima v sezoně," řekla Charvátová.

Výsledky hromadného startu biatlonistek:

1. Braisazová-Bouchetová (Fr.) 40:18,0 (4 tr. okruhy), 2. Eckhoffová (Nor.) -15,3 (4), 3. Röiselandová (obě Nor.) -34,9 (4), 4. Davidová (ČR) -53,4 (4), 5. Rezcovová (Rus.) -1:11,0 (6), 6. Simonová (Fr.) -1:22,6 (6), 7. Džimová (Ukr.) -1:25,7 (3), 8. Preussová (Něm.) -1:26,4 (4), 9. E. Öbergová (Švéd.) -1:37,7 (4), 10. Solová (Běl.) -1:39,2 (8), ...28. Charvátová (ČR) -4:10,7 (5).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články